Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Середа, 26 Червень 2019 23:42

Музика Шопена просто неба

Rate this item
(0 votes)

Упродовж двох найдовших літніх вихідних в історико-культурному центрі Замку-музеї «Радомисль» звучала музика Шопена. Цього року відбувся VI Міжнародний фестиваль «Музика Шопена просто неба».

Відомі музиканти, віртуози, лауреати міжнародних конкурсів і просто талановиті діти з Києва, Бахмута, Вінниці, Житомира виконували твори композитора.
Серед поважних гостей — Надзвичайний і Повноважний Посол Угорщини в Україні Іштван Ійдярто, Надзвичайний і Повноважний Посол Бельгії в Україні Алекс Ленартс, голова Федерації «Жінки за мир в усьому світі» Тетяна Коцеба, голова правління Федерації Всесвітнього миру в Україні Михайло Ільїн разом із дружиною і сином, голова Спілки жінок України Леокадія Герасименко.

...Музика великого польського композитора і патріота п’ять років тому звучала на Майдані як музика Революції. Актуальною музика Шопена залишається і сьогодні, коли Україна стоїть на кордоні російської агресії, затуляючи собою цивілізовану Європу.
А «Замок «Радомисль» несе свою місію — популяризує творчість Фредеріка Шопена, тим самим зміцнюючи дружні та культурні зв’язки між нашими народами. Концерт можна слухати, розстеливши килимки на траві, сидячи на кованих чи дерев’яних лавах...
Тут усе, від травинки до неба, пронизане музикою... Ольга Богомолець, засновниця історико-культурного комплексу «Замок-музей «Радомисль», розповідає: «Фестиваль був започаткований та реалізовується в рамках культурного проекту «Віа Регія». Зараз це знакове та одне з найбільших масштабних культурних заходів у житті України.
За час свого існування Фестиваль став популярним серед творчої інтелігенції, представників дипломатичних місій іноземних держав, поціновувачів класичної музики з різних країн.
«Музика Шопена просто неба» є одним з елементів розвитку культурної дипломатії. Проведення таких заходів у важкі часи для країни допомагає покращувати імідж України в дипломатичних колах та допомагає доносити та декларувати певні державницькі позиції.
Це не просто Фестиваль. Це — єднання різних культур, різних традицій, це — гармонія, синергія і люди, які приїжджають сюди, вони мають можливість не тільки провести гарно час, послухати і підтримати геніальних талановитих піаністів, лауреатів міжнародних конкурсів, які сьогодні грають у форматі Фестивалю, а ще й стати благодійниками, тому що всі шість років Фестиваль є благодійним і підтримує платформу «Люди допомагають людям», які опікуються родинами загиблих», — зазначила Ольга Богомолець.
Фредерік Шопен. Його тіло залишилося на французькому кладовищі Пер-Лашез. Його серце замуровано в колону базиліки Святого Хреста у Варшаві. Його музика належить Франції, Польщі, Україні і всьому світу.
Вище його музики — лише небеса. Які вже вшосте, у день Міжнародного фестивалю «Музика Шопена просто неба» у Замку-музеї «Радомисль» відкриваються, щоб наповнити вічність музикою.

Людмила ЧЕЧЕЛЬ,
фото авторки

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».