Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 11 Липень 2014 03:00

Важкі перемоги фаворитів

Rate this item
(0 votes)

Чвертьфінальні матчі чемпіонату світу у Бразилії хоча і не принесли несподіваних результатів, але змусили грандів похвилюватися за свою подальшу долю. Команди, які вважалися фаворитами, здобули перемоги з мінімальним рахунком, а Нідерланди в протистоянні з Коста-Рікою перемогли лише в серії післяматчевих пенальті. 

Збірна Німеччини стала першим півфіналістом світової першості. Німці з мінімальним рахунком 1:0 здолали опір збірної Франції. Підопічні Дідьє Дешама на цьому чемпіонаті ще не грали з командами такого рівня, а перемога над Нігерією в 1/8 фіналу була здобута на класі.

У підопічних Йоахіма Льова дорога до півфіналу була набагато важчою. Непрості матчі в групі, окрім першої гри з Португалією, та нервова гра 1/8 фіналу з Алжиром. Але у чвертьфіналі німецькі футболісти шансів суперникам не дали. Після швидкого м’яча на 13-й хвилині від Хуммельса німці почали грати впевнено.
У команди Льова краще тримався м’яч, його гравці виграли практично всю боротьбу в центрі поля і проводили швидкі контратаки. Особливо активними були Мюллер та Крос. А всі моменти, що були біля воріт Німеччини, нейтралізував Нойєр. Можна пригадати небезпечні удари Бензема та Вальбуена, але Нойєр був на висоті.


Щодо Німеччини, то вона втратила шанс остаточно зняти питання про переможця в середині другого тайму, коли Шюррле не зумів переграти Льоріса. В доданий арбітром час після удару Бензема знову відмінно зіграв Нойєр і допоміг своїй команді вийти до півфіналу.
В іншому чвертьфіналі зустрічалися збірні Бразилії та Колумбії. Матчі між латиноамериканськими командами — це завжди футбольна вистава. Не став винятком і цей. Бразильці досить швидко взялися за справу, і перший гол не довелося довго чекати. Після кутового у виконанні Неймара м’яч потрапив до Давіда Луїса, котрий головою переправив його на Тьяго Сілву, якому залишалося лише влучити у порожні ворота, що він і зробив.
Колумбія могла зрівняти рахунок уже через три хвилини. Після помилки центральних захисників, які дали пробити Куадрадо, — м’яч пролетів у лічених сантиметрах від стійки воріт Сезара. Після цього Бразилія остаточно перехопила ініціативу.
Моментів у першому таймі було створено чимало, але голкіпер Колумбії Оспіна показував справжні дива реакції. У свою чергу, Колумбія в середині тайму мала відмінну нагоду відновити рівновагу. Родрігес розпочав контратаку, обігравши по ходу трьох гравців суперника, і виконав передачу на Куадрадо, однак Хуан в один дотик не зумів віддати передачу у відповідь.
Після перерви Пекерман зробив тактичні перестановки і випустив у напад Адріана Рамоса. В результаті чого Колумбія заграла в більш притаманний їй футбол. Домінування Бразилії стало непомітним. Підопічні Сколарі зробили ставку на контратаки. Одна з них і призвела до другого взяття воріт колумбійців. Хамес Родрігес ціною жовтої картки зупинив Халка. До воріт було метрів тридцять, але це не завадило Луїсу влучно пробити у дев’ятку воріт Оспіни — 2:0.
Інтрига у матч повернулася за десять хвилин до фінального свистка, коли у власному штрафному майданчику правила порушив голкіпер бразильців Жуліо Сезар, який збив у своїх володіннях Карлоса Бакку. Родрігес з одинадцятиметрової позначки без проблем забив м’яч у ворота.
Утім, цього виявилося замало. Наприкінці матчу Колумбія кинула всі сили в атаку, проте більше підопічним Пекермана забити не вдалося. Бразилія впевнено діяла в обороні і в підсумку довела справу до перемоги.
У третьому чвертьфіналі зустрічалися збірні Аргентини та Бельгії. Аргентина вийшла на гру в бойовому складі, за винятком травмованого Агуеро. Наставник бельгійців Вільмотс зробив лише одну заміну порівняно з матчем 1/8 фіналу.
Матч розпочався без розвідки, і аргентинці забили першими вже на 8-й хвилині матчу. Несподівано для Куртуа з лінії штрафного майданчика пробив Ігуаїн. М’яч після його удару влетів у кут воріт — 1:0. Після пропущеного м’яча Бельгія прагнула атакувати великими силами, хоча створити щось небезпечне біля воріт Ромео їй не вдавалося.
У середині першого тайму удар де Брейне потягнув воротар біло-синіх, а після удару головою Міральяса м’яч пролетів поруч зі штангою. Аргентина ж мала ще кілька нагод збільшити рахунок. Найкраща з них була в Мессі, який зі штрафного метрів із 18 пробив трохи вище хрестовини воріт. А на 33-й хвилині був змушений залишити поле Ді Марія, який був двигуном атак збірної Аргентини.
У другому таймі Аргентина розпочала грати другим номером, але так і не дала Бельгії провести результативну атаку. Зробивши кілька замін, наставник аргентинців Сабелья довів кількість опорних півзахисників до чотирьох, і пройти такі редути бельгійцям було не до снаги.
Щоправда, і Аргентина практично нічого не створила біля воріт Куртуа. А вже в доданий арбітром час Мессі не використав вихід сам на сам із голкіпером, пробивши у Куртуа.
Бельгія билася до останнього і навіть на доданій арбітром хвилині мала шанс зрівняти рахунок. Спочатку не дограв як слід у штрафній Лукака, а після удару Вітселя м’яч пролетів вище від воріт. Тож при всій повазі до Бельгії саме Аргентина довела правомірність виходу до півфіналу чемпіонату світу.
Збірна Нідерландів лише у серії післяматчевих пенальті перемогла Коста-Ріку, здобувши таким чином путівку у півфінал. «Помаранчеві» весь матч володіли ініціативою, мали чимало шансів, але все вирішилося тільки у футбольній лотереї.
Коста-Ріка всім своїм виглядом показувала, що нічийний рахунок її влаштовує. І такі надії були пов’язані з голкіпером Кейлором Навасом, який міг витягнути команду у серії пенальті. Саме тому пригадати реальні моменти у першому таймі важкувато. «Тікос» оборонялися, а нідерландці ніяк не могли подолати ці редути. По-справжньому небезпечним був удар Снейдера зі штрафного. М’яч відбив голкіпер. От і все.
Останні хвилин двадцять зустрічі Нідерланди, дещо перепочивши, добряче притиснули суперників. І тут уже небезпечні моменти почали з’являтися. На 82-й хвилині стійка врятувала Коста-Ріку після сильного удару Снейдера зі штрафного. Навас у цьому епізоді до м’яча, напевно, не дотягнувся б. Вирвати перемогу підопічні ван Гала могли у компенсований час. Блінд зробив простріл із флангу, ван Персі якось зачепив м’яч, який рикошетом від Техеди влучив у поперечину.
«Помаранчеві» у тому ж темпі продовжили і додатковий час. Не вистачало на вістрі вміння ван Персі, який відіграв чи не найгірший матч на чемпіонаті. Його видно не було. При цьому свій шанс мала Коста-Ріка. Уренья накрутив кількох оборонців, увійшов до штрафного майданчика і завдав удару, який відбив Сіллессен. У відповідь Снейдер знову влучив у поперечину. Цього разу з лінії штрафного майданчика.
А серію післяматчевих пенальті стратегічно виграв Луї ван Гал. Він на останніх секундах зняв Сіллессена та випустив іншого голкіпера Тіма Крула, котрий і став героєм одинадцятиметрової лотереї. Воротар кожного разу вгадував кут, а двічі зумів дотягнутися до м’яча — після спроб Руїса та Уреньї. Нідерландці свої чотири спроби реалізували і отримали перепустку до півфіналу.

Результати всіх матчів 1/4 фіналу:
Франція — Німеччина — 0:1
Гол: Хуммельс (13)
Бразилія — Колумбія — 2:1
Голи: 1:0 — Тіяго Сілва (7), 2:0 — Луїс (69), 2:1 — Родрігес (80, пен.)
Аргентина — Бельгія — 1:0
Гол: Ігуаїн (8)
Нідерланди — Коста-Ріка — 0:0 (по пенальті 4:3) 

 

 

 

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».