Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 30 Сiчень 2015 12:44

Гаряче зимове міжсезоння

Rate this item
(0 votes)

До за­вер­шен­ня транс­фер­но­го вік­на в ук­ра­їн­сько­му фут­бо­лі ще за­ли­шає­ть­ся чи­ма­ло ча­су, але коман­ди на­ма­гаю­ть­ся як­най­швид­ше ви­рі­ши­ти свої пи­тан­ня в пла­ні ком­плек­та­ції. І, як зав­жди, транс­фер­не вік­но на­си­че­не різ­но­ма­ніт­ни­ми пліт­ка­ми про під­пи­сан­ня то­го чи ін­шо­го ви­ко­нав­ця. Всі чу­до­во ро­зу­мі­ють, що на­справ­ді будь-який ажі­отаж на­гні­тає­ть­ся фут­боль­ни­ми аген­та­ми, які праг­нуть на­би­ти ці­ну влас­ним під­лег­лим або ви­про­си­ти для них кра­щу зар­пла­ту.

Ось узяти, наприклад, Дмитра Чигринського. Ситуація з екс-гравцем «Барселони» доволі складна, адже в «Шахтарі» на нього вже не розраховують, а питання з новим клубом поки без офіційної відповіді. Футболіст перебуває у підвішеному стані, що аж ніяк не впливає позитивно на самовпевненість і майбутні перспективи. Так, у пресі мусолиться тема переходу Чигринського у табір «Галатасарая», але це — лише чутки, які то розпалюються, то затухають.
Або згадаймо про розмови щодо майбутнього Мораєша з донецького «Металурга». Скільки разів його сватали до інших команд? А є ще Драговіч, Бернард, Веллінгтон Нем, Луїс Адріано, Дуглас Коста, Бікфалві, Шав’єр, Матей. Тож розмов вистачає. Проте є й події, які вже завершилися підписанням контракту. Про них і розповімо.

Найголовнішим ньюсмейкером цієї зими, без сумніву, є одеський «Чорноморець», який переживає важкі часи і змушений пройти через кардинальне оновлення тренерського та ігрового складу. Те, чого боялися в Одесі найбільше,— сталося: команду залишив головний тренер Роман Григорчук, прихопивши разом із собою не тільки своїх вірних помічників Андрія Глущенка, Степана Матвіїва і Михайла Савку, а й кількох гравців основного складу: Безотосний, Гай, Фомін, Сиваков із радістю поїхали за своїм наставником у далекий Азербайджан.
Не всиділи на місці й інші вихованці Романа Йосиповича: Зубейко відправився у Росію, Аржанов перейшов в «Атирау» (Казахстан), Бобко з Ковальчуком вирішили зазіхнути на потрапляння в єврокубки і поїхали на перегляд у «Металіст», який є одним із претендентів на Лігу Європи. Чорно-синій корабель розвалюється на очах. «А хто за «Чорноморець» грати буде?» — питання на сьогодні актуальне, яке обов’язково прояснять підсумки другого і третього командних зборів.
Одна з численних трансферних історій дніпропетровського «Дніпра» дійшла до свого завершення: лівий захисник Іван Стрініч врешті-решт залишив команду Мирона Маркевича і відправився підкорювати Європу. Його вибір пав на «Наполі», який якраз шукав гравця на цю позицію. Словом, Іван обрав Італію, де гратиме під третім номером. Як повідомляють італійські ЗМІ, хорват виступатиме за неаполітанців до 2018-го (контракт на 3,5 року) і отримуватиме 1,6 мільйона євро щорічно.
Уже в першому матчі Стрініч доволі непогано відбігав у складі неаполітанців, відігравши 86 хвилин у поєдинку проти «Дженоа», перемога в якому вивела «Наполі» на третю сходинку в чемпіонаті Італії. Тепер на його місце «Дніпру» слід якомога швидше награти іншого іноземного виконавця, який уже з’явився у розпорядження Мирона Маркевича.
Бразилець Ежидіо прийшов із «Крузейро» на заміну Стрінічу — і поки залишається одним з основних підписантів прем’єр-ліги. Не так уже й багато у нас новачків, тим більше готових приїхати з далекого зарубіжжя, де слово «Україна» одразу навіює синонім «війна». Контракт уродженця Ріо-де-Жанейро з дніпропетровською командою діє до 31 грудня 2017 року, а його перехід обійшовся дніпропетровцям у 2,25 мільйона євро. Хочеться вірити, що 28-річний виконавець зуміє проявити свої найкращі якості в максимально короткий термін: матчі 1/16 фіналу Ліги Європи проти грецького «Олімпіакоса» вже не за горами, і Маркевич неабияк розраховує на швидкісного бразильського легіонера.
У стані дніпропетровців говорять і про можливий відхід Мазуха та підписання чилійського півзахисника Себастьяна Вегаса. Але досі це лише слова. Натомість до Дніпропетровська переїхав Роман Безус. Він має реанімувати свою кар’єру після періоду застою в київському «Динамо», де не отримав належної ігрової практики, не впоравшись із конкуренцією, та й довірою тренера явно не користувався.
От і Маркевич після матчу з ташкентським «Локомотивом» (4:0) зазначив, що Безусу ще працювати і працювати. Атакувальний півзахисник, який має у своєму активі досвід виступів за національну збірну України, просто зобов’язаний докласти максимум зусиль, щоб повернутися до когорти найкращих гравців вітчизняного чемпіонату. Хочеться вірити, що Безус у «Дніпрі» заграє. Як буде на ділі — побачимо навесні.
Є новини і з табору київського «Динамо». Досвідчений бразильський легіонер Бетао повернувся, аби допомоги динамівцям поборотися на три фронти і забезпечити так звану глибину складу, посиливши лінію захисту. Еберт Вілліан Амансіо, або просто «Бетон», перейшов у київське «Динамо» із «Сантоса» у 2008 році за 1,6 мільйона євро. За цей час він устиг стати чемпіоном України, відлучитися в «Евіан» і «Понте-Прету», а потім підписати піврічний контракт із тими ж динамівцями.
Чи вдасться двічі увійти в одну річку гравцю, який за період відсутності в столиці України аж ніяк не став молодшим і здоровішим,— питання, яке хвилює в першу чергу. Хоча з іншого боку — біло-сині нічого не втрачають, по суті перебуваючи у повністю виграшній ситуації: такі досвідчені гравці (Бетао чудово знає всю внутрішню динамівську кухню, тому часу на адаптацію піде мінімум) на дорозі не валяються, а якщо щось піде не так — буквально за кілька місяців можна розпрощатися без будь-яких компенсацій. Потиснувши руки і подякувавши за все.
Контракт між львівськими «Карпатами» та одним із лідерів команди Грегором Балажіцем, який є найкращим бомбардиром зелено-білих у нинішньому сезоні, добіг до завершення. А це значить — словенець став вільним агентом і може йти на всі чотири сторони. Що б не говорили про зацікавленість у його послугах англійських клубів, змінити одну прем’єр-лігу на іншу Грегорові не вдасться.
Як повідомляють ЗМІ, 26-річний захисник продовжить свою кар’єру в Казахстані, де складе компанію добре відомому українським вболівальникам Олексію Антонову. Резони Балажіца цілком зрозумілі — казахи готові платити пристойні гроші. І, звісно, надати постійну ігрову практику. Що ще потрібно для щастя?
Аби закрити тему «Карпат», відзначимо також повернення до команди Валерія Федорчука, до якого у Львові ставляться з повагою. Якщо сторони підпишуть повноцінний контракт, то це, безперечно, значно посилить карпатівський склад і стане справжньою знахідкою для «левів». Плюс тримаємо в голові молодого хорвата Манце.
А ось щодо можливого продажу лідерів команди Голодюка і Ксьонза офіційна позиція клубу проста і зрозуміла: немає сенсу розводити плітки — ніхто з цього приводу до львів’ян не звертався. Щодо інших команд, то якихось значних трансферних придбань поки що не відбулося.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».