Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 24 Травень 2019 16:38

"Шахтар": золотий вік в Екзилі

Rate this item
(0 votes)

Минулої неділі сталась історична подія в українському клубному футболі. «Шахтар» достроково виграв чемпіонат сезону-2018/19, оформив золотий дубль (чемпіонство + Кубок) і обійшов «Динамо» за кількістю трофеїв за часи незалежної України.

У «Шахтаря» стало 34 трофеї, у киян залишилося 33. Левову частку перемог гірники здобули в останнє десятиліття, що і свідчить про їхнє цілковите домінування в останні роки.

Формула успіху, яку вивели Рінат Ахметов і Мірча Луческу, працює досі. В її основі лежать професійна робота всіх клубних структур, успішна селекція і бразильські майстри на ключових позиціях на полі.
На відміну від «Динамо», донецький клуб не зраджував своєму бразильському напрямку селекції і майже не робив провальних трансферів. У складі «Шахтаря» бразильці виростали у зірок світового рівня (Фернандіньйо, Вілліан, Дуглас Коста, Алекс Тейшейра, Бернард, Луїс Адріано, Фред).
При цьому клуб доводив до топ-рівня й інших легіонерів та своїх вихованців (Мхітарян, Срна, Чигринський, Тимощук, Ракицький).
У внутрішньому сезоні «Шахтар» майже безболісно пережив великі кадрові зміни. Пішли Срна, Ракицький, Фред, Бернард, Феррейра, але на їх позиціях упевнено заграли новачки і резервісти — Матвієнко, Болбат, Хочолава, Тете, Майкон, Алан Патрік, Маркос Антоніо, Соломон, Мораес. За рахунок класу і глибини складу «Шахтар» пройшов усю дистанцію чемпіонату впевнено і без зривів.
В кожному матчі команда Паулу Фонсеки грала з позиції сили, багато володіла м’ячем та простором, не підпускаючи до власних воріт суперників. У результаті це зіграло з нею злий жарт на міжнародній арені. Після матчів в УПЛ захист «Шахтаря» втрачав тонус і в єврокубках цього сезону він пропустив 16 м’ячів у Лізі чемпіонів (кошмарні 0:6 — від «Ман Сіті») та 6 голів — від «Айнтрахта» в Лізі Європи.
Зауважимо, що з травня 2014 року «Шахтар» більше не базується і не грає в рідному Донецьку. Юридично клуб прописаний у Маріуполі, фактично гравці і менеджери мешкають у Києві, а грає команда у Харкові.
Клуб перебуває у вигнанні (в екзилі), але цей фактор лише додав гірникам всеукраїнського статусу. Чемпіонів підтримуватимуть будь-де. А з фінансами у клуба немає ніяких проблем, поки їх немає у президента ФК Ріната Ахметова.
Повертаючись до чемпіонства в сезоні-2018/19, варто назвати ще одну причину перемоги «Шахтаря». А саме — відсутність гідної конкуренції. За класом виконавців лише «Динамо» мало шанси поборотися з гірниками за титул.
Як засвідчили очні поєдинки суперників у чемпіонаті, кияни були спроможні грати на рівних. Але через брак ідей та людей в атаці команда Олександра Хацкевича катастрофічно втрачала очки із закритими командами. У підсумку інтрига в сезоні вмерла за три тури до фінішу.
* * *
Національне дербі «Шахтар» (Донецьк) — «Динамо» (Київ) завершило програму чергового, 30-го туру чемпіонату України з футболу серед команд Прем’єр-ліги.
Центральний поєдинок туру на ОСК «Металіст» у Харкові завершився внічию — 1:1.
Рахунок у матчі відкрив Віктор Циганков, який вивів «Динамо» вперед на 36-й хвилині, реалізувавши пенальті. Паритет на 50-й хвилині відновив бразильський форвард «Шахтаря» Тете.
До перерви динамівці залишились у меншості — за два попередження протягом п’яти хвилин червону картку отримав Артем Шабанов (45+1). У середині другого тайму гірники також залишилися удесятьох — за дві жовті картки поле залишив Давід Хочолава (63).
«Шахтар», який у минулому турі достроково виграв чемпіонський титул, випереджає «Динамо» на 11 очок.
* * *
Футболісти «Олександрії» достроково забезпечили собі бронзові нагороди чемпіонату України серед команд Прем’єр-ліги сезону 2018/19.
Перші медалі в історії клубу «Олександрія» гарантувала за два тури до закінчення національної першості, зігравши у 30-му турі на виїзді внічию 1:1 з ФК «Маріуполь».

Святослав ВАСИЛИК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».