Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 05 Квiтень 2019 14:08

Кава містить сполуки, які зупиняють рак простати

Rate this item
(0 votes)

Згідно з новими дослідженнями, проведеними в Японії, кава може уповільнити або навіть зупинити ріст раку простати. Виявлено, що ацетат кахвеола і з’єднання кафестола в складі кави інгібують ріст пухлин у клітинах, стійких до протиракових препаратів.
Японські вчені під час пілотного дослідження вивчали ріст пухлин у клітинах гризунів: спочатку вони перевірили шість з’єднань у каві і випробували їх на клітинах раку простати у чаші, а пізніше — у гризунів.

Потім дослідницька група вивчила дію двох конкретних сполук, що зустрічаються у кавових зернах.
Результати цієї роботи опубліковані в журналі The Prostate і представлені на 34-му конгресі Європейської асоціації урологів у Барселоні.
Поки що слід обережно ставитися до застосування результатів у людей, проте очевидно, що ці сполуки можуть стати кандидатами для майбутньої терапії стійкого до медикаментів раку простати, якщо результати вчених підтвердяться.
Вуглеводневі сполуки — ацетат кахвеола і кафестола, які є, наприклад, в еспресо, часто видаляються у фільтрованій каві.
Керівник дослідження, доктор Хіроакі Івамото з Вищої школи медичних наук Університету Канадзава, повідомив, що з’єднання діють як інгібітори росту ракових клітин. Комбінація, мабуть, працює синергетично і значно уповільнює зростання новоутворення.
Так, через 11 днів необроблені пухлини гризунів збільшилися приблизно у 3,5 раза від початкового об’єму (на 342%), і, навпаки, пухлини, на які впливали сполуками, виросли всього лише у 1,5 раза (на 167%).
Доктор Івамото додав, що це пілотне дослідження, і хоча використання з’єднань науково обґрунтоване, воно вимагає подальшого вивчення.
Зазначається, що вчені підтвердили лише зниження росту трансплантованих пухлинних клітин, тому ще рано це випробовувати на людях.
При цьому точно показано, що ці сполуки впливають на стійкі до медикаментів клітини раку простати.
Фахівці підкреслюють, що кава може мати як позитивні, так і негативні наслідки, тому слід більше дізнатися про механізми, що лежать в основі цих результатів, перш ніж можна буде розпочинати клінічні застосування.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».