Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 29 Листопад 2019 14:17

Врятувати Нотр-Дам

Rate this item
(0 votes)

Через півроку після пожежі середньовічної будівлі їй надалі загрожує багато небезпек.
Список робіт, виконаних протягом шести місяців, є довгим. За допомогою роботів усунено 80% згарищ, які покривали підлогу собору. Добігає до кінця зміцнення потужними дерев’яними конструкціями 28 луків між опорами.

Розвішена під пошкодженим склепінням сітка захищає 150 робітників від каміння і цегли, які продовжують осипатись. А над ними встановлено тимчасовий дах після демонтажу середньовічних вітражів.

«Це нарешті дозволить очистити склепіння від сміття та провести аналіз каменя і штукатурки, які постраждали не тільки від вогню, але й від води, яку ріками лили пожежники», — уточнює Філіп Вілланова, головний архітектор пам’яток, який здійснює нагляд за собором. За його словами, на цей час виконано дві третини консерваційних робіт.
«Попри ці оптимістичні повідомлення майбутнє собору залишається непевним. Офіційно будівля продовжує перебувати під загрозою завалу», — підкреслив міністр культури Франк Рістер.
Він представив пресі баланс стану об’єкта через шість місяців після пожежі, яка повністю знищила середньовічну вежу на даху та добудований у ХІХ столітті шпиль. Вогонь знищив стабільність усього будинку, оскільки в готичній архітектурі кожний камінь підтримує інший.
Найбільший виклик становить нині демонтаж гігантського, вагою 500 тонн, металічного риштування, яке встановлено навколо шпилю. Він має початися наприкінці року і триватиме, напевно, шість місяців. Справа є нагальною — риштування руйнуються і в кожний момент можуть завалитися, ховаючи під собою надії на збереження Нотр-Дам.
«Етап самої стабілізації собору, за оцінками експертів, має коштувати 85 мільйонів євро (з чого вже витрачено 37) за оптимістичним сценарієм і триватиме до весни. Лише в середині наступного року можна буде відчути полегшення, тоді як повний діагноз стану будинку можна буде знати наприкінці 2020 року.
По-справжньому сама відбудова не почнеться раніше, як на початку 2021 року», — накреслив графік робіт, уже неодноразово модифікований, архітектор Вілланова.
«Абсолютно невідомо, скільки буде коштувати і скільки часу триватиме відновлення», — визнає архієпископ Парижа Мішель Аупетіт.
«З обіцяних 922 мільйонів євро ми отримали 104 мільйони від 350 благодійників», — перераховує Френк Рістер.
За даними Фонду національної спадщини, однієї з чотирьох інституцій, яка офіційно збирає кошти на відбудову собору, підприємства, інституції і міста конкретизували 80% обіцянок своїх дарів чітко окресленими умовами їх призначення і намірами.
«Драма собору — це марафон, який почався як спринт», — вважає Мішель Кадо, префект регіону Іль де Франс, він дуже критично поставився до сповільнення темпу робіт над консолідацією будинку через липневі заходи трудової інспекції.
Вона встановила, на думку окремих експертів, занадто жорсткі заходи безпеки. Це стало результатом безпрецедентного забруднення високотоксичним оловом, 450 тонн якого покривали дах і шпиль, знищені вогнем.
Надалі залишаються невідомими причини пожежі. Недопалок? Електричне замикання в інсталяції, якою подавався струм до дзвонів на шпилі?
Тим часом на підставі подій 15 квітня створено англійський телесеріал. Він має вийти на екрани у 2021 році, тобто в момент початку відбудови собору, перлини готики, який перебуває у списку світових пам’яток і чий вік 850 років. Перед пожежею його відвідували 13 мільйонів осіб щорічно.
Дискусії над форматом відбудови (згідно з оригіналом, як хоче більшість французів, чи у формі сучасної архітектурної форми, як пропонує президент Емманюель Макрон), публічні конкурси і сам обсяг титанічної праці означає, що мине не менше 20 років, поки Нотр-Дам відродиться з попелу.

Петро ПЕТРІВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».