Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 07 Вересень 2018 15:03

Російсько-китайські військові маневри

Rate this item
(0 votes)

Початок вересня позначився помітною грою м’язами Росії. На тлі запровадження чергової порції економічних санкцій із боку США Кремль вирішив показати, що має ще ресурси, аби проводити агресивну зовнішню політику, а також має союзників.

На думку російського генерального штабу, у цьому всіх повинні переконати масштабні командно-штабні військові навчання. За кількістю залучених військових і техніки ці навчання «Схід-2018» порівнюють із сумнозвісними навчаннями «Захід-81», коли СРСР загрожував введенням військ до Польщі.

Цього разу головним чином російсько-китайська гра мускулами розрахована на демонстрацію солідарності Москви і Пекіна перед економічними санкціями з боку США.
Основна частина навчань відбувається у Забайкальському військовому окрузі. Цікаво, що саме ці території за часів слабкості Китайської імперії Росія послідовно у Китаю «віджимала», але тепер у регіоні відбувається зворотний процес поступового демографічного китайського контрнаступу.
Російські ліберали вважають, що ці навчання є хорошою нагодою для китайської армії ознайомитись із майбутніми «володіннями», так би мовити, в полі, а не тільки на географічних картах або за даними супутникової розвідки.
Натомість Путін опосередковано хоче показати, що «його» Росія не є лише «глибоким тилом» материкового Китаю, а й здатна за потреби стримувати китайську експансію.
Крім російських і китайських військових, до навчань залучено представників монгольської армії. З геополітичної точки зору це є спробою замкнути «внутрішні території» Євразії та вберегти їх від американського впливу.
З такими тезами у китайських спеціалізованих виданнях виступили колишні генерали Народно-визвольної армії Китаю, які наполягають на відмові від тактики давати неконфронтаційні відповіді на «агресивні дії» США.
На цьому, зокрема, наголошує відставний, але впливовий «яструб» контр-адмірал Луо Юань, який прогнозує, що у разі перемоги республіканців у листопаді на виборах до обох палат Конгресу США політичний курс Трампа щодо Китаю може стати ще більш жорстким.
Уже зараз адміністрація Дональда Трампа намагається більш послідовно діяти у напрямку обмеження доступу російських і китайських фірм військово-промислового комплексу до новітніх технологій у галузі озброєнь.
Така ситуація природно штовхає Москву і Пекін назустріч один одному. Утім, проти російсько-китайського військового союзу виступають «яструби» як у російському, так і у китайському генштабах.
Російські військові переконують себе і громадськість, що загравання з Китаєм має «стримати» НАТО на західних кордонах Росії.
Натомість китайські «яструби» виступають за максимально можливу військово-технологічну кооперацію у секторах, в яких російська промисловість поки що випереджає китайську, але проти будь-яких формальних союзів. Такі обопільні мотиви й обумовлюють політичний зміст цьогорічних навчань.
Не менш важливий фактор — це ситуація на Корейському півострові та подальше зближення Японії і США. Північна Корея, посилаючись на «нещирість» позиції Трампа, призупинила процес згортання своєї ядерної програми.
Зважаючи на це, Пекін і Москва цими маневрами дають сигнал Вашингтону, що силовий тиск на Пхеньян у спробі отримання однобічних переваг ні до чого позитивного не приведе.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».