Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 28 Жовтень 2016 13:18

«Три тони» живописної музики

Rate this item
(0 votes)

Олексій Анд, Юрій Вакуленко та Микола Муравський — українські художники, які належать до одного покоління. Їх творчість споріднює вірність класичному рисунку. Їм притаманні естетизм та символізм, прагнення досконалості форми та композиції, роздуми над мінливістю життя.
У Мистецькому центрі «Шоколадний будинок» відкрилася виставка «Три тони» за участю трьох художників — Олексія Анда, Юрія Вакуленка та Миколи Муравського. Із великого доробку, створеного впродовж останнього десятиліття, митці обрали для виставки символічні образи, які прокладають місток із минулого у майбутнє, апелюють до найвищих надбань людської культури та вічних категорій буття.

О. Анд, Ю. Вакуленко та М. Муравський ведуть мистецький діалог з історією, черпаючи натхнення і шукаючи відповіді не в сьогоденні, а поза часом.
У роздумах над сенсом людської долі Олексій Анд звертається або до символічних, загадкових образів, або до видатних постатей в історії людства: Данте Аліґ’єрі, Миколи Амосова, Сергія Параджанова. Свій живопис він доповнює інсталяціями, які надають творам глибокого емоційного звучання. Портрет геніального українського кардіохірурга художник ілюструє блискучим дощем металевих скальпелів, що символізує диво відродження до життя; драматичний образ великого режисера доповнює лупа, крізь яку Параджанов прискіпливо розглядає деталі буття та годинник, що вкотре нагадує про швидкоплинність часу.
Юрій Вакуленко сміливо вступає в діалог із Дієго Веласкесом. Його цикл із 8 робіт включає варіації на тему картини знаменитого іспанця. У п’ятичастинній композиції «Інфанталізми» портрети інфанти Маргарити вкриті яскравими бризками фарб, що нагадує дитячу розмальовку. Натомість центральний образ циклу, зберігаючи контури портрета, позбавлений прикмет земного життя і містить лише атрибути царственої персони.
У завершальному акорді циклу — «Сон про Інфанту» — прочитується майже пряма цитата Веласкеса, висловлена крізь «вуаль часу», як спогад про дівчинку, що давно пішла з життя, залишивши по собі чимало нерозгаданих таємниць.
Образи, створені Миколою Муравським, завжди досконалі і піднесені до символічного звучання, незважаючи на уявну незавершеність, адже часто на полотнах прописані детально тільки обличчя та руки портретованих. Художник проникає за рамки буденності, підкреслює в сучасниках елліністичні профілі, розташовує фігури у вишуканих позах, виявляючи ренесансну красу людського тіла та його рухів, наповнює твори тихою гармонією світла.
«Три тони», які звучать на виставці трьох художників, то зливаються в поліфонію, то розходяться на окремі голоси. До живописної музики творів О. Анда, Ю. Вакуленка та М. Муравського, значною мірою віддалених від мейнстріму сучасного мистецтва, варто прислухатись.

Ніна МАКСИМОВА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».