Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 18, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Недiля, 12 Травень 2019 10:53

Приховані ознаки пухлини легенів можна визначити по очах

Rate this item
(0 votes)

За даними системи охорони здоров’я, рак легенів є одним із найбільш поширених видів раку, діагностованих у світі. Його зараховують також до одного із найсерйозніших видів онкології, оскільки його зазвичай важко виявити, поки він не вразив інших частин тіла.
Ознаки захворювання мають тенденцію проявлятися тільки після того, як рак поширився.
Симптоми раку легенів включають наявність тривалого кашлю, який довго не минає, незрозумілу втрату ваги і сильний біль у грудях. Однак, на думку фахівців, є ще одна прихована ознака хвороби: людина перебуває під ризиком захворювання, якщо її очі мають незвичний колір.

Так, характерною ознакою раку легенів може бути пожовтіння очей. Слід пам’ятати, що таке викликає й жовтяниця, тоді шкіра і білки очей жовтіють.
Слід негайно звернутися до лікаря, якщо є такі ознаки.
Рак легенів спочатку часто перебігає безсимптомно, поки пухлина не стане досить великою, зазначають фахівці. На такому етапі її можна виявити тільки за допомогою рентгену або сканування з іншого приводу.
Тим часом у процесі прогресування хвороби з’являються інші симптоми — хриплий голос, втрата апетиту, кров у слизу або мокротинні.
Якщо пухлина поширилася за межі легенів, перші симптоми можуть взагалі не стосуватися ділянки грудей. У цьому випадку вони можуть включати біль у спині, сплутаність свідомості, труднощі з ковтанням й ознаки жовтяниці (шкіра або очі набувають жовтого кольору).
Про ризик жовтяниці, а потім і раку легенів може свідчити сверблячка, темніша або дуже бліда сеча.
При цьому жовтяниця також може бути викликана жовчними каменями, панкреатитом, гепатитом, алкогольною хворобою печінки або навіть серпоподібноклітинною анемією. У таких випадках слід також відразу ж звертатися до лікарів.
Найбільш поширені попереджаючі ознаки раку легенів — це біль у грудях, задишка й постійний кашель.
Перспективи при раку легенів не так сприятливі, як у інших видів хвороби. Пізні симптоми стають причиною того, що приблизно кожен третій пацієнт живе близько року після постановки діагнозу. Протягом 10 років виживає тільки кожен 20-й пацієнт.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».