Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 27 Червень 2019 00:00

Як пережити літню спеку?

Rate this item
(0 votes)

Літо — чудова пора року, час відпусток, відпочинку, подорожей, якого з нетерпінням чекають абсолютно всі. Але ж улітку часто докучає спека, яка зводить з розуму всіх і заважає насолодитися довгоочікуваним відпочинком.
Розпечене повітря на вулиці змішане з вихлопами авто, розплавлений асфальт, поїздки у задушливому транспорті — ось неповний перелік негараздів, що їх приносить спека. Негативний вплив спеки на собі відчувають абсолютно всі люди.
Тож давайте спробуємо розібратись, як спека впливає на організм людини та як пережити спекотні літні дні? Про це ми розпитали фахівця — сімейного лікаря Галину Михайлівну ВОВЧЕНКО.

— Отже, як спека впливає на організм людини?
— Ще кілька десятиліть тому літня температура в Європі була 25–28°С, зараз же вона доходить до позначки 40°С і вище. Для наших широт це нонсенс. Наш організм при такій температурі виявляється в екстремальних умовах і так протягом трьох місяців.
Коли спекотно, наш організм втрачає рідину, яка виділяється в основному з потом і сечею. Втрата рідини призводить до зневоднення, зневоднення тягне згущення крові й утворення тромбів у судинах. У таких умовах серце починає відчувати сильне навантаження. Йому потрібно проштовхнути більш густу кров по судинах і на тлі всього цього трапляються інфаркти, інсульти, тромбози та інші неприємності.
Доказом цього служить підвищена кількість смертей у літні місяці від інфарктів та інсультів у людей молодого віку, не говорячи вже про судинні кризи і теплові удари, які трапляються безпосередньо на вулицях.
Люди не звикли до такої спеки, особливо погано переносять спеку люди віком понад 60 років, які мають зайву вагу і ті, хто страждає на захворювання серця і судин.
Отже, доводиться нам використовувати всі свої знання і підручні засоби для того, щоб пережити спеку і не дати їй шансу перешкодити нашим планам, а тим більше замахнутися на наше здоров’я.
— Що ж допоможе пережити спеку? Зокрема, чим слід втамовувати спрагу у цей період?
— Насамперед очищена вода, мінеральна вода без газу, вода з лимоном, несолодкі соки, компоти, морси, кефір, зелений чай втамовує спрагу і виводить токсини. А ще корисними будуть відвари шипшини, липи, чебрецю.
Для здорової людини в спекотний час потрібно випивати не менше 2,5 л на добу, для людей із захворюваннями серця і нирок — до 2 л на добу.
Пити треба невеликими ковтками і часто. Не потрібно жадібно заливатися водою, вона тільки розтягне шлунок і буде ганяти вас до туалету. Пийте маленькими ковтками, але часто і тоді вся рідина піде у тканини, а організм не буде зневоднений. Рідина має бути кімнатної температури, щоб не застудити горло і не зіпсувати зубів.
Деякі полюбляють холодне пиво, аргументуючи це тим, що, мовляв, пиво охолоджує і втамовує спрагу. Але це самообман. Пиво, як і інші спиртні напої, викликає зневоднення. Тим більше рідко у кого влітку пиво обмежується одним келихом. Вечірні 1,5–2 л пива на ранок заженуть ваше серце і вдень, коли спека досягне 40°С, ви будете ловити його у п’ятах.
— А що варто їсти у спеку? Якої дотримуватися дієти?
— У спеку організм повинен охолоджуватись і тому не варто забивати шлунок досхочу. Потрібно знизити калорійність їжі, тому намагайтеся харчуватися свіжими, рослинними і легкими продуктами — це допоможе краще почуватись і легше пережити спеку.
Включайте до раціону овочі та фрукти, адже вони містять антиоксиданти і клітковину. Вони уповільнюють засвоєння вуглеводів і жирів. Ягоди, цитрусові багаті на вітаміни, тож вони необхідні організму в спекотний час.
Споживайте також дині, кавуни, зелень, яка багата на клітковину і мінеральні солі.
Салати рекомендується заправляти соняшниковою олією, корисною буде риба, що є джерелом цінного білка і чудовим замінником важкої м’ясної їжі.
— А що не варто їсти у цей період?
— Необхідно виключити з раціону: жирні сорти м’яса, смажену їжу, борошняні продукти, солону їжу (оселедець, маринади). Справа в тому, що сіль затримує зайву рідину в організмі і ускладнює тепловіддачу. А ще слід відмовитися від майонезу, обмежити вживання кави, котра зневоднює організм і знижує працездатність у спеку.
Не варто споживати й солодкі газовані напої, що викликають зневоднення і підсилюють спрагу. А ще намагайтесь їсти частіше і потроху. У спеку організм повинен охолоджуватись і тому не потрібно забивати шлунок досхочу.
— А як поводитись у спеку людям із проблемами серця?
— Такі люди, як ніхто інший, мають поберегти себе в спекотні дні. У жодному разі не можна влаштовувати собі відпочинок від медпрепаратів, які призначив лікар для зниження артеріального тиску і розрідження крові.
Зі слабими серцем та судинами людям слід завжди мати при собі валідол, корвалол і нітрогліцерин. Якщо людина страждає на напади стенокардії, то краще, якщо нітрогліцерин буде у формі спрею, оскільки він діє швидше.
Не слід виходити на вулицю у найспекотніший час — з 12 до 17 години. Якщо ж ви опинилися на вулиці у спеку, намагайтеся перебувати в тіні. Перебування на відкритому пекучому сонці може викликати тахікардію (почастішання серцевих скорочень) або аритмію (порушення ритму серця). Може бути підвищення або падіння артеріального тиску аж до втрати свідомості.
Не забувайте про головні убори (панамки, кепки, косинки). Носіть легкий і вільний одяг з бавовняних і лляних тканин. Не затягуйте себе тугими комірцями, краватками, корсетами тощо.
У жодному разі не можна виходити на город пізніше 11 ранку (це стосується городників-фанатиків). Якщо ви на городі з 7 ранку, то до 10-ї години маєте зайти в приміщення, а не тоді, коли, вмиваючись потом, задихаючись і з болем у грудях, ви змушені бігти у хату за нітрогліцерином. Не купайтеся під холодною водою, це може зумовити спазм судин і спровокувати напад стенокардії.
— Що робити, якщо на спеці стало погано?
— При виникненні задишки, дискомфорту у зоні грудини, головного болю або навіть різкої слабкості — припиніть будь-яке фізичне навантаження і приляжте. Увімкніть кондиціонер або вентилятор (уникайте прямого потоку повітря, оскільки можете захворіти на запалення легенів). Покладіть на лоб, на вилиці і на груди мокрий рушник. Прийміть корвалол — 40 крапель.
Якщо біль не минає, прийміть нітрогліцерин та аспірин. Щоб вони швидше подіяли, їх потрібно розжувати, потримати у роті, а потім ковтати. Якщо напад триває понад 15 хвилин — викликайте швидку допомогу.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».