Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 28 Вересень 2018 10:28

Як уберегтися від слабоусмтва?

Rate this item
(0 votes)

Усі бояться стати жертвою деменції — пригадайте, як ми засмучуємося, коли не можемо щось згадати або знайти річ, яка щойно була в нас у руках?
Що ж таке недоумство і як запобігти йому? Про це ми розпитали фахівця — невропатолога Григорія СІРЕНКА.

— Слабоумство — це дисфункція інтелекту, його ураження, внаслідок якого відбувається зниження здатності осягати зв’язки між навколишніми реаліями, явищами та подіями. При слабоумстві погіршуються пізнавальні процеси і спостерігається збіднення емоційних реакцій і рис характеру, нерідко до повного їх зникнення.

Крім того, втрачається здатність відокремлювати важливе (першорядне) від незначного (другорядного), втрачається критичність до власної поведінки й мови.
— Які існують ознаки слабоумства?
— Можна виділити десять типових ознак цієї недуги. Першою і найбільш ранньою ознакою розвитку недоумства вважаються зміни пам’яті і перш за все — короткострокової. Початкові трансформації практично непомітні. Наприклад, хворий може пам’ятати події минулої молодості і не згадати продукти, які вживав на сніданок.
Наступною ранньою ознакою слабоумства, що розвивається, є мовні порушення. Хворим складно підібрати правильні слова, їм важко пояснити елементарні речі. Бесіда з хворою людиною, котра страждає на початкову стадію деменції, стає складною і потребує більше часу, ніж раніше. Третьою ознакою можна вважати зміни настроїв.
Так, депресивні настрої є постійними супутниками раннього недоумства. Апатію і млявість можна вважати четвертою ознакою даної патології. Людина, котра страждає на недоумство, втрачає інтерес до раніше улюбленої діяльності або власного хобі.
П’ята ознака полягає у появі труднощів у виконанні пересічних завдань. Приміром, людина не в змозі перевірити баланс кредитної картки. Часто на початкових стадіях розвитку деменції людина відчуває себе розгубленою. Внаслідок зниження функції пам’яті, розумової діяльності і здатності до судження виникає плутанина, що є шостою ознакою описуваного розладу.
Хворий забуває людей, у нього порушується адекватна взаємодія із соціумом. Сьома ознака полягає в труднощах запам’ятовування сюжетних ліній, складності відтворення телевізійної програми або розмови.
Просторова дезорієнтація вважається восьмою ознакою недоумства. Почуття напрямку й орієнтація у просторі є загальними розумовими функціями, які порушуються одними з перших при слабоумстві. Хворий перестає впізнавати звичні орієнтири або не в змозі пригадати раніше постійно використовувані напрямки. Крім того, йому стає досить складно слідувати покроковій інструкції.
Повторення є загальною ознакою деменції. Люди, які страждають на недоумство, можуть повторювати щоденні завдання або одержимо колекціонувати непотрібні речі. Вони часто повторюють запитання, на які раніше вже отримали відповідь.
Останньою ознакою можна вважати дезадаптацію до змін. Для людей, які страждають від описуваної недуги, характерна боязнь змін. Оскільки вони забувають знайомі обличчя, не в змозі стежити за думкою, коли говорять, забувають, навіщо прийшли у магазин, вони прагнуть до рутинного існування і побоюються випробовувати нове.
— Як протистояти слабоумству за допомогою медицини?
— У першу чергу лікування недоумства підбирається залежно від етіологічного фактора. Основні терапевтичні заходи на ранніх стадіях розвитку недуги зводяться до призначення ноотропів і загальнозміцнюючих засобів.
Можна виділити загальноприйняті способи терапії недоумства: призначення нейролептиків, препаратів, що сприяють нормальному мозковому кровообігу, додавання у щоденний раціон продуктів, багатих на антиоксиданти, систематичний контроль над артеріальним тиском.
— А як слід проводити терапію при судинному слабоумстві?
— У цьому випадку лікувальні заходи спрямовані на основну причину руйнування нейронів. Крім призначення фармакопейних засобів, необхідно відкоригувати харчування, нормалізувати розпорядок дня, виключити куріння, робити комплекс простих фізичних вправ.
Також практикується для тренування розумової діяльності вирішення нескладних розумових задач. Як лікувальнопрофілактичні заходи при слабоумстві рекомендовані щоденні прогулянки.
Призначення лікарських препаратів проводиться виходячи зі стану пацієнта. Сьогодні найчастіше призначають такі фармакопейні засоби: протидементні препарати, нейролептики та антидепресанти. Перша група препаратів спрямована на запобігання руйнуванню нейронів і поліпшення їх передачі. Ці препарати не вилікують захворювання, але можуть істотно сповільнити темпи його розвитку.
Нейролептики застосовують для зняття занепокоєння та усунення агресивних проявів. Антидепресанти призначають для ліквідації проявів тривоги, усунення апатії.
— Як запобігти слабоумству?
— Зарубіжні фахівці вважають, що уникнути деменції цілком можливо, якщо дотримуватися рекомендацій лікарів. На жаль, зараз не існує ліків, які могли б захистити, проте є способи, які допоможуть запобігти їй і людина не стане заручником цього небезпечного стану.
Стежте за своєю вагою. Серед основних факторів ризику розвитку деменції — діабет й ожиріння у середньому віці. Вони можуть подвоїти ризики недоумства у більш пізньому віці.
Також було виявлено зв’язки між підвищеним кров’яним тиском, високим рівнем холестерину і ризиком розвитку деменції. Моніторинг ваги і серцевосудинного здоров’я необхідний постійно.
Не куріть. Мозок може бути вражений довгостроковими наслідками від куріння, яке підвищує ризик зниження пізнавальної здатності у старості. При цьому дослідження засвідчило, що люди середнього віку, які курили більше двох пачок на день, подвоїли ризик пізньої деменції.
Будьте активним. Доведено, що регулярна енергійна фізична активність, а у деяких випадках навіть легкі вправи, наприклад ходьба, можуть допомогти зберегти розумові здібності у подальшому житті.
Когнітивне навчання. Відомо, що люди зі шкільною, університетською освітою мають більш низький ризик розвитку деменції. Однак кожна людина може зменшити ризик хвороби навчанням новому разом із дорослішанням. Вважається, що нові хобі, навички та участь у повсякденній інтелектуальній діяльності, приміром розгадування кросвордів, справляють нейропротективну дію.
А ще — залишайтеся товариськими. Виявлено, що підтримка соціальної активності у старшому віці, скажімо відвідування клубів або громадських організацій, захищає від недоумства. Люди, які підтримують соціальні контакти у старості, мають кращі когнітивні функції і знижують ризик падіння пізнавальної здатності.
Щодо дієти оберіть середземноморське харчування. Цей стиль відрізняється невеликою кількістю м’яса, але акцент зроблений на цільні зерна, фрукти, овочі, рибу, горіхи й оливкову олію. Це допоможе знизити ризик розвитку деменції і запобігти високому кров’яному тиску.
Також важливий нормальний режим сну. Порушення сну, хронічне безсоння пов’язані з підвищеним ризиком зниження пізнавальної здатності в пізнішому житті. Хоча до кінця незрозуміло, яким чином поганий сон сприяє недоумству, слід вжити заходів і налагодити його правильний режим.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».