Інші види спорту
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 30 Сiчень 2015 12:47

Медаль на крилах вітру

Rate this item
(0 votes)

Се­зон ви­сту­пів на най­ви­що­му рів­ні для про­від­них ук­ра­їн­ських бі­ат­ло­ніс­тів три­ває по­при те, що піс­ля шос­то­го ета­пу Куб­ка сві­ту біль­шість їх­ніх за­кор­дон­них ко­лег має ко­рот­кий пе­ре­по­чи­нок. На­ші спів­віт­чиз­ни­ки ве­ли­кою коман­дою, до якої та­кож при­єд­на­ли­ся юні­ори, ви­ру­ши­ли до ес­тон­сько­го міс­теч­ка Оте­пя, де від­бу­ває­ть­ся від­кри­тий чем­піо­нат Єв­ро­пи.

Лідери інших біатлонних збірних першого ряду не мають потреби змагатися з найкращими представниками другого дивізіону, а от Семенову, Семеренко і компанії саме на континентальній першості доводиться здобувати державні стипендії. Перемоги на Кубку світу цінують уболівальники, спортсмени та фахівці, а от для чиновників це лише комерційні старти. На чемпіонаті світу медаль можуть вибороти не всі, тому для здобуття державної підтримки на наступний сезон біатлоністам треба змагатися там, де ймовірність показати високий результат значно вища.
Та все ж головним спортивним орієнтиром залишаються кубкові етапи, і саме останній на сьогодні успіх у змаганнях еліти нині перебуває в центрі уваги шанувальників швидких лиж і влучної стрільби.

 

Естафетна «бронза» жіночної четвірки

Такої гонки, якою видалася жіноча естафета в італійському Антхольці на шостому етапі Кубка світу, в цьому сезоні ще не було. Основною складовою успіху в жіночій естафеті стала не швидкість на дистанції, не точність і навіть не швидкострільність, а талан, спортивне щастя, з яким була можливість потрапити у відносне затишшя на вогневому рубежі.
Та для того, щоб скористатися сприятливими факторами, також потрібні досвід, витримка і майстерність. Саме ці якості допомогли Валі Семеренко на завершальному етапі принести першу в сезоні колективну нагороду збірній.
Перший етап драматичної гонки минув ще за відносно нормального вітру. Юлія Джима, використавши три додаткових патрони, прийшла до передачі п’ятою з 16-секундним відставанням від чеської збірної, в якої знову прекрасний перший етап пройшла Єва Пускарчікова. Але були й несподіванки: на два кола штрафу вирушила збірна Німеччини, по колу заробили француженки і італійки. Зазвичай такі втрати нівелювати майже неможливо, однак в Антхольці такого слова не знають.
На другому етапі перевага збірної Чехії збереглася, проте до лідерок на відстань однієї секунди під час передачі естафети наблизилися росіянки. Дуже непогано в складі української збірної виявила себе Наталія Бурдига. Обійтися зовсім без промахів було дуже складно, але чотири запасних патрони і прийнятна швидкість Наталії вивели команду на третє місце! Та майже одразу за українками передавали естафету команди Німеччини, Італії, Австрії та Франції.
На третьому етапі постійні пориви вітру сплутали карти багатьом командам. Катерина Шумилова, що бігла за Росію на третьому етапі, встигла швидко відстрілятися в стрільбі лежачи і пішла на друге коло з хвилинною перевагою над найближчими суперницями. А от українська біатлоністка Ольга Абрамова потрапила у такий вітровий заряд, що навіть із додатковими патронами закрила всього дві мішені і вирушила на рекордні для себе 450 додаткових метрів...
Після виходу з рубежу це дорівнювало восьмому місцю з відставанням від лідера 2 хв 18 сек. Це було б провалом, якби фортуна не повернула Ользі боржок уже через коло. Лідери прийшли на стрільбу стоячи, коли не те що стріляти, триматися на двох ногах було проблематично! Біатлоністки намагалися перечекати хуртовину, але стихія стишилася саме тоді, коли на вогневий рубіж прийшла Абрамова. Їй навіть не довелося використовувати додаткові патрони!
Росіянки все ж зберегли лідерство (це навіть попри штрафне коло Шумилової), другою на дистанцію вирушила німкеня Луїза Куммер, а збірна України завдяки щасливому квитку Абрамової стала третьою! На останнє коло сил Абрамовій забракло, і від лідерів вона відстала на 53 сек, до того ж наблизилися одразу вісім команд включно з іншими фаворитами — Францією, Норвегією, Чехією та Білоруссю.
На четвертому етапі унікальну влучність продемонструвала Лаура Далмайер, яка жодного разу не вдалася до запасних патронів і логічно привела Німеччину до перемоги. Несподівано точною виявилася і Вероніка Віткова, яка з двома промахами (по одному на кожному рубежі) пішла на дистанцію другою і завдяки швидкості довела право своєї команди на срібні нагороди.
А от на «бронзу» претендували збірні Росії, України та Франції. Та Анаїс Бескон не впоралася зі стійкою, припустившися трьох помилок, а от Валя Семеренко і Катерина Глазиріна влаштували чергову українсько-російську битву за третє місце. Росіянка на початку фінального кола була трохи попереду, але вже на першому підйомі Валя не лише ліквідувала трисекундне відставання, а й обійшла суперницю, надалі лише нарощуючи відрив. До фінішу збірна України дісталася, поступившись 10 сек чешкам і на 12 випередивши росіянок.


Сезон без пауз
У неділю, 25 січня, був і менш гучний український успіх. Дмитро Русинов виграв індивідуальну гонку на зимовій Універсіаді, яку приймає словацьке місто Осрблі. Він зробив лише однин промах, закривши 19 мішеней, випередивши завдяки кращій влучності призерів змагання — росіян Вадима Філімонова та Юрія Шопіна.
Тим часом збірна України посіла сьоме місце в естафетній гонці, яка завершила програму змагань чоловіків на шостому етапі Кубка світу в італійському Антхольці. У складі «синьо-жовтих» виступали Дмитро Підручний, Артем Тищенко, Артем Прима та Сергій Семенов. Перемогли біатлоністи Норвегії, другими стали німці, третіми фінішували французи.
Чемпіонат Європи в естонському Отепя стартував 28 січня, і одразу у двох змаганнях українські молоді спортсмени здобули «бронзу». В індивідуальній гонці серед юніорок Юлія Журавок попри два промахи пропустила вперед тільки росіянку Вікторію Сливко і австрійку Дуню Здуц. Серед юніорів Максим Івко зробив лише один промах. Вище за нього також розташувалися двоє конкурентів — французький снайпер Арістид Бег і естонець Рене Захкна, якому випередити Максима на кілька секунд не завадили навіть два промахи.
Чемпіонат Європи в Естонії триватиме до 3 лютого, коли його завершать естафети серед чоловіків і жінок. У змаганнях четвірок українські збірні виступлять у складах, наближених до найкращих.
Наступний етап Кубка світу вже 6 лютого стартує в чеському Новому Месті.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».