Інші види спорту
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 18, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 21 Лютий 2014 02:00

Захмарна висота Рено Лавіллені

Rate this item
(0 votes)

П’ятнадцятого лютого в Донецьку відбувся традиційний легкоатлетичний турнір «Зірки жердини». Головною подією став рекорд, який установив Рено Лавіллені, котрий подолав планку на висоті 6,16 м. Таким чином, французький спортсмен на один сантиметр поліпшив досягнення Сергія Бубки для змагань у залах, який тримався 21 рік. 

Француз перед початком змагань заявив журналістам, що його мета — підкорити висоту шість метрів. І свою обіцянку виконав, щоправда, доклав для цього чимало зусиль. Лише з третьої спроби він взяв висоту 6 м 1 см. Після цього Лавіллені замінив жердину на більш тверду і не прогадав. З першої ж спроби він легко і, здалося, навіть із запасом подолав висоту 6,16.
Але й цього йому виявилося замало. Прийнявши поздоровлення від легендарного Сергія Бубки, французький атлет замовив висоту 6 м 21 см. Утім, це закінчилося для нього плачевно. Рено невдало приземлився, отримав травму. Тож зимовий сезон для новоспеченого рекордсмена завершено.


А Сергій Бубка тим часом давав інтерв’ю журналістам, де запевнив представників ЗМІ, що він радіє з того, що настав день, коли було побито його «вічний» рекорд. «Рано чи пізно це мало б статися. Коли в 1993 році я взяв 6,15, то не думав, що рекорд буде жити так довго. Тому я щиро радію за Рено, якому підкорилася ця висота», — сказав Сергій Бубка.
Однак досягнення українського атлета не є найдавнішим. У світі спорту є чимало рекордів, з якими ми познайомимо читачів «ДУ».
Так, чеська легкоатлетка Ярміла Кратохвілова у 1983 році встановила досі чинний світовий рекорд у бігу на 800 метрів на змаганнях у Мюнхені — 1 хв 53,28 сек. Німкеня (НДР) Маріта Кох на Кубку світу-1985 в Австралії — рекорд у бігу на 400 метрів — 47,60 сек. Ще один представник Німецької Демократичної Республіки Юрген Шульт у 1986 році встановив світовий рекорд із метання диска — 74,08 м.
Радянський (виступав за УРСР) спортсмен Юрій Сєдих у 1986 році на чемпіонаті Європи в німецькому Штутгарті запам’ятався рекордом із метання молота — 86,74 м. Радянська легкоатлетка Наталя Лісовська у 1987 році — рекордом зі штовхання ядра — 22,63 м. Змагання відбувалися в Москві.
Американська легкоатлетка Флоренс Гріффіт-Джойнер у 1988 році встановила відразу два світових рекорди — в бігу на 100 та 200 метрів. На змаганнях в Індіанаполісі спортсменка пробігла 100-метрівку за 10,49 сек. На Олімпіаді в Сеулі Гріффіт-Джойнер підкорила 200 метрівку за 21,34 сек. Спортсменка померла в 1998 році, але її рекорди досі чинні.
На змагання в італійському Сестрієре, які відбулися в 1994 році, Сергій Бубка встановив світовий рекорд зі стрибків із жердиною на відкритому стадіоні — 6,14 м. Нагадаємо, що 15 лютого французький стрибун із жердиною Рено Лавіллені побив світовий рекорд для закритих приміщень, установлений Сергієм Бубкою у 1993 році. Українка Інесса Кравець у 1995 році встановила рекорд у потрійному стрибку — 15,50 м. Він і нині не побитий. Змагання відбувалися у шведському Гетеборзі.
Утім, життя показує, що вічних рекордів не буває. І колись з’являться нові герої, які неодмінно встановлять свої рекорди. 

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».