Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Середа Квiтень 24, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 28 Жовтень 2016 13:34

Сезонні загострення хвонічних недуг

Rate this item
(0 votes)

Із на­стан­ням хо­ло­дів чер­ги в по­лі­клі­ні­ках по­міт­но збіль­шую­ть­ся. Крім но­во­при­бу­лих в ар­мію хво­рих, там ба­га­то, за­зви­чай, тих, хто хро­ніч­но страж­дає від різ­них не­дуг.
Що мож­на зро­би­ти, щоб по­сла­би­ти уда­ри звич­них хво­роб? Про це ми роз­пи­та­ли спе­ціа­ліс­та — до­цен­та, кан­ди­да­та ме­дич­них на­ук Ана­то­лія НЕ­ВЗГО­ДУ.

— У між­се­зон­ня цис­тит і пі­єло­неф­рит — од­ні з най­більш по­ши­ре­них уро­ло­гіч­них за­хво­рю­вань. Що їх мо­же спро­во­ку­ва­ти?
— Обидва захворювання — інфекційнозапальні, тільки при циститі потерпає слизова сечового міхура, а при пієлонефриті хвороботворні мікроорганізми атакують ниркові лоханки, збирають відфільтровану нирками сечу і направляють її у сечовий міхур.

Часто все починається із циститу, який тягне за собою пієлонефрит. Ниркові хвороби не терплять самолікування і при відсутності правильної терапії швидко переходять у хронічну форму, докучаючи людині, котра має цю проблему, двічітричі на рік.
Причиною циститу можуть стати: банальне переохолодження, недотримання правил особистої гігієни, клімакс, перенесені захворювання — урологічні, гінекологічні та венеричні, запальні.
— Як же вбе­рег­ти нир­ки?
— Пієлонефрит називають «застудою нижче пояса», тому що найчастіше він починається з різкого переохолодження. Якщо у цей момент організм був ослаблений вірусною застудою, стресом, недостатністю вітамінів, то запалення неминуче.
Головна ознака інфекційного запалення ниркової лоханки — тягнучий біль у попереку і підвищення температури до 37,3–37,5 градуса. Підступність хвороби в тому, що довгий час вона може ніяк не проявлятися, окрім слабких поперекових болей, на які багато хто й уваги не звертає.
За даними медиків, до 40 відсотків хворих на пієлонефрит не здогадуються про свою проблему. До тих пір, поки одного дня їх не звалять нестерпний біль у попереку або боці та гарячка з ознобом, з приводу чого доводиться викликати «швидку».
Пієлонефрит, перебіг якого безсимптомний, поступово переходить у хронічну форму, яку можуть «підтримувати» запалення у сусідніх органах (яєчниках, матці, прямій кишці), харчова алергія, навіть запалення мигдалин. Тому урологи часто рекомендують пацієнтам із хворобами нирок пройти обстеження в інших фахівців — гінеколога, проктолога, алергологаімунолога.
— Як бо­ро­ти­ся із за­гос­трен­ня­ми цис­ти­ту і пі­єло­неф­ри­ту?
— Лікуються цистит і пієлонефрит антибактеріальними препаратами, антибіотиками і суворо під наглядом лікарянефролога. Тільки фахівець може грамотно підібрати потрібний препарат і схему лікування.
При необхідності вам проведуть додаткові дослідження: цистоскопію, що виявить ступінь ураження сечового міхура, УЗД нирок, аналіз сечі за Нечипоренком, Зимницьким.
Антибіотики призначаються у комплексі з протизапальними препаратами, фізіотерапевтичними процедурами (електрофорез), масажем і дієтотерапією. При циститі роблять промивання сечового міхура — 5–10 процедур, залежно від тяжкості захворювання.
В останні роки для комплексного лікування гострих і хронічних інфекцій сечових шляхів застосовуються комбіновані фітопрепарати, до складу яких входять ефірні масла та екстракти лікарських рослин. Лікування захворювань нирок за допомогою трав має багатовікову історію, і нині воно знову актуальне.
— Що ще, крім ан­ти­біо­ти­ко­те­ра­пії, мож­на по­ре­ко­мен­ду­ва­ти та­ким хво­рим?
— Для хворих на різні порушення нирок дуже важливо дотримуватися ліжкового режиму (у горизонтальному положенні, теплі та спокої нирки краще забезпечуються кров’ю) і суворої дієти. На час лікування (так само, як і потім) із раціону слід виключити гостре, солоне, смажене і копчене, прянощі, соління, соуси і приправи — все, що дратує стінки ниркових лоханок. Від солодкого, жирного, шоколаду теж доведеться відвикати. Більше налягайте на овочі і кисломолочні продукти, киселі, компоти із сухофруктів, ягідні морси, зелений чай з молоком.
Пролікувавшись, доведеться постійно спостерігатися у нефролога. Раз на рік рекомендується повторювати лікувальнопрофілактичні заходи, й у цьому сенсі добре регулярно відвідувати бальнеологічні курорти з тривалими питними курсами (не менше трьох тижнів).
— Як­що ви за­бу­ли про ар­троз та ар­трит, то у між­се­зон­ня во­ни обо­в’яз­ко­во на­га­да­ють про се­бе. Що ро­би­ти хро­ні­кам?
— Причиною загострення часто є те ж саме переохолодження. При артриті воно послаблює імунну систему, і на цьому тлі активізується запалення у суглобах. При артрозі через холод погіршується кровопостачання суглобового хряща, а це прискорює його руйнування. Тому пацієнтам, що спостерігаються у ревматолога, слід обов’язково тепло одягатися.
Є ще одна поширена причина осіннього болю в суглобах, це... «вдало» проведене літо. У нашій країні багато людей по весні їдуть на дачу і кілька місяців працюють у поті чола. Через це дуже зростає навантаження на суглоби, і у багатьох вони, не витримавши, починають турбувати вже влітку. У інших людей загострення виникає, коли восени вони повертаються до колишнього малорухомого способу життя.
Повернути час назад неможливо. Тому все, що залишається, — виконувати спеціальну гімнастику, яка допоможе суглобам адаптуватися до нових умов. Можна пройти профілактичний курс фізіотерапії, але тільки після консультації з лікарем, бо вправи мають багато протипоказань.
Включіть до раціону побільше риби, що містить жирні кислоти омега3, продуктів, багатих на сірку (це курятина, яйця, бобові, капуста, редька). Вони необхідні для природного відновлення хрящової тканини суглобів.
Якщо біль уже з’явився, звертайтеся до лікаря — він точно визначить його причину (адже лікування артрозу не таке, як лікування артриту або, наприклад, подагри) та скаже, що робити.
— Хо­лод­но ста­ло, і зно­ву брон­хіт за­гос­трив­ся...
— Це — звичайна справа, адже у холодну і дощову погоду активізуються простудні віруси. Саме вони, а зовсім не бактерії, як багато хто вважає, є головними збудниками бронхіту (бактеріальна інфекція приєднується лише на третійчетвертий день). Тому профілактика цього захворювання дуже схожа на запобігання ГРВІ.
— Як же по­м’як­ши­ти пе­ре­біг хво­роби?
— Важливо посилити імунітет — зараз саме час приймати полівітамінні комплекси. Бажано уникати скупчення людей. Якщо це неможливо, надягайте медичну маску. Тільки пам’ятайте: вона ефективна лише протягом двох годин, після цього її треба міняти.
Частіше мийте руки, адже віруси можуть довго жити на різних предметах. Корисно також промивати ніс і полоскати горло солоною водою. Це не тільки допоможе видалити шкідливі мікроорганізми, а й забезпечить зволоження слизових оболонок. При включеному опаленні вони стають сухими і гірше протистоять інфекції. До речі, сухе повітря дуже подразливо діє на бронхи, тому вдома бажано мати спеціальний зволожувач.
Усі ці правила актуальні для здорових людей. Тим, у кого бронхіт перейшов у хронічну форму, дотримуватися їх слід особливо ретельно. А на додаток до цього — зробіть щеплення від грипу. Він часто стає поштовхом для ускладнених загострень, тому краще перестрахуватися.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».