Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 24 Травень 2019 16:18

У Львові – музей сала, а у Вінниці – музей сміття

Rate this item
(0 votes)

В Україні є музеї, назви яких відразу викликають усмішки на обличчях, але відвідувачів від цього не меншає.

До них, безумовно, належить і Музей сала, який розташований у Львові. Його ще називають і візитною карткою України, зважаючи на популярність цього продукту серед українців. До уваги відвідувачів тут представлено 30 унікальних і їстівних скульптур, фотографій, які можна спробувати.
А ось у Вінниці всі охочі можуть відвідати Музей... сміття! Зауважимо, що експонати для нього збирали самі вінничани. Найцінніший серед них — бритва, якій більше 300 років.

Шанувальники пива, а таких серед українців вистачає, можуть відвідати і Музей цього напою: він розташований на території Львівського пивзаводу. Тут зібрано дуже цікаві експонати: пивні гальби, пляшки, етикетки... Але це далеко не все.
У Музеї дуже багато інтерактивних експонатів! Ви власноруч зможете «зварити» пиво, вивчити молекули його складових і навіть спалити дерев’яний Львів та відбудувати його заново.
Чули про легендарний Музей Коперніка у Варшаві? Так от, щось схоже маємо у столиці України — Музей, присвячений популярній науці й техніці.
Чим він такий особливий? Тут ви зможете відчути себе справжнім дослідником. Усі експонати можна і треба рухати. Блискавки, магніти, лазери — всім цим ви зможете керувати в Експериментаріумі. Це явно найкраще місце для вивчення фізики. І будьте певні, цікаво тут буде не тільки дітям!
У столиці України музеїв найбільше. Є серед них і дещо незвичний — Музей туалету. Тут зібрано понад три сотні експонатів з різних куточків світу та різних епох. Серед них є і найменший унітаз, і унікальний пісуар із гільйотиною.
В Одеському музеї звуку зібрано величезну колекцію музичних пристроїв. Музична скринька, грамофон і патефон, касетні й бобінні магнітофони з магнітною стрічкою, радянські радіоли і сучасні плеєри — все це тут у робочому стані! Лише приходіть і слухайте.
А ініціативою журналіста Романа Фабрики створено Музей родинних професій. Девіз Музею — «Від плуга до комп’ютера», а його експозиція розповідає про 150 родинних професій за останні 200 років. Тут можна побачити типове знаряддя праці пасічників, архітекторів, ковалів, лікарів, будівельників, геологів, шахтарів, музикантів, агрономів, зоотехніків, учителів, садівників тощо.
У Музеї родинних професій представлено добротно відреставровані плуг і борону, старовинну прялку і керамічний посуд, художнє ткацтво та ковальські інструменти.

Валерій СЕМАК

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».