Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 29 Листопад 2019 14:12

Гонконзький глухий кут

Rate this item
(0 votes)

На минулих вихідних відбулися вибори до районних рад органів місцевого самоврядування в Гонконгу. Короткочасна виборча кампанія відбувалася на тлі чергового загострення ситуації з протестами. Тиждень гонконзька поліція штурмувала приміщення Політехнічного інституту, де протестували гонконзькі студенти.

На виборах до місцевих районних рад у Гонконгу рекордну кількість кандидатів виставили прихильники політичного відокремлення Гонконга від материкового Китаю. У випадку їхньої поразки можна очікувати подальшої радикалізації вуличних протестів.

Тривалість заворушень у Гонконзі офіційно китайськими засобами масової інформації пояснюється втручанням США у китайські справи. Це не дивно, адже неврегульованими залишаються китайсько-американські торговельні зв’язки. У Пекіні вважають, що у Вашингтоні зацікавлені у дискредитації Китаю та послабленні китайських позицій на переговорах.
Неофіційно вважається, що учасників демократичних протестів використовують внутрішні китайські сили для конкурентної боротьби в середині Компартії Китаю. Зокрема, за Шанхайською біржею, яка є регіональним конкурентом Гонконзької біржі, стоїть угруповання, яке підтримує Сі Цзіньпіна.
Останній на недавньому пленумі Центрального комітету Компартії Китаю ще більше централізував владу у своїх руках. Офіційно на пленумі не було названо політичних наступників нинішнього китайського керівництва.
Це означає, що Сі Цзіньпін не збирається на черговому з’їзді Компартії Китаю у 2022 році передати владу у партії і державі. Порушення принципів ротації різних поколінь кадрів, які були встановлені ще Ден Сяопіном, викликає стурбованість у прагматично налаштованих колах китайської еліти. Не виключено, що вони намагаються використати гонконзький прецедент для послаблення політичних позицій Сі Цзіньпіна.
Крім того, поширювалась інформація, що у Південно-Китайському морі зазнав катастрофи китайський підводний човен. За іншою версією, був прямий конфлікт військово-морських сил Китаю і США. Але цей інцидент не був підтверджений незалежними джерелами.
Однак сам факт появи таких повідомлень підтверджує підвищення ставок як у внутрішньополітичних процесах у КНР, так і у зовнішньополітичному позиціонуванні Китаю. Це може бути ознакою наближення закінчення у тому або іншому варіантах гонконзького конфлікту.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».