Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 15 Листопад 2019 14:11

Інсульт тепер нам не страшний!

Rate this item
(0 votes)

За інформацією ЗМІ, установи спеціалізованої медичної допомоги з квітня 2020 року отримуватимуть кошти з національного бюджету за контрактом із НСЗУ.
Міністр охорони здоров’я Зоряна Скалецька у зв’язку з цим, зокрема, зазначила: «Ми запланували 113,3 млрд грн на медицину у державному бюджеті наступного року, з яких майже 64% підуть на програму медичних гарантій. Ця програма гарантує, зокрема, безкоштовні пологи, лікування інсультів, інфарктів і неонатальну допомогу».
Отже, інсульт нам відтепер не страшний? Чи так це? Розпитаємо у фахівця — лікаря-невролога Михайла Васильовича КУРНОСОВА.

— Що ж таке інсульт?
— Інсульт — це раптове виникнення вогнищевих або генералізованих порушень мозкової функції, обумовлених виключно судинними причинами, які пов’язані з мозковим кровотоком і тривають понад 24 години. Якщо вогнищеві неврологічні симптоми самостійно минули за період, менший за 24 години, і при МРТ або комп’ютерній томографії не виявлено осередку ураження — діагностується просто ішемічна атака.
— Які види інсульту існують?
— Класифікація інсульту здійснюється на підставі патогенетичного механізму і походження.
Найчастіше зустрічається ішемічний інсульт, як правило, внаслідок порушення прохідності артерії з обмеженням кровопостачання головного мозку. Це викликається атеросклеротичними змінами у великих прецеребральних артеріях (сонних і хребетних) або у великих і середніх церебральних артеріях, змінами у малих церебральних артеріях, клапанними вадами (у тому числі протезованими клапанами в лівій частині серця), порушеннями скорочувальної здатності міокарда.
Геморагічний інсульт викликається внутрішньочерепним крововиливом. Внутрішньомозковий крововилив становить до 15% випадків інсультів. Крововилив відбувається в результаті розриву внутрімозкової судини, що у 2/3 випадків пов’язано з артеріальною гіпертонією.
Також в окремих випадках, що становлять менше 1% від усіх випадків, ми маємо справу з венозним інсультом, який розвивається внаслідок закупорки вен головного мозку.
— Які існують фактори ризику стати жертвою інсульту?
— Факторами ризику є: артеріальна гіпертензія, куріння, фібриляція передсердь, цукровий діабет, низька фізична активність, зловживання алкоголем.
— Яким є типовий перебіг захворювання?
— При типовому перебігу хвороби неврологічний стан протягом перших годин або днів може погіршуватись або спонтанно поліпшуватися. У 5–10% хворих з ішемічним інсультом на ранньому етапі хвороби виникає повторний інсульт (після стабілізації неврологічного стану з’являються нові неврологічні симптоми з іншого або з того ж, що і перший інсульт, басейну кровопостачання).
Ризик повторного інсульту у ранньому періоді дуже високий (до 5% протягом перших 48 годин і 12% протягом 30 днів). У половині випадків ішемічного інсульту розвивається вторинна геморагічна трансформація різного ступеня вираженості, яка виявляється за допомогою КТ (комп’ютерної томографії).
Геморагічний інсульт, як правило, характеризується швидким наростанням неврологічної симптоматики, а ось рецидиви спостерігаються рідше.
— Як проводиться діагностика захворювання?
— Проводиться суб’єктивне (потрібно точно встановити час появи симптомів або час, коли пацієнта востаннє бачили безсимптомним — важливо для визначення показань до тромболітичної терапії) і об’єктивне обстеження. Оцінюються базові життєві функції: дихання, артеріальний тиск, серцева діяльність.
Також проводяться дослідження крові. Зокрема, йдеться про загальний аналіз крові, протромбіновий час, рівні електролітів і глюкози у сироватці, ШОЕ, біохімічні показники функції нирок і печінки.
А ще проводиться детальне неврологічне обстеження: основне значення має виявлення симптомів, що вказують на вогнищеве ураження головного мозку з раптовим початком і, ймовірно, судинної природи.
Якомога швидше слід провести комп’ютерну томографію голови, а при особливих показаннях — МРТ. Адже ці дослідження дозволять диференціювати ішемічний і геморагічний інсульти, а також швидко виявити інші порушення, які можуть імітувати інсульт. Результати цих обстежень мають основоположне значення для вибору подальшого лікування.
— У чому полягає власне саме лікування інсульту?
— Інсульт — це стан, який загрожує життю, тому вимагає швидкої діагностики і негайного застосування відповідного лікування. Потрібно забезпечити основні життєві функції. Можуть бути необхідні респіраторна підтримка та лікування порушень серцевої діяльності. Треба контролювати артеріальний тиск.
Базисна терапія інсульту незалежно від виду — ішемічний він або геморагічний — включає комплекс заходів, спрямованих на запобігання та лікування дихальної недостатності, лікування серцево-судинних розладів, підтримку нормального водно-електролітного балансу і кислотно-лужної рівноваги у хворих, котрі перебувають у коматозному стані, лікування набряку мозку, боротьбу з гіпертермією.
Диференційовано терапію ішемічного інсульту спрямовано на відновлення прохідності закупореної артерії шляхом розчинення тромба, запобігання подальшому тромбоутворенню, збереження життєздатності нейронів.
Для підвищення стійкості мозкових структур необхідне призначення антигіпоксантів. Для поліпшення метаболічних процесів у мозку призначають препарати нейротрофічної дії. Важливі також препарати, що покращують енергетичний метаболізм.
У комплексному лікуванні застосовують і гіпербаричну оксигенацію — метод лікування хворих киснем під підвищеним тиском у барокамері. Ефективним є також і плазмаферез, тобто відділення від клітин крові плазми, що містить токсини, алергени й аутоантитіла. Він особливо успішний у перші дні після розвитку інсульту. Обґрунтованим є призначення у гострий і відновний період захворювання антидепресантів.
Останнім часом проводять хірургічне лікування ішемічних порушень мозкового кровообігу за наявності патології магістральних судин голови (закупорка, стеноз, патологічна звивистість). Нейрохірургічне лікування може здійснюватися на стадії самого інсульту (у разі прогресуючого інсульту) або після перенесеного інфаркту мозку з незначним неврологічним дефіцитом.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».