Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 26, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 20 Листопад 2015 03:07

Паризький фронт «Ісламської держави»

Rate this item
(0 votes)

У січ­ні 2015 ро­ку іс­ла­міс­ти здійс­ни­ли те­ро­рис­тич­ну ата­ку на ре­дак­цію гу­мо­рис­тич­но­го жур­на­лу «Шар­лі Еб­до», який спе­ціа­лі­зує­ть­ся на гос­трих по­лі­тич­них ка­ри­ка­ту­рах. То­ді Па­риж та весь світ уже охоп­лю­ва­ла хви­ля спів­чут­тя і со­лі­дар­но­сті від тих, хто по­ді­ляє лі­бе­раль­ні де­мо­кра­тич­ні цін­но­сті. Піс­ля цієї стрі­ля­ни­ни зда­ва­ло­ся, що фран­цузь­кі спец­служ­би на­да­лі бу­дуть більш ефек­тив­ни­ми у про­ти­дії те­ро­рис­тич­ним за­гро­зам.

Утім, див не буває: суспільство, яке дотримується ідеалів індивідуальної свободи, залишається вразливим для терористичних атак. Не в останню чергу тому, що терористи та їхні спонсори цих цінностей не поділяють. Минуло 10 місяців і відразу у шести місцях Парижа три групи терористів влаштували справжню криваву вакханалію.
Жахливі кадри нагадували безжальну розправу над невинними цивільними жителями, що вже стало повсякденною практикою для «Ісламської держави». Місця, обрані для терористичної атаки, максимально відповідали меті всеосяжного висвітлення цієї події, адже інформаційний супровід та шок від нього є одним із головних мотивів скоєння будь-яких терористичних атак.

Причому суспільний шок був максимальним, зважаючи на попередню інформацію щодо успіхів європейських спецслужб у ліквідації терористичної мережі. За день до теракту, у четвер 12 листопада, спецслужби Франції, Німеччини, Бельгії, Австрії відзвітували про одночасні арешти підозрюваних у зв’язках з «Ісламською державою» відразу у декількох містах цих країн Євросоюзу.
Однак терористична мережа побудована за принципом максимальної автономності дій терористичних команд. Жодна спецслужба у світі не застрахована від того, що вона не зможе вирахувати всі без винятку законспіровані групи терористів, які ретельну готують свої криваві справи.
Вже у четвер ввечері новини повідомляли про ліквідацію пострілом ракети з американського безпілотного літака відомого під псевдонімом «джихадіста Джона», який відрубав голови заручникам із західних країн. Президент США Барак Обама навіть наважився анонсувати швидку перемогу над «Ісламською державою» в Іраку.
Дійсно, певних військових успіхів в Іраку добилися тамтешні курди. Але цього замало, аби рапортувати про вирішальну перемогу над «Ісламською державою». Події у Парижі показали, що під виглядом біженців чимало їхніх бойовиків інфільтрувалися через системи безпеки до країн Євросоюзу.
Процедури дотримання прав людини виключають практику превентивних арештів навіть небезпідставно підозрюваних у підготовці до терористичної діяльності людей, які вже проживають на території країн Євросоюзу. Не є оптимально ефективною й взаємодія спецслужб, відповідальних за протидію терористичним загрозам.
Найбільший за кількістю жертв у новітній історії Франції комплексний терористичний акт, скоєний у ніч з 13-го на 14 листопада 2015 року в Парижі, матиме серйозні наслідки як для внутрішньої, так і для зовнішньої політики не тільки Франції, а й усього Європейського Союзу. Президент Франції Франсуа Олланд закликав співгромадян консолідуватися перед спільною загрозою. Але вже зараз лунають критичні голоси щодо недосконалості алгоритму дій французьких спецслужб, які мали бути спрямовані на запобігання терактам.
На цій критиці набирає рейтинг Ніколя Саркозі, який у травні 2012 року програв президентські вибори Франсуа Олланду. Проте тепер за рівнем популярності вони помінялися ролями. Високим є рівень популярності й ультраправого французького політика Марін Ле Пен. Правда, її політичний капітал піддається інфляційному впливу внаслідок сварок із батьком Жан-Марі Ле Пеном, які спричинили до фактичного розколу Національного фронту Франції.
Президент Франції Франсуа Олланд анонсував рішучі дії проти терористів. Від ступеня цієї рішучості залежатимуть найближчі політичні перспективи Олланда. Безперечно, події у Парижі загострили питання ефективності координації зусиль усіх спецслужб країн — членів Європейського Союзу. Удосконалення їхньої діяльності також залишається на порядку денному.
Можна також очікувати посилення співпраці країн Євросоюзу із США, свідченням чого може стати прискорення підписання Угоди про створення трансатлантичної зони вільної торгівлі між Євросоюзом і США. Терористичні атаки вже мають вимір економічних збитків для Франції та її партнерів. Під загрозою опинилися різдвяний та новорічний туристичні сезони у Франції.
Водночас ефективність дій властей, звичайно, оцінюватиметься за критерієм їхньої спроможності запобігти новим терористичним атакам. Це особливо важливо, зважаючи на підготовку Франції до проведення у червні-липні 2016 року чемпіонату Європи з футболу. Оскільки недавні терористичні атаки поставили під обґрунтований сумнів спроможність властей Франції забезпечити найпростіші елементи надійності системи безпеки для учасників змагань і вболівальників.
Від того, як швидко французькі власті переконають не лише своїх громадян, а й світову громадськість у засвоєнні уроків безпеки, залежить як імідж Франції на світовій арені, так і безпека Євросоюзу. Можна сподіватися, що такі високі ставки вмотивують усіх до більшої ефективності зусиль у протидії тероризму.
Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».