Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 19 Жовтень 2018 10:48

Загострення конкуренції на ринку озброєнь

Rate this item
(0 votes)

Чим біль­ше у сві­ті стає га­ря­чих то­чок, тим мас­штаб­ні­ши­ми ста­ють об­ся­ги тор­гів­лі зброєю. Ці­лі ре­гіо­ни вже по­ді­ле­ні між най­біль­ши­ми вій­сь­ко­во-про­мис­ло­ви­ми дер­жа­ва­ми та їх­ні­ми кор­по­ра­ці­ями.

Фактично регіон Перської затоки, за винятком Ірану, є вотчиною для торговців зброєю із США, але Росія попри запровадження американських санкцій проти низки концернів російського військово-промислового комплексу продовжує жорстко конкурувати із США.

Лише у поточному році росіяни випередили американців у підписанні контрактів на постачання зброї до Афганістану, Лівії, Індії, Китаю. Реакцією США на ці процеси стало звинувачення Росії у співпраці з Талібаном, викриття намірів Кремля створити російську військову базу у Лівії.
Проте найбільше невдоволення Вашингтона викликали російські контракти на продаж зброї до Китаю та Індії.
У рамках загальної політики санкцій проти китайської економіки адміністрація президента Дональда Трампа запровадила санкції проти деяких підприємств військово-промислового комплексу Китаю.
На початку жовтня Росія уклала контракт на продаж модернізованих систем протиповітряної оборони «С-300» Індії, натомість США пропонували Делі купити американські системи «Патріот».
Впродовж останнього десятиліття Індія проводить більш-менш чесні тендери, на яких претенденти за критеріями «ціна — технічні характеристики — якість» змагаються між собою за право продати Делі свої озброєння.
Такий підхід дає можливість Індії економити бюджетні кошти та одночасно продовжити процес модернізації своїх збройних сил. До того ж прозорість таких тендерів вибиває козирі з рук критиків.
Як тільки президент США Дональд Трамп почав погрожувати санкціями Індії за купівлю російських систем протиповітряної оборони, у Делі заявили, що контракт було укладено на принципах комерційної вигоди, а не політичної доцільності.
Зрозуміло, що переозброєнням Індії невдоволений Пакистан. Новий пакистанський прем’єр-міністр Імран Хан донедавна сподівався модернізувати парк озброєнь пакистанської армії за рахунок контрактів із Росією, але індійська оборудка Кремля робить для Пакистану цю можливість політично неприйнятною.
Тож Пакистану доведеться продовжити співпрацю у військово-технічній сфері з Китаєм, бо адміністрація Трампа ще минулого року наклала на Ісламабад санкції.
Загалом війна санкцій стала ще одним інструментом конкуренції на світовому ринку озброєнь, що робить торгівлю зброєю ще більш небезпечним процесом для глобальної та регіональної безпеки.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».