Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 30 Листопад 2018 17:41

Подружжя митців

Rate this item
(1 Vote)

У Му­зеї геть­ман­ства пра­цює ви­став­ка де­ко­ра­тив­но-при­клад­но­го мис­тец­тва і жи­во­пи­су «На рід­ній, на сво­їй зем­лі...» твор­чо­го по­друж­жя — за­слу­же­но­го ху­дож­ни­ка Ук­раї­ни, ла­уре­ата Між­на­род­ної пре­мії ім. Гри­го­рія Ско­во­ро­ди Іва­на Чер­ни­ша (жи­во­пис) та ла­уре­ата Між­на­род­ної пре­мії ім. Ми­ко­ли Син­га­їв­сько­го На­та­лії Дмит­рен­ко (де­ко­ра­тив­но-при­клад­не мис­тец­тво).

До організації виставки долучилися Центр української культури та мистецтва, Український фонд культури, НСХУ та «Житомирське земляцтво».

Іван Черниш народився на Житомирщині. Закінчив Одеське художнє училище і Національну академію образотворчого мистецтва та архітектури. Працює в галузі станкового та монументального живопису.
Використовує різноманітні техніки: розпис, вітраж, мозаїку, скульптурний барельєф, сграфіто. Роботи Івана Черниша є у приватних колекціях як в Україні, так і за її межами. Художник — учасник багатьох всеукраїнських та міжнародних виставок.
Експозицією своїх картин митець відкриває перед відвідувачами прекрасний образ України, а також образ творчої людини, яка черпає натхнення в красі рідного краю.
Живописний ряд започатковує твір «Мама», про який заслужений діяч мистецтв України Дмитро Янко написав: «Іван Черниш створив образ матері, яка, як і всі Матері Землі, тче нескінченну золоту нить вічності».
Продовжують ряд пейзажі без важких нарочитих ефектів. Усі художні твори Івана Черниша поєднує лірична задушевність і глибока людяність. У них відчутна глибина художнього бачення й колористична майстерність.
Окрасою виставки та її гармонійним продовженням стали високохудожні твори, виконані в техніці в’язання Наталією Дмитренко. Саме вона перемогла в конкурсі «Моя в’язана мрія», що відбувався в рамках Всеукраїнської виставки в’язання «Тепла осінь» восени 2016 року в Центрі української культури та мистецтва.
Відвідувачів уже тоді підкорили високохудожні вироби Наталії Дмитренко, які вирізняються особливою делікатністю, витонченим поєднанням акторського задуму та досконалого технічного виконання.
Наталія народилася в місті Фалешти (Молдова), у творчій українській родині. Батьки передали доньці весь свій творчий досвід і прищепили любов до України. Змалку захопилася рукоділлям, навчилася шити та в’язати. У традиційні прийоми завжди додавала творчу іскру. З року в рік удосконалювала свої вміння.
Рукоділля стало для Наталії улюбленою справою, за допомогою якої вона може втілювати в життя свої мрії та фантазії. А професійний підхід до вибору натурального матеріалу, відповідності з моделлю, допоміг їй стати визнаною майстринею декоративно-прикладного мистецтва.
Наталія вже встигла взяти участь у виставках не тільки в Україні, але й у Швейцарії, Угорщині, Австралії, Італії та Молдові. Має своїх прихильників ледь не по всьому світу.

Едуард ОВЧАРЕНКО

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».