Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 27 Березень 2015 21:41

Прорив «ДИНАМО» і «ДНІПРА»

Rate this item
(0 votes)

Фан­тас­тич­ний фут­боль­ний ве­чір по­да­ру­ва­ли на­при­кін­ці бе­рез­ня ук­ра­їн­ським убо­лі­валь­ни­кам два про­від­них клу­би кра­їни — ки­їв­ське «Ди­на­мо» і дніп­ро­пет­ров­ський «Дніп­ро». Пер­ша і тре­тя на сьо­го­дні коман­ди чем­піо­на­ту здо­ла­ли сво­їх су­пер­ни­ків в 1/8 фі­на­лу Лі­ги Єв­ро­пи і опи­ни­ли­ся се­ред ві­сім­ки про­від­них ко­манд у дру­го­му за зна­чен­ням клуб­но­му тур­ні­рі кон­ти­нен­ту.

Обом українським представникам на цьому етапі вже було нелегко — та по-іншому й бути не могло, зважаючи на рівень опонентів. Динамівці в першому матчі на Туманному Альбіоні поступилися «Евертону» (1:2), і цей результат видається заслуженим — після класної гри Гусєва на випередження після подачі кутового на 14-й хвилині ліверпульці ще в першому таймі відповіли голом Нейсміта (повноцінним співавтором якого можна вважати головну зірку «Евертона» Ромелу Лукаку, який протаранив захист киян), а наприкінці другої половини гри Лукаку реалізував пенальті, коли у штрафному майданчику гостей м’яч влучив у руку Даніло Сілві.
Але ж яким феєричним став матч-відповідь! У середині першого тайму господарі «Олімпійського» вийшли вперед.

Попри в цілому вдалу гру команди цей гол Ярмоленко може занести до свого особистого активу — він у своєму стилі змістився ближче до центру і метрів із 20 з лишком пробив лівою ногою точно у дев’ятку воріт Тіма Говарда. Голкіпер ліверпульського клубу навіть не поворухнувся — траєкторія була за межами його можливостей.
Кияни мали мінімальну перевагу недовго — на 29-й хвилині Лукаку потужним ударом майже з лінії штрафного майданчика не залишив Шовковському жодних шансів — 1:1.
Та вже на 37-й хвилині рівновагу за підсумком двох матчів було відновлено — гол забив Теодорчик, який після флангової подачі і рикошету від Ярмоленка з близької відстані розстріляв ворота американського голкіпера «Евертона».
І вже через дві хвилини гості пропустили втретє. Гол на свій рахунок записав Мігель Велозу: португалець після рикошету від суперника (варто відзначити передачу Сілви, яка цьому передувала) потужно пробив точно під поперечину воріт Говарда. Після третього гола кияни дещо відійшли назад.
На початку другого тайму активно діяли футболісти «Евертона». Гості з Ліверпуля, як і наприкінці першого тайму, багато атакували, але особливих гострих моментів поблизу воріт «Динамо» не створили.
Кияни грали на контратаках, одна з яких принесла підопічним Реброва четвертий гол: Ярмоленко та Сидорчук класно зіграли у штрафному майданчику «Евертона», і Сергій викотив м’яч на Гусєва. Олег першим ударом влучив у захисника Коулмена, а другим таки вчетверте відправив м’яч у ворота Говарда, який лише спостерігав за цим епізодом.
До 76-ї хвилини команди демонстрували доволі рівну гру, коли остаточно зняв інтригу португальський захисник Антунеш. Новачок «Динамо» метрів із 35 забив п’ятий гол у ворота «Евертона». Удар видався настільки потужним, що жодних шансів парирувати його Тім Говард не мав.
Після цього гола «Динамо» остаточно взяло під контроль події на полі, хоча «Евертон» зумів трохи підсолодити гірку пілюлю, але не більше. Джагелка вдало зіграв у штрафному майданчику «Динамо» і встановив остаточний рахунок — 5:2.
Шлях «Дніпра» до чвертьфіналу Ліги Європи був не менш драматичним, проте яскравості його протистоянню з «Аяксом» бракувало. В першому матчі в Києві дніпропетровці здобули мінімальну перевагу. Рахунок 1:0 на 30-й хвилині матчу встановив Роман Зозуля. В цьому епізоді спершу Євген Коноплянка класно продерся своїм лівим флангом, викотив фактично на 11-метрову позначку на Романа, який точно пробив низом у дальній кут воріт повз голкіпера збірної Нідерландів Сіллессена.
Згодом амстердамці перехопили ініціативу, яку свідомо віддав «Дніпро». Вже у компенсовану хвилину найкращу нагоду своєї команди зрівняти рахунок змарнував Фелтман, який після навісу від партнера примудрився не влучити фактично у порожні ворота «Дніпра» з двох-трьох метрів.
Головним результатом другого тайму для «Дніпра» стало те, що у матчі-відповіді він залишився без трьох провідних гравців — «зайві» жовті картки додали до свого пасиву Артем Федецький, Руслан Ротань та Роман Зозуля.
Можливо, саме цих футболістів бракувало на полі «Амстердам Арени» у другому протистоянні цих команд. «Дніпро» побудував гру від оборони, але на 60-й хвилині зустрічі бразильського захисника дніпропетровців Ежидіо підвело бажання зіграти яскраво — прагнучи красиво переграти суперника, він фактично подарував Базуру вихід сам на сам, і Денис Бойко не зміг врятувати команду.
Гра перейшла в овертайм, і там вагоме слово сказав лідер дніпропетровців Євген Коноплянка. Після індивідуального проходу він поцілив точно у кут воріт Сіллессена. За рахунку 1:1 господарям потрібно було забивати вже двічі, але спромоглися вони тільки на один гол — ван дер Гоорн на 117-й хвилині подарував господарям надію.
Але за кілька хвилин білоруський рефері Олексій Кульбаков таки зафіксував загальну перемогу «Дніпра» за рахунок гола на виїзді. На цей результат команда спромоглася без тріо «залізних» гравців основного складу, а ще й без головного тренера Мирона Маркевича, який залишився в Україні через недугу.
20 березня у швейцарському Ньйоні відбулося жеребкування чвертьфіналу Ліги Європи. Сіяних або несіяних команд при цьому не було, і клуби з однієї країни могли зустрітися один з одним. Розвели чиновники УЄФА лише двох українських представників і російський «Зеніт», щоб не наражати футболістів і вболівальників на небезпеку. «Дніпро» в результаті отримав у суперники бельгійський «Брюгге», «Динамо» зіграє двічі з італійською «Фіорентиною». Поєдинки заплановано на 16-е і 23-є квітня.
Оскільки «Динамо» і «Дніпро» грають міжнародні матчі в цьому сезоні на одному стадіоні, то в УЄФА вирішили, що перший поєдинок дніпропетровці зіграють у Бельгії, хоча спершу жереб визначив, що обидва українських представники перші матчі проведуть удома. Динамівці 16 квітня прийматимуть «Фіорентину» у Києві.
В інших матчах зустрінуться «Зеніт» з іспанською «Севільєю» та німецький «Вольфсбург» з італійським «Наполі».

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».