Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 27 Листопад 2015 12:38

«ДИ­НА­МО» повертає собі шанс

Rate this item
(0 votes)

Ки­їв­ське «Ди­на­мо» у п’ято­му ту­рі гру­по­во­го тур­ні­ру Лі­ги чем­піо­нів УЄФА по­со­ро­ми­ло скеп­ти­ків, які вже бу­ли го­то­ві від­пра­ви­ти чем­піо­нів Ук­раї­ни до ниж­чо­го за ран­гом тур­ні­ру — Лі­ги Єв­ро­пи. На­то­мість са­ме в цьо­му тур­ні­рі мо­же про­дов­жи­ти ви­сту­пи у 2016 ро­ці до­нець­кий «Шах­тар», який матч із «Ре­алом» у Льво­ві за­вер­шив з іде­єю «втра­че­но все, крім чес­ті».

Єврокубковий тиждень для українських представників розпочався виїзним матчем «Динамо» в Португалії. Місцевий «Порту» перед початком матчу очолював групу G з 10 очками, динамівці мали п’ять балів. Лише перемога в цій грі повертала киян до числа претендентів на вихід до плей-оф у Лізі чемпіонів, будь-який інший результат відправляв «Динамо» до Ліги Європи.

Та чемпіони України не тільки перемогли, а й перевиконали план за голами. Це попри нинішню третю позицію динамівців робить їх фаворитами перед останнім туром.
Один із вирішальних поєдинків сезону кияни провели в такому складі: Шовковський у воротах, захисники Антунес, Драгович, Хачеріді, Даніло Сілва, хавбеки Рибалка, Сидорчук (Буяльський, 84), Гонсалес (Беланда, 78), Гармаш, Ярмоленко, нападник Мораєс (Теодорчик, 86).
У стартовому складі португальців на «Ештадіу лу Драгау» вийшли Касільяс, Перейра, Мартінш Інді, Маркано, Лаюн, Рубен Невеш, Браїмі, Данілу, Імбула, Абубакар, Тельйо.
Розпочиналося все надто складно для гостей. Перші 15–20 хвилин минули за значної переваги «Порту», та до справжніх загострень доходило нечасто. Згодом кияни увімкнули високий пресинг, з яким португальці не могли впоратися.
Спроби Андрія Ярмоленка, Жуніора Мораєса і особливо Дениса Гармаша, який на 30-й хвилині пробив із кількох метрів у штангу, вселяли надію. Здивував суперника Сергій Рибалка, який зазвичай нечасто ходить до чужого штрафного майданчика, і саме такий рейд призвів до заробленого пенальті. Поруч із лінією штрафного майданчика в його межах надто необережно зіграв Імбула, й іспанський рефері Карлос Веласко Карбальйо без вагань вказав на 11-метрову позначку.
Ярмоленко реалізував вирок холоднокровно. Ікер Касільяс став падати в кут, а Андрій несильно, але точно і впевнено пробив по центру. Динамівці святкували взяття воріт на диво стримано, бо попереду була ще година непростої роботи.
Перерву тренерський штаб «Динамо» використав дуже правильно, адже гості не відійшли у захист, а регулярно продовжували тиснути на «Порту». Суперник часто помилявся, що призводило як до масованих атак, так і до індивідуальних проходів.
Один із таких у виконанні Дерліса Гонсалеса поставив у скрутне становище португальців, бо захист не втримав латиноамериканця, а легендарний Касільяс помилився, і м’яч від його руки влетів у сітку — 0:2. Згодом за «Динамо» двічі «зіграв» каркас воріт.
Збереження розриву у два м’ячі було справжнім подарунком фортуни, і от чому. Зараз лідерами групи є одразу дві команди — англійський «Челсі», який в Ізраїлі розгромив тель-авівський «Маккабі», і португальський «Порту». В активі обох цих колективів стало по 10 очок, вони на два бали випереджають динамівців.
В останньому турі 9 грудня динамівці прийматимуть ізраїльтян у Києві. До наступного раунду Ліги чемпіонів український клуб виводитиме будь-яка перемога над «Маккабі». У Лондоні, де паралельно гратимуть «Челсі» та «Порту», найприйнятнішим результатом для «Динамо» буде нічия.
В такому разі в усіх трьох команд стане по 11 очок, у матчах між собою вони здобудуть по п’ять балів, і доведеться рахувати різницю забитих і пропущених м’ячів. Так от, саме за рахунок «зайвого» гола у Порту кияни в такій трійці будуть на першому місці, а до Ліги Європи з 11 очками (!) вилетить португальський клуб.
Будь-який інший результат у Лондоні зробить киян другими, звісно, за умови перемоги «Динамо» над «Маккабі».
Головний тренер «Динамо» Сергій Ребров після матчу з «Порту» особливо підкреслив, що його підопічні завдали 17 ударів по воротах суперника.
«Тактичний план був виконаний на 90–95%? Мабуть, так, якщо рахунок 2:0. Справді, ми не дали створити багато моментів «Порту», клубові, що славиться контролем м’яча, комбінаційною грою. Напевне, ми нічого не робили нового, так само граємо і в чемпіонаті України, намагаємося грати компактно і агресивно», — зазначив Ребров.
На жаль, у зустрічі 9 грудня динамівцям буде дещо складніше, ніж могло б бути. В УЄФА нарешті оприлюднили вердикт щодо інциденту з расистською поведінкою вболівальників під час матчу «Динамо» — «Челсі» на НСК «Олімпійський». Рішення європейської футбольної інстанції не передбачає зняття з киян очок, але наступні два поєдинки єврокубків вони змушені будуть провести без уболівальників (на третій матч поширюється умовна дискваліфікація).
А от лідер нинішнього чемпіонату України донецький «Шахтар» програв четвертий поєдинок у груповому турнірі Ліги чемпіонів. У Львові підопічні Мірчі Луческу поступилися мадридському «Реалу» — 3:4. Слабким виправданням для гірників може стати відсутність через дискваліфікації лідерів команди — капітана Даріо Срни та основного центрального захисника Олександра Кучера. Компенсувати їхню відсутність Василь Кобин та Іван Ордець повноцінно не змогли, та й серед постійних гравців основного складу донеччан справжнього ватажка не знайшлося.
Уже до 70-ї хвилини гірники пропустили чотири м’ячі: дублем відзначився Кріштіану Роналду, ще по м’ячу забили Лука Модрич та Дані Карвахаль. Але в період із 78-ї до 89-ї хвилини донеччани змогли відіграти три м’ячі, два з яких забив Алекс Тейшейра, ще один — Дентіньйо. Для того щоб звести поєдинок до сенсацйної нічиєї, «Шахтареві» забракло часу.
В іншому матчі групи А французький ПСЖ на виїзді розгромив шведський «Мальме» — 5:0.
Після цих ігор п’ятого туру «Реал» має 13 очок, ПСЖ — 10, по три в активі «Шахтаря» та «Мальме», але донеччани випереджають конкурента в боротьбі за місце в Лізі Європи за рахунок особистих зустрічей.
8 грудня гірники зіграють у Парижі, а «Мальме» — в Мадриді. «Шахтареві» у Франції треба зіграти не гірше, ніж «Мальме» виступить у Мадриді. В такому разі гірники продовжать виступи на міжнародній арені в цьому сезоні в Лізі Європи.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».