Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 28 Вересень 2018 10:37

Лука Модрич: війна, талант, родина

Rate this item
(0 votes)

Представляємо кращого футболіста світу. Усе головне, що потрібно знати про нового короля футболу, у підбірці Укрінформу.

Дитинство і війна
Модрич народився у вересні 1985 року в родині авіаційного механіка Стіпе і його дружини Радойки. Ріс майбутній півзахисник збірної Хорватії в крихітному селі Затон Обровачкі, населення якої ледь перевищує 100 осіб.

Коли Луці було п’ять років, Хорватія розпочала війну за незалежність, в якій серйозно постраждала його сім’я. Батька Луки забрали в хорватську армію, але, на щастя, він вижив. А його діда, теж Луку, стратили сербські вояки.
Щитки з дерева
Родина Модрича залишила Затон і переїхала в місто Задар, де тулилася в одному номері обшарпаного готелю. Лука розповідав, що в ті роки він не підозрював про те, що в країні йде війна — батьки не хотіли лякати сина.
Батько висилав Луці половину своєї зарплати — на навчання в спортивній академії Задара. Талант Модрича помітили вже в ранньому дитинстві, про що говорив його перший тренер Томіслав Башич. Саме він змайстрував хлопчикові перші щитки з дерева.
Контракт із «Динамо»
Модрич ніколи не відрізнявся високим зростом, але завжди був в’юнким і технічним. У всіх юнацьких командах Лука виявлявся дуже низьким, що відлякувало потенційних покупців. Наприклад, «Хайдук» відмовився від Модрича саме через фізичні показники Луки.
Однак начебто кволий Лука не тільки зумів вижити в складі «Зрінськи», але й став найкращим гравцем чемпіонату Боснії в 2003 році. «Кожен, хто здатний грати в чемпіонаті Боснії, може грати де завгодно», — зізнавався згодом Модрич.
У тому ж 2003-му 17-річний Модрич підписав контракт із загребським «Динамо». Нічим непримітний факт, якщо не брати до уваги термін угоди — десять років!
«Спочатку мене збентежила ця пропозиція, але, поспілкувавшись із сім’єю і агентом, я зрозумів: потрібно підписувати», — згадує Модрич.
«Тоттенгем», «Реал»
і слова Кройфа
Модрич двічі виграв у складі «Динамо» чемпіонат Хорватії і перейшов у 2008 році у «Тоттенгем». Час у Лондоні хорват згадує з теплотою: «Тоттенгем» був першим інтернаціональним клубом у моїй кар’єрі: я провів там чотири прекрасних роки, уболівальники завжди підтримували мене, про клуб у мене залишилися чудові спогади».
З липня 2012 року Модрич — гравець мадридського «Реала». Там, власне, він і став суперзіркою. «За «Реал» ти повинен грати на високому рівні в кожному матчі — якщо ти цього не робиш, тобі не варто залишатися тут», — каже Лука.
Цікаво, що великим шанувальником таланту Модрича був легендарний голландський нападник Йоган Кройф. Кройф називав його «висококласним футболістом, якому необхідна свобода».
Не дивно, що Луку протягом усієї кар’єри порівнюють із великим голландцем, а прізвисько Модрича — «Хорватський Кройф». При цьому сам Модрич кумиром дитинства називає Звоніміра Бобана.
Дружина — агент, кращий відпочинок — у колі сім’ї
У 2010 році Модрич після чотирьох років ділових і романтичних стосунків одружився на своєму агенті Вані Боснич. Цікаво, що Ваня на п’ять років старша за чоловіка. Нині у пари троє діток — хлопчик Івано та двоє дівчаток Ема і Софія.
Лука, на відміну від більшості футболістів, не любить галасу, тусовок, світського життя. Він віддає перевагу відпочинку з родиною. «Ви ніколи не побачите Модрича в нічному клубі. Зате в зоопарку — запросто», — пише про нього видання Marca.
Футбол на все життя
Модрич зізнається: все, що він отримав у житті, все завдяки футболу. «Футбол — це пристрасть і щастя, це те, що я відчуваю, коли ми виграємо. Перемога означає, що ми зробили гарну роботу.
Я поки не думав, чим займуся після завершення кар’єри, до цього ще є час. Але мені б хотілося залишитись у футболі», — каже Модрич.

Святослав ВАСИЛИК, Укрінформ

 

ХОРВАТСЬКИЙ ФУТБОЛІСТ ЛУКА МОДРИЧ СТАВ КРАЩИМ ГРАВЦЕМ МИНУЛОГО СЕЗОНУ ЗА ВЕРСІЄЮ ФІФА

Нагороду 33-річний півзахисник мадридського «Реала» отримав на церемонії The Best FIFA Football Awards у понеділок у Лондоні (Велика Британія).
Модрич став першим із 2007 року гравцем, кому вдалося залишити без титулу кращого футболіста планети португальця Кріштіану Роналду і аргентинця Ліонеля Мессі, які розподіляли між собою цю нагороду останні 11 років.
Модрич у минулому сезоні у складі «Реала» став переможцем Ліги чемпіонів. На чемпіонаті світу 2018 року разом зі збірною Хорватії дійшов до фіналу, де команда програла французам із рахунком 2:4, а півзахисник був визнаний кращим гравцем турніру.
Хорват також був визнаний кращим гравцем сезону за версією Союзу європейських футбольних асоціацій (УЄФА).
Мессі в цьому році навіть не виявилось у фінальній трійці претендентів на перемогу. Крім Модрича і його колишнього одноклубника Роналду, який у міжсезоння змінив «Реал» на «Ювентус», на нагороду також претендував єгиптянин Мохамед Салах, який виступає за «Ліверпуль».
За хорвата проголосували 29,05% респондентів, у число яких увійшли тренери і капітани національних команд, журналісти, вболівальники, зареєстровані на сайті ФІФА. Друге місце в голосуванні посів Роналду (19,08%), третє — Салах (11,23%).
Найпрестижнішою індивідуальною нагородою у світовому футболі є «Золотий м’яч», заснований у 1956 році французьким виданням France Football. ФІФА вперше назвала кращого футболіста року в 1991 році, тоді їм став німець Лотар Маттеус.
У 2010 році ФІФА і французька редакція домовились об’єднати дві премії, і протягом шести років звання кращого гравця року було однозначним і незаперечним. Однак у 2016 році ФІФА припинила співпрацю з France Football і повернулася до своєї власної нагороди.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».