Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Недiля, 12 Травень 2019 10:56

Кава, вино, фрукти й овочі можуть знизити ризик раку молочної залози

Rate this item
(0 votes)

Їжа і напої, що містять фенольні кислоти, можуть захистити жінок у постменопаузальний період від раку молочної залози. Згідно з новими дослідженнями ті, хто вживає каву, червоне вино, фрукти й овочі, а також цільнозернові продукти, отримують із них ці необхідні кислоти, чим захищають себе від хвороби.
Дослідження проводила команда з Університетів Наварри і Хаєн в Іспанії.
Крім кави і червоного вина, до багатих джерел фенольних кислот належать — малина, чорниця, яблука, цитрусові, сливи, цибуля, какао, цільнозернове борошно, рис, кукурудза й овес.

У дослідженні, представленому на Європейському конгресі з ожиріння у Глазго, вивчався зв’язок між фенольними кислотами і раком молочної залози у 11 тисяч жінок.
На початку дослідження всі жінки заповнювали опитувальник про їжу і записували, наскільки часто вони їли ті чи інші продукти.
Дослідники розділили жінок на три групи залежно від споживання продуктів, багатих на фенольні кислоти.
У результаті спостереження, що проводилося протягом 12 років, було виявлено 101 випадок раку молочної залози.
При цьому у тих, хто споживав найбільшу кількість гідроксициннамінової кислоти (фенольна кислота природного походження), ризик розвитку раку молочної залози був нижчим на 62% порівняно з тими, хто споживав її найменше.
Хлорогенова кислота (тип гідроксициннамінової кислоти, виявлений у каві, фруктах та овочах) справляла найбільш сильну дію. Ті, хто споживав її найбільше, знизили свій ризик на 65% порівняно з тими, хто споживав найменше.
При цьому вчені попередили, що не варто збільшувати кількість випитої кави з метою зменшення ризику раку молочної залози. У цьому випадку головне — помірність.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».