Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 29 Листопад 2019 14:07

Британська виборча кампанія

Rate this item
(0 votes)

Три поспіль спроби Терези Мей ратифікувати угоду про умови виходу Великої Британії з Євросоюзу, потім дві спроби її наступника Бориса Джонсона зробити це ж саме привели до закономірного результату — розпуску палати громад. Однак нинішня позачергова виборча кампанія є рекордною за мінімумом часу, на неї відведеного.

Це дає великі шанси Борису Джонсону домогтися надійної більшості прихильників виходу Британії з ЄС, аби нарешті у 2020 році завершити цей процес з угодою або без неї. Тим паче що прихильники ідеї виходу «за будь-яку ціну» політично консолідувалися.

Лідер британської «Партії Брексіту» (утвореної у січні 2019 року заради участі у виборах до Європейського парламенту) Найджел Фарадж відмовився виставляти кандидатури від своєї партії в округах, де на виборах 2017 року перемогли консерватори. «Партія Брексіту» у травні перемогла на британських виборах до Європейського парламенту. На цих виборах вони мають поки що чотири відсотки.
Натомість соціологічні опитування свідчать, що консерватори збирають 42%, а лейбористи — тільки 28%. Тобто якщо ця тенденція не буде переламана лейбористами, Джонсон може отримати надійну більшість для реалізації свого курсу.
Мильна опера виходу може скоро закінчитися. Тоді у країні загостряться проблеми територіальної єдності. На телевізійних дебатах Джонсон звинуватив лідера лейбористів Джеремі Корбіна не тільки у намірі провести повторний референдум щодо Брексіту, а й допустити референдум про незалежність Шотландії.
Консерватори обіцяють скоротити кількість мігрантів. У країні з 56 мільйонами жителів емігрантів уже 8,5 мільйона осіб. Очікуваний успіх консерваторів дійсно може мотивувати шотландців до повторного референдуму щодо виходу зі складу Великої Британії. Тож ціною виходу можуть стати не тільки економічні збитки, а й ризики територіального розпаду Сполученого Королівства.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».