Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 10 Квiтень 2015 21:16

Пристрій, що розшифровує мову немовлят

Rate this item
(0 votes)

В Іспанії створено апарат WHY CRY 2G, що здатний уловлювати плач немовляти, аналізувати його і перекладати людською мовою. Пристрій має стати справжнім порятунком для недосвідчених мам і тат, які не завжди можуть зрозуміти причину дитячого крику.
Створенню WHY CRY 2G передували довгі роки вивчення та аналізу дитячого плачу. Після досліджень різновиди крику маленьких дітей удалося класифікувати і розділити на кілька груп. Малюк може плакати від спраги й голоду, через болі у животі, поганий настрій або тому, що прийшов час спати.
Пристрій враховує гучність і тембр плачу, видаючи на екрані переклад почутого. Крім того, апарат оснащено контролером температури і вологості у приміщенні.


Ніяких додаткових налаштувань WHY CRY не вимагає, достатньо просто включити його і покласти поруч із дитиною. Якщо малюк важить до 4 кг, то відстань від нього до пристрою має становити 0,5 метра, при вазі дитини 4–6 кг — 1 метр, 6–7 кг — 1,5 метра, понад 7 кг — 2 метри. Достатньо 10–20 секунд для того, щоб машинка вивела на дисплей одне з п’яти настроїв-смайликів.
Із моменту виникнення ідеї пристрою до її реалізації минуло чимало часу. Зовсім недавно апарат набув того вигляду, в якому продається зараз у магазинах. Він постійно вдосконалюється, тож, можливо, це не останній варіант WHY CRY.

 

ПОЦІЛУНКИ ІЗ СОБАКАМИ ЗМІЦНЮЮТЬ ІМУНІТЕТ

Учені з Університету Арізони довели, що поцілунки із собаками зміцнюють імунітет людини. У дослідженні взяли участь 50 собаківників, які проживали зі своїми вихованцями не менше півроку, пишуть інтернет-ЗМІ.
У результаті вченим удалося довести, що собак корисно не тільки обіймати, а й цілувати в ніс: людині таким чином передаються корисні бактерії — пробіотики, які допомагають підтримувати імунітет і хороший стан травної системи.

 

ЙОГА ДОЗВОЛЯЄ ЗАСИНАТИ ПРОТЯГОМ ОДНІЄЇ ХВИЛИНИ

Рано чи пізно кожна людина, що випробувала стрес або тривогу, стикається з порушеннями у режимі нічного відпочинку.
Однак, як установили провідні науковці, у світі існує як мінімум один дійовий засіб від такої проблеми. Це — медитація. На думку дослідників, даний процес дозволяє головному мозку розслаблятися і відновлювати власні сили. При цьому, як заявили лікарі, правильне використання практики йогів дає можливість будь-якій людині незалежно від віку засинати протягом однієї хвилини.
Слід зауважити, що найчастіше унікальний спосіб називають «4–7–8». Для того щоб заснути, необхідно спокійно дихати протягом 4 секунд через ніс. Потім затримати дихання на 7 секунд, а після — видихати повітря через рот протягом наступних 8 секунд. Як заявили науковці, дихальні вправи сприяють уповільненню серцевого ритму. При цьому процесі тіло і чоловіків, і жінок заспокоюється, а мозок переходить в іншу фазу своєї активності.
Якщо ж хлопець чи дівчина відчуває почуття тривоги або стрес, кількість адреналіну у крові стрімко збільшується, а вдихи і видихи стають поверхневими і прискореними. Експерти вважають, що методика «4–7–8» також має ефективну седативну властивість.

 

КАВА ЗАХИЩАЄ ВІД РАКУ ПЕЧІНКИ

Для розвитку раку печінки достатньо вживати лише три порції алкогольних напоїв щодня. Однак вживання кави здатне знизити цей ризик, стверджують фахівці.
У рамках дослідження вчені вивчили дані 8,2 мільйона людей, серед яких 24,5 тисячі страждали від раку печінки. Виявилося, що на ризик розвитку захворювання впливала кількість випитого спиртного і вага людини. При цьому виявилося, що вживання риби і регулярні фізичні тренування знижували ризик. Також він знижувався завдяки вживанню кави. Згідно з підрахунками дослідників кожна чашка знижувала ризик розвитку раку печінки на 14%. Однак не варто забувати, що вживання більше чотирьох чашок на день може завдати шкоди здоров’ю, зазначили фахівці.
У цілому вчені дійшли висновку, що жінкам не варто пити більше одного алкогольного напою в день (один келих вина), а чоловікам — більше двох. За їх словами, варто пам’ятати про те, що алкоголь, як і тютюн, належить до канцерогенів першого класу. Кава ж, крім захисту від раку печінки, також зменшує ймовірність розвитку раку матки.

 

ОХОЛОДЖЕННЯ РИСУ ЗНИЖУЄ ЙОГО КАЛОРІЙНІСТЬ УДВІЧІ

Учені повідомили, що знайшли спосіб зробити рис менш калорійним. Для цього потрібно додати в нього кокосову олію і охолоджувати протягом декількох годин перед споживанням.

Фахівці встановили, що такий підхід допомагає знизити калорійність вареного рису на 60% за рахунок зниження засвоюваності крохмалю організмом і меншого вироблення енергії. Це особливо важливо для мешканців країн, де рис є одним із найбільш часто вживаних продуктів. Проте дієтологи попереджають, що немає швидкого рішення для зменшення ваги.
Науковці експериментували для отримання можливості змінювати продукти так, аби «обдурити» організм у плані їх переробки і вироблення енергії, щоб знизити споживання калорій.
Раніше було доведено, що якщо охолодити варені макарони, а потім їх знову зігріти, то в організм надійде менша кількість глюкози. Те ж саме виявилося актуальним і для рису. Ці поради допоможуть людям, що прагнуть схуднути, зробити процес більш ефективним.

 

КУРІННЯ БАТЬКІВ ЗАГРОЖУЄ СЕРЦЮ ДІТЕЙ

Батьки, що курять у присутності своєї дитини, піддають її підвищеному ризику розвитку серцево-судинних захворювань у дорослому житті, пише timesofindia.
Учені з Тасманського університету в Австралії відстежували ризики серцево-судинних захворювань серед фінів, які піддавалися пасивному курінню батьків у 1980-му і 1983 роках. Усі випробовувані пройшли ультразвукове дослідження артерій у 2001-му і 2007 роках. У 2014-му фахівці виміряли у добровольців рівень котиніна, який свідчив про вплив тютюнового диму в дитинстві.
Виявилося, що відсоток дітей із рівнями котиніна, що не визначаються, був найвищим серед сімей, де ніхто з батьків не курив (84%), нижчим був у родинах, де один із батьків курив (62%), і найнижчим серед сімей, де обидва батьки курили (43%).
Незалежно від інших факторів ризик розвитку захворювань серцево-судинної системи у зрілому віці був вищим майже у два рази у дітей, які піддавалися впливу куріння одного або двох батьків порівняно з дітьми, чиї батьки не курили, стверджують дослідники.
Результати були опубліковані в журналі Circulation.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».