Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 26, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 11 Грудень 2015 15:04

Вірменський референдум

Rate this item
(0 votes)

6 груд­ня 2015 ро­ку у Вір­ме­нії був про­ве­де­ний ре­фе­рен­дум що­до ле­гі­ти­ма­ції змін до Кон­сти­ту­ції, які ма­ли за­без­пе­чи­ти пе­ре­хід від пре­зи­дент­сько-пар­ла­мент­ської до пар­ла­мент­сько-пре­зи­дент­ської рес­пуб­лі­ки. За­зна­че­ні змі­ни де­пу­та­ти вір­мен­сько­го пар­ла­мен­ту ухва­ли­ли на по­чат­ку ве­рес­ня. Мо­ти­ва­ми цьо­го рі­шен­ня бу­ли спро­би по­до­лан­ня гос­тро­го внут­ріш­ньо­по­лі­тич­но­го кон­флік­ту між вір­мен­ською вла­дою та опо­зи­цією.

Загострення цього конфлікту відбувалося поступово починаючи від літа 2013 року, коли Вірменія обрала очолюваний Росією Митний союз як альтернативу Угоді про асоціацію з Європейським Союзом. Вірменські прихильники курсу на союз із Росією посилалися на азербайджансько-турецьку загрозу та пов’язані з нею ризики у Нагірному Карабаху.

Правда, значна частина нинішньої вірменської опозиції невдоволена домінуванням вихідців із Нагірного Карабаху у багатьох владних структурах Єревана — вихідці з Карабаху перебрали до своїх рук великий і середній бізнес із російськими бізнесменами.
Зокрема, бізнес на тарифах на електроенергію влітку поточного року вже провокував масові заворушення в Єревані. Причому ці протести тоді відбувалися на тлі скандалу, пов’язаного з одним з російських військових, який служив на російській військовій базі у Вірменії. Він став дезертиром та вбив цілу вірменську родину.
За півроку, аби нормалізувати конфлікт, цього солдата засудили та відправили відбувати покарання до Росії. Однак сам конфлікт супроводжувався нагадуваннями від Росії про те, що вона захищає Вірменію від турецько-азербайджанської загрози. Враховуючи це, були збережені підвищені тарифи на електроенергію.
Черговий етап протистояння вірменської влади та опозиції, приводом для якого став референдум щодо змін до Конституції, знову розгортається під час напруги у російсько-турецьких відносинах, яка реально загрожує відновленням повномасштабного військового конфлікту у Нагірному Карабаху.
Крім того, внутрішньополітична дестабілізація у Вірменії може викликати негативні процеси на всьому Кавказі. На жаль, чверть століття незалежності Вірменії не виробили механізми пошуку компромісів між владою та громадянським суспільством.
Сторони вкотре не чують аргументів одна одної та демонструють готовність доводити конфронтацію до піку. Якщо ситуація розвиватиметься у цьому негативному напрямку, то буде вже не дуже важливо, чи буде у Вірменії президентсько-парламентська, чи парламентсько-президентська республіка.
Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».