Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 24 Квiтень 2015 22:53

Поговоримо про інсульт

Rate this item
(0 votes)

Це — дру­га за час­то­тою при­чи­на смер­ті лю­дей ві­ком по­над 60 ро­ків (піс­ля гос­трих за­хво­рю­вань сер­ця), п’ята — се­ред лю­дей від 15 до 59 ро­ків. Ін­суль­ти роз­ви­ваю­ть­ся на­віть у ді­тей, вклю­ча­ючи но­во­на­ро­дже­них.
Що­ро­ку у сві­ті від ін­суль­тів по­ми­рає май­же 6 міль­йо­нів лю­дей. Ця хво­ро­ба вби­ває біль­ше лю­дей, ніж СНІД, ту­бер­ку­льоз і ма­ля­рія, ра­зом узя­ті. Але, ви­яв­ляє­ть­ся, кож­на лю­ди­на мо­же звес­ти ри­зик ін­суль­ту до мі­ні­му­му.
Як цьо­го до­сяг­ти, ми по­про­си­ли роз­по­віс­ти фа­хів­ця — до­цен­та, док­то­ра ме­дич­них на­ук Бо­же­ну За­до­рож­ну.

— Отже, що таке інсульт?
— Інсульт — мозковий або апоплексичний удар — являє собою групу захворювань, обумовлених гострою судинною патологією мозку, яка характеризується раптовим зникненням або порушенням мозкових функцій, що триває понад 24 години або навіть призводить до смерті.
Залежно від механізму розвитку гострої судинної патології мозку виділяють кілька видів інсульту.
80% недуги — це коли захворювання розвивається внаслідок гострого порушення надходження крові до певної ділянки мозку (ішемічний інсульт, або інфаркт мозку). 10% інсультів — патологія мозку викликана крововиливом у мозок (геморагічний інсульт, або внутрішньомозкова гематома). І 5% інсультів припадає на субарахноїдальні крововиливи, що виникають при розриві судин мозкової оболонки. Причина решти інсультів залишається нез’ясованою.
— Як зменшити ризик виникнення інсульту?
— Чоловіки на 25% більше схильні до інсультів, ніж жінки. Однак 60% смертей від цієї недуги припадає на жінок. Це пояснюється тим, що жінки у середньому живуть довше, відповідно, інсульти наздоганяють їх у більш похилому віці. Є й фактори ризику інсульту, які стосуються лише жінок: це — вагітність, пологи, менопауза.
Самі ж причини розвитку інсульту діляться на невідворотні й відворотні, тобто неконтрольовані і контрольовані.
— Про що ж ідеться?
— Невідворотна причина — це старіння і спадковість. Ні з тим, ні з іншим нічого не поробиш. Так, усі ми старіємо. Вік є одним із найбільш значних чинників ризику. 95% інсультів вражають людей віком понад 45 років, дві третини — людей понад 65 років.
У когось є спадкова схильність до захворювань, які підвищують ризик інсульту: гіпертонія, цукровий діабет, серцево-судинні захворювання.
Утім, будь-яка людина може зробити дуже багато, аби звести до мінімуму відворотні ризики і не постраждати. Національна асоціація інсульту США, наприклад, підготувала компактне зведення рекомендацій з профілактики інсульту.
— Які ж основні позиції цих рекомендацій?
— Контролюйте свій артеріальний тиск. Перевіряйте його хоча б раз на рік. Якщо він підвищений — проконсультуйтеся з вашим лікарем, як тримати його під контролем. Високий артеріальний тиск (гіпертензія) є головною причиною інсульту.
Якщо верхнє число (ваш систолічний артеріальний тиск) постійно вище за 140 або нижнє число (ваш діастолічний артеріальний тиск) — постійно вище 90, проконсультуйтеся з лікарем.
Він може порекомендувати якісь зміни в дієті і щоденному режимі, приміром фізичні вправи або медикаментозне лікування.
Лікарська терапія артеріальної гіпертензії постійно вдосконалюється. При правильному підборі препаратів ви не будете відчувати побічних ефектів і якість вашого життя покращиться.
Зменшуючи кількість солі та жиру в раціоні, ви знизите артеріальний тиск і, що більш важливо, — ризик розвитку інсульту.
— А наскільки важливий контроль серцевого ритму?
— Вельми важливий. Обов’язково з’ясуйте: чи немає у вас мерехтіння передсердь. Це — нерегулярні серцеві скорочення, що порушують серцеву функцію і дозволяють крові застоюватися в деяких відділах серця. Кров, яка нерівномірно рухається по тілу, може зсідатися. Скорочення серця здатні відокремити частину тромбу у загальний кровообіг, що призведе до порушення мозкового кровообігу. Лікар поставить діагноз при ретельному дослідженні вашого пульсу. Мерехтіння передсердь може бути підтверджено електрокардіографією.
— У пресі багато говориться про негативний вплив шкідливих звичок, що провокують інсульт...
— Куріння і алкоголь, взагалі, — найперші вороги людства, скажу я вам. Куріння, наприклад, подвоює ризик інсульту. Як тільки ви припините курити, ризик інсульту відразу ж почне знижуватися, а через п’ять років буде таким же, як у некурців. Якщо ви вживаєте алкоголь, робіть це помірно. Надмірний його прийом підвищує ризик розвитку інсульту. Пам’ятайте, що алкоголь може взаємодіяти з прийнятими вами ліками.
А ще необхідно контролювати рівень холестерину в крові, адже збільшення його вмісту підвищує ризик розвитку інсульту. Водночас зниження рівня холестерину (якщо він був підвищений) зменшить ризик розвитку інсульту. Більшість людей може домогтися цього за допомогою дієти, фізичних вправ, і лише деяким потрібна медикаментозна терапія.
Ну а якщо у вас діабет, то суворо дотримуйтеся рекомендацій вашого лікаря для контролю рівня цукру в крові. Часто діабет може примусити вас уважно ставитися до свого харчування.
Чудовою профілактикою інсульту є заняття фізичними вправами. Щоденна прогулянка протягом 30 хвилин може поліпшити стан вашого здоров’я і знизити ризик інсульту. Прогулюйтеся з друзями — це може перейти в приємну звичку.
Якщо вам не подобаються прогулянки, виберіть інші види фізичної активності, що вам підходять: велосипед, плавання, танці, теніс тощо. Тільки не перестарайтеся — надмірні навантаження можуть дати зворотний ефект. Живіть із радістю, будьте оптимістами — і ризик інсульту знизиться вдвічі.
Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».