Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Середа Квiтень 24, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Недiля, 12 Травень 2019 10:48

Догляд за зубами: що найважливіше?

Rate this item
(0 votes)

Як відомо, якісна гігієна порожнини рота дозволяє уникнути багатьох проблем.
Про те, як правильно доглядати за зубами, які вибрати засоби по догляду і навіщо потрібні спеціальні пристосування, ми поговорили з фахівцем — лікарем-стоматологом Григорієм Сергійовичем ЮРКОВИМ.

— Отже, які засоби по догляду за зубами і порожниною рота мають бути у ванній будь-якої людини? А яких краще уникати?
— У порожнині рота мешкає майже 800 видів мікроорганізмів. За відсутності достатньої гігієни і скупченні зубного нальоту вони стають патогенними — викликають хворобу. Якщо зубний наліт не видаляти, він перетворюється на зубний камінь.
У цих умовах мікроби стрімко розмножуються: з’являються неприємний запах, кровоточивість ясен і карієс. Тому при виборі засобів гігієни слід перш за все орієнтуватися на їхню очищувальну здатність — після використання вони повинні залишати відчуття свіжості та чистоти.
При карієсі необхідні зубні пасти для зміцнення емалі — з фтором і кальцієм. Якщо є гінгівіт або пародонтит, обирайте пасти з лікувальними добавками, які зміцнюють ясна і підвищують місцевий імунітет. Наприклад, із рослинними компонентами, вітамінами і антиоксидантами.
Якщо ви сумніваєтеся, зверніться за консультацією до стоматолога. Він допоможе підібрати засоби, які підходять саме вам. Існують лікувальні комплекси, що складаються з пасти, ополіскувача та гелю для ясен (наприклад, що містять антисептики), які необхідно використовувати тільки за призначенням лікаря і тільки курсом. Якщо у родині є діти, їхні засоби повинні відповідати віку.
Крім пасти, всім варто мати у ванній ополіскувач. Американська академія пародонтології рекомендує використовувати ополіскувач щодня після чистки зубів. Він не тільки механічно видаляє зубний наліт, а й знижує швидкість його утворення. З цим добре може впоратися фторид натрію. Вибираючи ополіскувач, переконайтеся, що цей компонент є у складі. В іншому випадку ККД ополіскувача буде невисоким.
Однозначно слід уникати зубочисток і дуже акуратно використовувати зубну нитку. Ці засоби гігієни скоріше небезпечні, оскільки під час їх використання можна легко травмувати ясна і викликати запалення.
— Які зубні гаджети слід вибирати?
— Ніякої інтриги — насамперед вам потрібна зубна щітка. Якщо ви — прихильник традиційних підходів, ваш вибір — класична зубна щітка зі щетиною середньої жорсткості.
Більш цікавий варіант — електрична зубна щітка. При її виборі звертайте увагу на характер обертання головки зубної щітки. Доведено, що зворотно-поступальні рухи щетинок, на відміну від обертальних, більш якісно очищають приясенну ділянку: вимітаючі рухи повторюють рухи мануальної (ручної) зубної щітки.
Це дуже важливо для профілактики гінгівіту і пародонтиту, а також значно знижує небезпеку пошкодження ясенного краю, що, у свою чергу, сприяє профілактиці рецесії — зміни рівня поверхні ясен відносно поверхні зуба.
Корисно мати вдома іригатор. Він очищає важкодоступні ділянки, куди звичайна і навіть електрична щітка дістатися не зможе. Наприклад, простору між зубами, ясен у ділянці штучних коронок і імплантатів, пломб і вінірів. Ринок стоматологічних товарів дуже різноманітний і дозволяє вибрати іригатор для будь-яких ситуацій. А ще універсальна рекомендація — при купівлі будь-якого гаджета обирайте продукцію, яка добре зарекомендувала себе на ринку.
— Догляд за порожниною рота — це тільки догляд за зубами? А може, слід ще щось знати?
— Крім зубів, у порожнині рота є й інші органи і тканини, що вимагають систематичного догляду. У першу чергу це — язик. Ворсинчата поверхня язика акумулює величезну кількість мікробів, які не завжди нешкідливі.
Велику проблему становлять бактерії, продуктом життєдіяльності яких стає сірководень. Він і викликає неприємний запах із рота. Тому догляд за язиком повинен щільно увійти у щоденну ранкову і вечірню рутину кожної людини. Існують спеціальні зйомні насадки для електричної щітки, які не займають багато місця і забезпечують відмінну гігієну язика.
Для догляду за яснами не обійтися без іригатора. Він забезпечить очищення важкодоступних ділянок, легкий масаж ясен для поліпшення кровообігу і підвищення імунного захисту.
— А як часто потрібно відвідувати стоматолога?
— Регулярний профогляд необхідний, він дозволяє виявити карієс або захворювання пародонту на ранній стадії, вчасно вжити заходів, не чекаючи ускладнень. Саме стоматолог може скоригувати гігієну і порадити відповідні засоби і пристосування.
При дотриманні якісної гігієни порожнини рота можна показуватися фахівцеві раз на рік. Інша справа, якщо патологія вже є. Постійного спостереження вимагають будь-які хронічні захворювання, до яких належать і захворювання пародонту (наприклад, пародонтит), і слизової оболонки порожнини рота.
У цьому випадку лікар проведе не тільки огляд, але й профілактичні процедури. Тут частота відвідувань визначається якістю індивідуальної гігієни порожнини рота і дотриманням рекомендацій лікуючого фахівця. Регулярний огляд може бути призначений і 1 раз на 3 місяці.
— Професійні процедури — що корисно, що небезпечно?
— Навіть якщо ви якісно виконуєте всі правила особистої гігієни, є процедури, які може провести тільки лікар. До таких процедур належать, наприклад, професійна чистка, фторування, полірування.
Зубний камінь і бактеріальні відкладення неможливо видалити за допомогою звичайної зубної щітки. Тому регулярна професійна гігієна порожнини рота є важливим моментом у збереженні здоров’я зубів та ясен. Професійна гігієна полягає у знятті зубних відкладень за допомогою спеціальних інструментів й апаратів.
Прибирати зубні відкладення необхідно у першу чергу для профілактики. Якщо не проходити цю процедуру хоча б раз на рік, можуть виникнути кровоточивість ясен, з’явитися неприємний запах із рота. Якісно і професійно проведена гігієна порожнини рота абсолютно нешкідлива.
— А що можна сказати про полірування і шліфування?
— Це заключний етап професійної гігієни. За допомогою інструментів з головками, що обертаються, й абразивної пасти лікар вирівнює поверхню зуба, видаляє залишки зубного каменя і бактеріальних скупчень.
Полірування переслідує два завдання: естетичне і гігієнічне. Якщо просто видалити наліт, зубна поверхня залишиться шорсткою. Нерівності почнуть притягувати до себе частинки їжі і бактерії, що призведе до швидкого формування каменя і нальоту.
Полірування також роблять після лікування карієсу. Воно дозволяє згладити межу між емаллю і пломбувальними матеріалами. Крім цього, пломбувальні матеріали більш проникні для різних фарбувальних агентів (міцний чай, кава, нікотин). Тому якщо у вас є пломби, не варто нехтувати регулярним поліруванням.
— Існує думка, що відбілювання — це небезпечна процедура, яка псує зуби...
— Сказати, що це однозначно небезпечна процедура, буде неправильно. Необхідно суворо дотримуватися правил проведення процедури відбілювання, ретельно обирати препарат та його концентрацію і головне — враховувати протипоказання, які можуть викликати ускладнення після проведення відбілювання. Тому можливість і безпека цієї процедури визначаються перш за все професіоналізмом стоматолога.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».