Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 13 Березень 2015 18:39

Метаморфози останніх секунд

Rate this item
(0 votes)

Сен­са­цій­ні ре­зуль­та­ти для чем­піо­на­ту Ук­раї­ни з фут­бо­лу — ско­рі­ше ви­ня­ток, ніж пра­ви­ло. Тож втра­та очок від­ра­зу дво­ма коман­да­ми з пер­шої чет­вір­ки — факт, вар­тий ува­ги. До­нець­кий «Олім­пік» не­нав­мис­не під­клав сви­ню зем­ля­кам із «Шах­та­ря», ко­ли не всто­яв про­ти ки­їв­сько­го «Ди­на­мо» яки­хось два де­сят­ки се­кунд. Та й гра між хар­ків­ським «Ме­та­лі­стом» і до­нець­ким «Шах­та­рем» не за­ли­ши­ла бай­ду­жи­ми лю­би­те­лів фут­бо­лу з усіх ку­точ­ків кра­їни — ін­три­гу­ючий сю­жет, скан­дал і не­спо­ді­ва­на роз­в’яз­ка на остан­ніх се­кун­дах мат­чу.

Протистояння між Харковом та Донецьком епізодами нагадувало часи найкращого «Металіста» — команди самобутньої та вольової. Підопічні Ігоря Рахаєва з усіх сил билися за результат. Щоправда, «Шахтар» розпочав поєдинок доволі активно.


Уже на першій хвилині Погорілий двічі виручив своїх партнерів після удару Адріано та добивання від Ілсіньо. До 15-ї хвилини тайму донеччани мали ще кілька моментів, але пробити оборону номінальних господарів так і не вдалося. «Металіст» захищався великими силами. Контратакували ж підопічні Рахаєва рідко, однак завершувалися ці атаки ударами.
Перший дзвіночок біля воріт «Шахтаря» пролунав на 14-й хвилині, коли П’ятов парирував удар Довгого з дванадцяти метрів. Проте свого Олексій домігся вже через чотири хвилини. У півзахисника вийшов потужний удар з-за меж штрафного майданчика у дев’ятку воріт П’ятова — 1:0.
Після цього «Металіст» відійшов назад, хоча залишити свої ворота в недоторканості перед перервою харківським футболістам не вдалося. На третій доданій хвилині за фол останньої надії арбітр Жабченко вилучив Рижука і призначив пенальті у ворота Погорілого. Вирок чітко виконав Даріо Срна — 1:1.
У другому таймі малюнок гри не змінився. «Шахтар» продовжував атакувати і створювати небезпечні моменти. Їх цілком вистачило б на кілька матчів. Забити могли практично всі футболісти донецької команди, однак то влучності не вистачало, то Погорілий разом із захисниками ставали на заваді м’ячу.
Але кількість таки переросла в якість. На 72-й хвилині «Шахтар» забив удруге. Гладкий своєчасно підключився до атаки своєї команди, віддав у центр штрафного майданчика на Адріано, і той переправив м’яч у дальній кут воріт Погорілого. Здавалося, що «Шахтар» доведе справу до логічного завершення, але так тільки здавалося.
«Металіст» використав чи не єдиний свій шанс у другому таймі. Вже на доданій останній хвилині харківський клуб отримав право на штрафний. Тут героями стали екс-гравці «Чорноморця» Іван Бобко та Володимир Прийомов. Перший виконав подачу на дальню стійку, а другий головою переправив м’яч у дев’ятку воріт П’ятова — 2:2. У підсумку «Металіст»завдяки характеру набрав свої перші очки у 2015-му.
Київське «Динамо» здобуло важку перемогу над донецьким «Олімпіком». Кадрові проблеми і не найкраща якість газону «Олімпійського» не дозволили команді Реброва показати швидкісний футбол, а тому ставку було зроблено на контроль м’яча та подачі до штрафного майданчика суперника.
Що стосується «Олімпіка», то команда Романа Санжара не злякалася гранда українського футболу і намагалася грати у свій футбол. При цьому донеччанам удавалося створювати гострі моменти біля воріт Олександра Рибки. І навіть вилучення Дорошенка наприкінці першого тайму не дуже змінило малюнок гри.
«Олімпік» старався пресингувати суперника в центрі поля, контратакувати і лише наприкінці матчу зосередив усі сили біля власного штрафного майданчика. На той час Сергій Ребров пішов ва-банк і перейшов на гру в три форварди.
«Динамо» провело потужну кінцівку, однак м’яч категорично відмовлявся летіти у ворота суперника. Проте Фортуна усміхається сильнішому. Киянам усе ж вдалося пробити оборону «Олімпіка» в останній атаці. Ярмоленко обіграв двох захисників і виконав навіс на Бурду, який і приніс важливу перемогу для своєї команди.
У грі львівських «Карпат» та дніпропетровського «Дніпра» глядачі стали свідками повернення знакового для українського футболу гравця. Весь матч у складі дніпропетровців відіграв екс-захисник «Барселони» та «Шахтаря» Дмитро Чигринський. Робити висновок про його фізичні кондиції поки зарано, однак те, що оборонець відіграв увесь поєдинок, говорить про непоганий потенціал гравця.
У цій зустрічі все вирішилося на четвертій хвилині. Єдиного м’яча, забитого Ніколою Каліничем, вистачило для того, аби команда Мирона Маркевича святкувала перемогу. Після швидкого м’яча «Дніпро» віддав ініціативу супернику, але «леви», окрім дальніх ударів, більше нічого не могли запропонувати Денисові Бойку. В другій половині гри «Карпати» пішли вперед великими силами, проте майстерність дніпрян дозволила команді Мирона Маркевича протриматися до фінального свистка і записати собі до активу важливі три очки.
Маріупольський «Іллічівець» перервав п’ятнадцятиматчеву серію без перемог. Команда Миколи Павлова сенсаційно переграла луганську «Зорю» — одного з учасників боротьби за Лігу. Успіх у цьому матчі дозволив маріупольській команді залишити останню сходинку в турнірній таблиці.
За підсумками матчів туру «Динамо» зуміло відірватися від «Шахтаря» на сім очок. При цьому невдала гра донеччан проти «Металіста» внесла приємні для любителів інтриги корективи ще й у боротьбу за другу сходинку — тепер «Шахтар» та «Дніпро» розділяє всього один бал. Варто згадати, що серед найбільш очікуваних матчів весни український уболівальник чекає протистояння між «Динамо» та «Шахтарем», а також між донеччанами та «Дніпром». Гра поточних другої та третьої команд відбудеться в передостанньому турі й може мати вирішальне значення для розподілу місць на п’єдесталі.
Результати матчів 16-го туру:
«Іллічівець» (Маріуполь) — «Зоря» (Луганськ) — 2:1
Голи: 1:0 — Зубков (12), 1:1 — Ліпартія (26), 2:1 — Гринь (90+4)
«Металіст» (Харків) — «Шахтар» (Донецьк) — 2:2
Голи: 1:0 — Довгий (18), 1:1 — Срна (45+3, пен.), 1:2 — Адріано (72), 2:2 — Прийомов (90+2)
«Металург» (Запоріжжя) — «Металург» (Донецьк) — 0:1
Гол: Лазіч (9)
«Олімпік» (Донецьк) — «Динамо» (Київ) — 0:1
Гол: Бурда (90+3)
«Волинь» (Луцьк) — «Чорноморець» (Одеса) — 1:1
Голи: 0:1 — Жуніч (35, автогол), Жуніч (76)
«Ворскла» (Полтава) — «Говерла» (Ужгород) — 2:0
Голи: 1:0 — Люлька (30, автогол), 2:0 — Громов (74)
«Карпати» (Львів) — «Дніпро» (Дніпропетровськ) — 0:1
Гол: Калінич (4).

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».