Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 24 Травень 2019 16:30

Полуниця очолює рейтинг найбільшзабруднених пестицидами продуктів

Rate this item
(0 votes)

Полуниця смачна та корисна, водночас очолює перелік найзабрудненіших продуктів через обробку її фунгіцидами та інсектицидами.

Про це застерігає МОЗ.
«У полуниці багато вітамінів, мікроелементів та антиоксидантів. Вісім полуниць містять більше вітаміну С, ніж цілий апельсин зі шкіркою. Його вміст не зменшується, якщо зірвані полуниці зберігати в холодильнику.
Полуниці містять також вітамін К та фолієву кислоту. У полуниці багато калію та магнію — мікроелементів, яких багатьом бракує.

Полуниця багата на низку глікозидів — біологічно-активних сполук, що так чи інакше сприяють молодості та відновленню», — розповіли у міністерстві.
Згідно з дослідженнями полуниця має антиоксидантну, протизапальну, нейропротекторну дії.
«Антиоксиданти запобігають окисленню ліпопротеїнів крові та стінок судин, тож полуниця знижує ризик серцево-судинних хвороб. Її компоненти також підвищують чутливість клітин до інсуліну, покращують стан пацієнтів з метаболічним синдромом і навіть знижують ризик раку ротової порожнини, стравоходу та простати», — зазначили у МОЗ.
Водночас, як наголошується, консервована, знебарвлена полуниця не має таких властивостей — всі біологічно-активні елементи містить лише природно червона полуниця.
За даними МОЗ, алергія на полуницю є приблизно в 6–8% дітей та 9% дорослих.
«Алергія небезпечна тим, що алерген може викликати анафілактичний шок — масивну імунну реакцію, яка призводить до ускладнення дихання... Головні алергени полуниці називаються Fra1a. Полуничний алерген Fra1а дуже схожий на алерген березового пилку. Кожна третя людина, в якої алергія на березовий пилок (про неї можуть свідчити нежить, набряклий ніс і сльози на початку весни), матиме дерматит після поїдання полуниці», — інформують у відомстві.
Тож тим, хто має схильність до атопічного дерматиту, або ж якщо вперше давати полуницю дитині, можна приготувати полуничне пюре і прокип’ятити його 10 хвилин — алерген знешкоджується при нагріванні, а вітамін С та біологічно-активні сполуки за цей час повністю не зруйнуються.
«Навпаки, бланшування чи обробка парою овочів та фруктів потрібна перед заморожуванням на зиму. Це спиняє ферменти, які б руйнували вітаміни чи антиоксиданти (аскорбіназу та поліфенолоксидазу)», — зауважують у міністерстві.
У МОЗ також спростували міф щодо шкоди полуниці для вагітних та молодих матерів. «Якщо в жінки немає алергії на полуницю, обмежувати раціон не варто. Стратегія «уникнення алергенів про всяк випадок», яка довгий час була прийнята, не показала жодної ефективності.
Не варто також відкладати контакт дітей з потенційно алергенними продуктами до 3 років. Насправді ранній контакт дітей з їжею знижує ризик алергії на неї», — зазначили у відомстві.
Водночас медики наголошують: у всьому світі полуниця очолює перелік забруднених продуктів, так звану брудну дюжину. Адже полуницю обробляють фунгіцидами та інсектицидами, які стають на заваді появи плісняви та хвороб рослин.
«Засоби захисту рослин — це не абсолютне зло, як прийнято вважати. Якщо не захищати рослини та врожай, залишаться тільки збанкрутілі фермери і порожні прилавки. Але важливо користуватися безпечними, сертифікованими, визнаними в усьому світі фунгіцидами та інсектицидами.
Засоби захисту рослин слід вносити в належний час та в правильному дозуванні. Пестициди з часом руйнуються, і в кінцевому продукті їх буде менше», — наголосили у МОЗ.
Там зазначили, що в Україні вільно продаються канцерогенні, нейротоксичні, отруйні чи шкідливі для гормональної системи засоби захисту рослин, приміром метилйодид, метилбромід, хлорпікрин (відомий як іприт), піраклостробін.
«Насправді полуниця небезпечна не лише алергенами. Ягоди можуть бути джерелом паразитарних інфекцій та гепатиту А, якщо виросли на забруднених фекаліями полях чи якщо їх збирали хворі на гепатит А люди. Тому ще раз: полуницю слід вирощувати з використанням сертифікованих засобів захисту та добрив і завжди ретельно мити перед споживанням», — підкреслили у МОЗ.
Ягоди полуниці неодмінно потрібно мити, навіть якщо на вигляд вони видаються чистими. «Найкраща науково обґрунтована порада — залити водою з содою (10 г на 1 л), лишити на 10 хвилин і відкинути через друшляк», — зазначили у МОЗ.
За словами медиків, наразі немає доказів, що органічні полуниці значно кращі за вирощені з використанням засобів захисту рослин та дозованого внесення комплексних добрив. Навіть вони можуть містити залишки пестицидів, хоча і меншою мірою.
«Сертифікована органічна продукція і вирощене на городі — це різні речі, пам’ятайте про це. Якщо ви бачите зіпсовані ягоди — знайте, що фунгіциди більше не діють, і така партія полуниці відносно безпечна. Тільки не забудьте помити і викинути всі зіпсовані полуниці», — зауважують у МОЗ.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».