Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 26, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Субота, 11 Травень 2019 11:15

«Один пояс – один шлях»

Rate this item
(0 votes)

Наприкінці квітня у Пекіні відбувся черговий міжнародний форум, присвячений розбудові міжнародних торговельних маршрутів, які мають забезпечувати розвиток китайської експортоорієнтованої економіки. Китайський варіант глобалізації орієнтується на розвиток світової економіки навколо промислового виробництва в Китаї.

На пекінському форумі стало зрозуміло, що китайське керівництво розглядає різні варіанти формування Нового Шовкового шляху. Йдеться не тільки про країни Центральної Азії, Кавказу, Туреччину та далі через Балкани до Західної Європи, а й про океансько-морський варіант торговельного шляху через Пакистан, Індійський океан і далі через Суецький канал до Європи.

Показово, що обидва варіанти проходять в обхід російської території. Кремль на пекінському форумі намагався залучити Китай до спільного захисту стабільності у країнах Центральної Азії. Зокрема, виконуючий обов’язки президента Казахстану Касим-Жормарт Токаєв вважається прихильником такого російсько-китайського «кондомініуму» у регіоні.
Проте вразливість російських і китайських позицій у Центральній Азії обумовлюється тенденціями до загострення ситуації у сусідньому Афганістані. Крім того, намічається російсько-турецька конкуренція за впливи на тюрків Центральної Азії.
Туреччина пропонує Китаю свої послуги у забезпеченні безпеки торговельного шляху як на його «вході» в Центральній Азії, так і на турецькому «виході». Правда, Китай також планує побудувати низку військових баз для охорони своїх транзитних торговельних шляхів.
Ураховуючи це, на задній план відійшла російська пропозиція третьої гілки Нового Шовкового шляху, якою має стати Арктичний морський шлях, де саме Росія збирається виконувати роль головного спонсора безпеки та отримувача прибутків на можливих паритетних засадах із Китаєм.
Однак, на відміну від двох основних торговельних маршрутів, Арктичний морський шлях виглядає як «запасний варіант». У тактичному сенсі успіх пекінського форуму посилив позиції Китаю на торговельних переговорах із США.
Президент Дональд Трамп укотре зазначив, що готовий заради досягнення компромісу з Китаєм піти на певні поступки, аби уникнути глобального американсько-китайського торговельного конфлікту.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».