Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 26, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Середа, 21 Сiчень 2015 17:31

Хто роздмухує антизахідні настрої в ісламському світі?

Rate this item
(0 votes)

Третій тиждень спецслужби більшості західноєвропейських країн перебувають у стані підвищеної готовності до терористичних актів. Такий стан справ спостерігався неодноразово після сумнозвісних терористичних атак на Нью-Йорк 11 вересня 2001 року. Але цього разу можна побачити чимало «інновацій» у процесі роздмухування антизахідних настроїв у ісламському світі.
Особливо показово виглядає демонстрація пропагандистських та мобілізаційних можливостей терористичного підпілля. Після фізичного знищення у травні 2011 року самого Усами бен Ладена здавалося, що інфраструктурі терору завдано потужного удару. Але вже наприкінці 2013-го на зміну «Аль-Каїді» прийшло її колишнє регіональне відгалуження «Ісламська держава Іраку і Леванту».
Після початку військової операції країн НАТО навесні 2014 року проти «Ісламської держави» частішими стали погрози асиметричних ударів у відповідь. Причому фінансові можливості терористів, які спираються на нелегальну торгівлю нафтою, зброєю, наркотиками, рабами, а також ефективність їхньої логістики не дають підстав для сумнів у реалістичності цих погроз.
Додаткове напруження створює відкриття другого ідеологічного фронту проти західних цінностей у мусульманському світі. Поки рекордними накладами країнами Євросоюзу розходилися карикатури видання «Шарлі Ебдо», мусульманськими країнами рухаються марші протесту у відповідь на масове поширення карикатур на Пророка.

Епіцентрами таких маніфестацій стали всі ключові мусульманські держави — від Алжиру, Нігерії до Ємену і Пакистану. На цій хвилі антизахідних настроїв у Індонезії стратили кількох європейських громадян, звинувачених у контрабанді наркотиків.

«Ісламська держава Іраку і Леванту» успадкувала від «Аль-Каїди» тактику тероризму. Терористичне підпілля максимально намагається залишатися у «сплячому» стані, аби не притягувати до себе зайвої уваги спецслужб. Цьому також сприяє «мінімалістська» структура терористичних груп, завдяки чому провал однієї з них не означає розкриття усієї «мережі». Такий стан справ вкотре кидає виклик демократичним цінностям Західного світу.
Але навіть у Німеччині, де помітними є позитивні результати інтеграції мусульман до багатокультурного демократичного суспільства, останнім часом помітними стали настрої «патріотів Європи проти ісламізації». У відповідь найвідомішому норвезькому ультраправому антиісламському терористу Андерсу Брейвіку було заборонено користуватися соціальними мережами в Інтернеті, проте свою справу зробили його теракти 2011 року.
Тож німецькій поліції доводиться одночасно охороняти марші антимусульманських «патріотів Європи» від радикальних ісламістів і навпаки — мусульман від радикальних європейських ультраправих. Від успіху цієї діяльності залежить уникнення найгірших сценаріїв зіткнення цивілізацій та продовження цивілізованого гуманістичного діалогу.
Про нагальність такого підходу під час недавнього турне до Шрі-Ланки і Філіппін нагадав Папа Римський Франциск. Він наголосив на важливості індивідуальної і суспільної відповідальності за поширення добра і справедливості у світі, без чого остаточна перемога над адептами терору буде неможлива.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».