Освіта
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 26 Жовтень 2018 13:41

У Полтаві заборонили побори в школах

Rate this item
(1 Vote)

Полтавська міська рада на своїй останній сесії 19 жовтня 2018 року ухвалила рішення, навколо якого все ще точаться жваві дискусії. Адже воно не тільки зачіпає інтереси багатьох полтавців, але й покликане зруйнувати традицію, яка, здавалося б, «намертво» вкоренилась у школах та дитячих садках обласного центру.

Чи можуть школи обійтися без батьківських грошей?

Депутати практично одноголосно підтримали рішення про заборону збору грошей із батьків у школах міста та дитячих садочках. Це рішення, схоже, прийнято невипадково на початку чергового шкільного року, адже у місті тільки й розмов про те, що в школах відчутно зросли побори з батьків, які ті вимушені сплачувати під виглядом добровільних внесків.

Така сама ситуація і в дитячих садках обласного центру, де батьки, як і в школах, уже буквально стогнуть від поборів. І це при тому, що міське керівництво вихваляється тим, що освітня галузь у Полтаві фінансується на 100%.
— Чому тоді в школах установлено побори з батьків і куди ідуть гроші, які з них збирають? — усе частіше запитують батьки учнів, серед яких нині дуже багато безробітних і, звісно, вони не мають зайвих грошей. Ледь-ледь назбирали гроші на те, щоб відправити дитину до школи, а тепер ще щомісячні добровільно-примусові побори...
Ініціатор заборони збору грошей у школах із батьків, у недавньому міський голова Полтави Андрій Матковський, ще на стадії обговорення цього питання на профільній депутатській комісії заявив, що, за його інформацією, яку отримав в управлінні освіти виконкому Полтавської міськради, галузь освіти фінансується повністю.
«За останні роки в Полтаві уже не просто збирають гроші на ремонт, а уже створена ціла система, коли щомісяця з батьків збирають кошти. На початку кожного року ми з вами ухвалюємо бюджет. Майже 900 мільйонів спрямовано у 2018 році на освіту: на реконструкцію, ремонти, вікна, меблі та інші передбачені законодавством цілі.
Ми завжди запитуємо про потреби шкіл і намагаємося їх виконувати. Фінансування з міського бюджету повинно вистачати на цю галузь», — стверджує депутат.
Тож, переконаний А. Матковський, додаткові збори з батьків є не тільки неправомірними, але й безпідставними. А йдеться про чималі суми.
matПриміром, за інформацією А. Матковського, в ЗОШ № 17 на батьківських зборах всього півгодини обговорювали проблеми навчального процесу, а потім кілька годин розглядали питання про батьківські внески в сумі 400 гривень із кожного. І про те, на які цілі використати ці гроші.
На сесії говорили й про те, що одним махом покласти край поборам із батьків у школах не вдасться. До цього питання поверталися неодноразово, але гроші все одно збирають.
На думку депутатів, після ухвалення рішення про заборону необхідно провести роз’яснювальну роботу з ініціаторами збору грошей — самими батьками. Точніше, головами та членами батьківських комітетів.
Не секрет, що саме вони обкладають батьків «оброком», виводячи з-під удару директора та класного керівника, які скрізь заявляють, що не мають жодного відношення до батьківських внесків і не примушують батьків учнів їх здавати.
Певною мірою ініціатива голів батьківських комітетів, які вимагають гроші від батьків, пояснюється тим, говорили депутати, що ті таким чином «купують» для своїх чад преференції — нагородження медалями, високі бали, відмінні характеристики тощо.

Навіщо директору школи живі гроші?
Правда, дехто з депутатів прагматично оцінював ситуацію в школах міста, де без живих грошей директору дуже скрутно. Приміром, коли необхідно терміново вирішити нагальні питання поточного ремонту, закупівлі призів для шкільних олімпіад, витратних матеріалів тощо.
Мовляв, без вирішення питання, коли б директори шкіл і дитячих садочків мали «кишенькові» бюджетні гроші, заборона знову залишиться на папері...
Так це чи ні? Кореспондент «ДУ» поцікавився у самих освітян. Зокрема, у директора Полтавської ЗОШ № 11 Валентини Олійниченко:
«Гроші, які збирають із батьків, переважно витрачаються на поточний ремонт у школі. Крім поточного ремонту, нам потрібні гроші на канцтовари, папір, заправку принтерів тощо. Раніше на ці потреби грошей узагалі не виділялося з бюджету. А потреба була і залишається. Хоча, кажуть, що тепер будуть виділятися... — відповіла директриса.
Як директор із досвідом я можу сказати, що на поточні ремонти нам справді потрібні гроші. Причому гроші швидкі... Дивіться, якщо в школі поламався кран, то через два тижні, поки виділять гроші на новий, він мені не так буде потрібний, як нині.
До збору грошей із батьків ані директор школи, ані вчителі не мають жодного стосунку. Це виключно ініціатива батьківського комітету. Тож якщо батьки й надалі проявлятимуть ініціативу щодо збору грошей, то, думаю, ніхто їм цього не може заборонити...
Якщо в школі потік кран або розбили унітаз, то, безумовно, ми звертаємося до голови батьківського комітету по гроші...»
boiЗаступник полтавського міського голови з гуманітарних питань Людмила Бойченко перед тим, як обійняти цю посаду, сама працювала директором однієї з полтавських шкіл. Тож ситуацію з батьківськими внесками знає не з чужих слів. І сьогодні висловлює свою думку не лише як чиновник, але й як колишній керівник навчального закладу.
«Якщо ми говоримо про те, що сьогодні школа потребує реформування і переходимо на нову модель української школи, то це питання (заборона батьківських внесків. — Авт.) реальне. Є наміри з 1 січня 2019 року перевести школи на самофінансування. І кошти, які місцевий бюджет може виділити пропорційно на кожну школу, будуть витрачатися саме на першочергові проблеми шкіл, — каже Л. Бойченко.
Отже, якщо школи перейдуть на самофінансування, то потреба в батьківських грошах відпаде сама по собі. Але якщо є якийсь фонд, приміром на подарунки дітям, на призи на свята тощо, то це на власний розсуд батьків. А от потреби школи не будуть вимагати збору коштів.
Як у недалекому минулому директор школи я вже була налаштована на те, що необхідно обходитися без батьківських внесків. І це дуже правильно, і це рішення я підтримую. А от обов’язковий збір коштів я не підтримую!»

«Кишенькові» гроші з бюджету для шкіл і дитсадків
Ухваливши рішення про заборону збору з батьків грошей у школах і дитячих садках Полтави, депутати передбачили і механізм, який, на їхню думку, гарантуватиме виконання цього рішення. Зокрема, погодилися з тим, що необхідно розробити механізм фінансової допомоги школам на поточні першочергові потреби.
Для цього у бюджеті 2019 року будуть передбачені гроші для кожної школи на оперативну закупівлю канцтоварів та інших дрібниць. Ідеться про суму в 100 тис. грн на кожну школу. Крім того, депутати наголошували на персональній відповідальності директорів шкіл та завідувачів дитячих садків за виконання рішення сесії.
Так, у разі невиконання постанови сесії директори понесуть персональну відповідальність. Включно до звільнення.
Також депутати порадили тим батькам, у яких будуть вимагати-просити гроші після прийняття рішення міськради, звертатися до них зі скаргами. Для роз’яснення рішення про заборону збору коштів депутати «підуть у народ» — братимуть участь у батьківських зборах у школах.
У кулуарах сесії її учасники продовжували ділитися думками з приводу свого «революційного» рішення. Чи вдасться побороти шкільну мафію в особах, перш за все директорів шкіл та голів батьківських комітетів, котрі в питаннях поборів з батьків «ідуть в одній упряжці». І, очевидно, не відмовляться і надалі від не облікованих як слід батьківських грошей. Бо вже зрозуміли користь для себе від цього невичерпного джерела тіньового податку.
Тому, якщо серйозно не контролювати ситуації, то рішення залишиться скоріш політичним, ніж таким, що насправді покладе край поборам із батьків у школах та дитсадках.
А тим часом у Полтаві почався збір підписів під петицією до міської влади з вимогою взагалі ліквідувати батьківські комітети в школах. А перед тим зобов’язати всі батьківські комітети прозвітувати за період діяльності у 2017–2018 роках. У тому числі про витрачання батьківських внесків.
«Створити комісію з представників депутатського корпусу, профільних управлінь та громадськості щодо моніторингу збору коштів у закладах освіти міста Полтави. Разом і спільними зусиллями забезпечити комфортні умови навчання дітей», — пропонує автор петиції...

Олександр БРУСЕНСЬКИЙ,

м. Полтава
Фото автора

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».