Соціальна політика
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 27, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 11 Грудень 2015 15:37

РПР закликає терміново провести аудит пенсійного фонду

Rate this item
(0 votes)

Екс­пер­ти Ре­ані­ма­цій­но­го па­ке­та ре­форм (РПР) вва­жа­ють сис­те­му пен­сій­но­го та со­ці­аль­но­го за­хис­ту не­ефек­тив­ною та ко­руп­цій­ною і на­по­ля­га­ють на тер­мі­но­во­му в кон­тек­сті прий­нят­тя бю­дже­ту на на­ступ­ний рік про­ве­ден­ні ауди­ту Пен­сій­но­го фон­ду та ве­ри­фі­ка­ції от­ри­му­ва­чів пен­сій і со­ці­аль­них до­по­мог.
Про це йдеть­ся в за­яві Ре­ані­ма­цій­но­го па­ке­та ре­форм що­до си­ту­ації з ре­фор­мою пен­сій­но­го та со­ці­аль­но­го за­без­пе­чен­ня, опри­люд­не­ній на сай­ті цієї ор­га­ні­за­ції http://www.rpr.org.ua.

«Експерти Реанімаційного пакета реформ вважають за необхідне терміново (в контексті прийняття Державного бюджету) вжити всіх заходів щодо проведення аудиту Пенсійного фонду та здійснити верифікацію одержувачів пенсій і соціальної допомоги. Йдеться, зокрема, про створення загального реєстру отримувачів соціальних виплат. Відповідний інструмент має бути інтегрований з іншими державними реєстрами та мати автоматизовану перевірку права на отримання коштів для виявлення «мертвих душ» та невідповідності критеріям отримання такої допомоги», — говориться в заяві.
Свою позицію в РПР аргументують тим, що у 2014 році витрати Пенсійного фонду у відсотках до ВВП становили 15,7%, на соціальний захист — 3,7%, що є найбільшими показниками соціальних витрат у світі.
«Витрати на соціальну сферу є фактичним гальмом економічного зростання», — переконані експерти.
Зазначається, що держава роками займалася популізмом, роздаючи соціальні виплати всім без винятку, замість того, щоб вирішувати питання соціального захисту пенсіонерів та вразливих груп. Ці проблеми суттєво загострилися внаслідок анексії Криму, переоформлення пенсіонерів, що перебувають у зоні проведення АТО, значної кількості біженців, збільшення субсидій на оплату комунальних послуг.
«Всі ці фактори за відсутності належного електронного реєстру та надійних інструментів контролю призвели до побудови неефективної системи пенсійного та соціального захисту», — стверджується в заяві.
У РПР також посилаються на досвід інших країн, зокрема Грузії та Греції, де, за їх словами, завдяки викриттю низки зловживань удалося поліпшити стан справ у сфері соцзахисту та знизити податки.
«Досвід інших країн, таких як Грузія та Греція, свідчить про значну кількість виявлених зловживань, усунення яких дозволило нормалізувати систему соціального захисту населення і спрямувати вивільнені кошти на надання соціальної підтримки тим особам, які реально її потребують, та на зниження податків», — ідеться в заяві.
До організації та контролю за процесом верифікації одержувачів пенсій та допомог експерти пропонують залучити представників деяких міністерств включно з МВС, а також міжнародних експертів та представників громадськості.
«Вважаємо, що для забезпечення ефективності і прозорості даного процесу до організації і контролю за процесом верифікації доцільно залучити представників різних міністерств, зокрема Міністерства фінансів, Міністерства внутрішніх справ та Міністерства юстиції, міжнародних експертів та представників громадянського суспільства. Тільки прозорий і відкритий процес реформування дасть змогу нормалізувати систему пенсійного і соціального забезпечення та уникнути соціального напруження в країні», — сказано в заяві.
Зволікання з аудитом ПФ та верифікацією є неприпустимим, підкреслюють громадські активісти.
«Наголошуємо, що зволікання з вирішенням цього питання є неприпустимим і може свідчити про бажання зберегти неефективну корупційну систему пенсійного та соціального захисту», — підсумовують автори заяви.
Нагадаємо, за оперативними даними Пенсійного фонду України, за 11 місяців 2015 року загальна сума видатків Фонду становила 229,5 млрд грн, що на 7,3 млрд грн більше порівняно з відповідним періодом минулого року.
2 грудня Пенсійний фонд розпочав фінансування пенсій за поточний місяць. Загальна потреба на виплату пенсій у цьому місяці становить 23,6 млрд грн.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».