Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 27, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Середа, 21 Сiчень 2015 17:35

Виклики російській присутності на Кавказі

Rate this item
(0 votes)

На тлі по­си­лен­ня на­пру­же­но­сті між Азер­бай­джа­ном і Вір­ме­нією що­до На­гір­но­го Ка­ра­ба­ху став­ся тра­гіч­ний ін­ци­дент із де­зер­ти­ром з ро­сій­ської вій­сь­ко­вої ба­зи в Гюм­рі. 12 січ­ня сер­жант Пер­мя­ков не ли­ше по­ру­шив вій­сь­ко­ву при­ся­гу, а й убив шіс­тьох чле­нів вір­мен­ської ро­ди­ни, в то­му чис­лі й ді­тей. Ба­га­тьом вір­ме­нам ця тра­ге­дія на­га­да­ла най­сум­ні­ші сто­рін­ки на­ціо­наль­ної іс­то­рії, ко­ли в 1915 ро­ці ос­ма­ни вчи­ни­ли ге­но­цид вір­мен.

Найгіршим для російського іміджу є той факт, що, за однією з версій, злочин дезертир скоїв під впливом національної ворожнечі до «кавказців». Зухвалість масового вбивства, традиційно напружені відносини між російськими військовими та місцевими мешканцями спровокували масові заворушення серед вірмен. Їхній великий масштаб і висока емоційна напруга стали несподіванкою для вірменської влади.
Не найкраще повелася й російська влада. На самому початку конфлікту командування військовою базою намагалося «приглушити» скандал, що ще більше його розбурхало. Далі все пішло за «кращими» традиціями, коли «низи» не хочуть засмучувати «верхи» поганими новинами, внаслідок чого ситуація розвивається від поганого до ще гіршого.
У підсумку лише за п’ять днів після трагедії російський президент Володимир Путін особисто запевнив у чесності розслідування та покарання винного.

Утім, це було зроблено надто пізно, аби російсько-вірменські відносини не зазнали потужного удару.
Політичної напруженості ситуації додали внутрішньополітичні протиріччя всередині вірменського суспільства. Значна його частина критично ставиться до остаточного вступу Вірменії до Євразійського союзу. Крім того, наявність російської військової бази в Гюмрі давно є потужним подразником. Україні на прикладі кримських баз російського Чорноморського флоту добре відомо, що російські військові традиційно нехтують навіть символами національного суверенітету країни перебування.
У вірменському випадку подібні настрої доповнюються ще більш гострими міжнаціональними суперечностями. Причому це відбувається всупереч залежності Вірменії від військово-політичного союзу з Росією, адже лише цей фактор досі стримує амбіції Азербайджану у спробах військового вирішення проблеми належності Нагірного Карабаху.
Вірменія як член Організації договору колективної безпеки розраховує на його статті, які гарантують колективну безпеку в разі нападу на учасника зазначеного договору третьої сторони. Тому вірменські політики в намаганні залагодити конфлікт одразу намагалися переконати учасників антиросійських протестів відмовитися від вимоги виведення російської військової бази з Гюмрі.
Пристрасті дещо вдалося вгамувати, але це принципово не вирішує проблеми покарання за військові злочини, скоєні військовослужбовцями на базах за межами Російської Федерації. Міжнародний досвід фіксує лише один правовий підхід до вирішення аналогічних проблем. Зокрема, вояки німецького бундесверу, які скоїли злочини під час військових місій за кордоном, підлягають суду винятково німецького військового трибуналу.
Принципи американської правової системи також поширюються на американських військових, які несуть службу на військових базах за кордоном. Чимало аналогічних до інциденту в Гюмрі ситуацій дає історія перебування американських військових на базах у Японії. Після кожного подібного інциденту місцеве японське населення вимагало «свого суду» над американськими військовими, але жодного разу цього не сталося.
Наразі російська сторона погоджується провести разом із вірменами максимально відкрите слідство та чесно покарати злочинця. Але це навряд чи допоможе вилікувати хронічний імперський синдром.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».