Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 05 Квiтень 2019 13:54

Стережіться кліщів

Rate this item
(0 votes)

Вес­на — пре­крас­на по­ра ро­ку, при­ро­да про­бу­джує­ть­ся від зи­мо­вої спляч­ки, зе­ле­на тра­вич­ка, кві­ту­чий бу­зок, спів­ають пташ­ки, со­неч­ко гріє...
Але не вар­то так роз­слаб­ля­ти­ся, слід пам’­ята­ти, що вес­на — це не тіль­ки час про­бу­джен­ня «чу­до­вої» при­ро­ди, але й па­ра­зи­тів, осо­бли­во це сто­сує­ть­ся клі­щів.
Як убе­рег­ти­ся від цієї на­пас­ті, ми по­про­си­ли роз­по­віс­ти фа­хів­ця — лі­ка­ря-ін­фек­ціо­ніс­та Ми­хай­ла Ва­си­льо­ви­ча ГОР­ПЕН­КА.

— Зона проживання кліщів — велика, вони буквально всюдисущі, тому думка, що їх можна «зачепити», гуляючи по лісі чи парку, не зовсім правильна, адже величезна кількість цих паразитів може мешкати і на вашому улюбленому газоні. Кліщі живуть на деревах, чагарниках та траві, зазвичай не піднімаючись на висоту понад 1,5 м.
У природі активність кліщів спостерігається з березня по листопад та протягом року має два виражених піки активності — у квітні-травні та серпні-вересні. Кліщі присмоктуються до людей не лише під час перебування на природі, але й через деякий час після відвідування зеленої зони, залишившись на одязі, речах, можуть заноситися до житла людини з букетами квітів, собаками, іншими тваринами.
— Ко­ли осо­бли­во слід бу­ти на сто­ро­жі, тоб­то ко­ли най­більш імо­вір­ним є на­пад клі­щів?
— Кліщі можуть нападати на людину у будь-який час дня і ночі та за будь-якої погоди. Менше таких нападів, як правило, стається за сухої спекотної погоди, а прохолодними та похмурими днями їх кількість збільшується.
Живляться кліщі кров’ю людей та тварин, занурившись хоботком глибоко у шкіру. Крововсмоктування кліща може тривати до 12 діб. Напившись удосталь крові людини або тварини, кліщ відпадає самостійно для відкладання яєць у ґрунт.
— Чим за­гро­жу­ють лю­ди­ні уку­си ік­со­до­вих клі­щів?
— Укуси кліщів загрожують людині такими хворобами, як іксодовий кліщовий бореліоз (хвороба Лайма), кліщовий вірусний енцефаліт.
Першим проявом хвороби Лайма є: почервоніння на місці присмоктування кліща, головний біль, затверділість м’язів шиї, ломота у всьому тілі і млявість. Якщо не провести лікування на ранній стадії, хвороба може призвести до ураження різних органів: шкіри, суглобів, м’язів, нервової і серцево-судинної системи, а й навіть до інвалідності.
Ризик зараження залежить від тривалості присмоктування кліща: протягом доби ймовірність інфікування досить мала, а в кінці третьої доби наближається до 100%.
Кліщовий вірусний енцефаліт починається з головного болю, гарячки, нудоти, блювання та порушення сну. При цьому захворюванні переважно уражається центральна нервова система, що може призвести до інвалідності, а в окремих випадках — до летальних наслідків.
Вірус зберігається в організмі іксодового кліща, який нападає прямо із землі, кущів та високої трави. Заразитися можна не лише під час крововсмоктування кліща, але й якщо випадково його розчавити або розчесати місце укусу.
— Що ро­би­ти, щоб не до­пус­ти­ти уку­су клі­ща?
— Для прогулянок на природі покривайте голову головним убором і одягайте світлий однотонний одяг із довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла — аби легше було помітити кліщів.
Повертаючись із прогулянки, огляньте одяг і шкіру. Як правило, укус кліща не відчувається через те, що під шкіру потрапляє його слина, в якій міститься фермент, близький за властивістю до анестезії.
— А чи іс­ну­ють ще якісь ва­рі­ан­ти за­по­біг­ти на­па­ду клі­щів?
— Так, ось, приміром, візьмемо валик для одягу та ефірну олію. Волокнистий валик повинен бути досить клейким. Візьміть його із собою на вулицю і час від часу очищайте ним одяг. Те, що ви назбираєте навіть за дуже короткий проміжок часу, вас здивує!
Ефірна олія відлякуватиме від вас кліщів і комарів. Розбризкайте ефірну олію на одяг або втирайте її в шкіру і кліщі вас будуть уникати. Ефірні олії також відлякують москітів і чорних мух. Це — хороша альтернатива репеленту від комах, але, на відміну від нього, ефірна олія не містить шкідливих хімікатів.
— Про які са­ме ефір­ні олії йдеть­ся?
— Ось 5 ефірних олій, які відлякують комах. Насамперед лаванда. Це нам подобається її запах, а комахи ненавидять лаванду. Вона відмінно діє на комарів, мух та інших комах.
М’ята болотна з роду м’ята теж згодиться, бо є токсичною для комах, включно з кліщами.
Ефірна олія з тропічного лемонграсу із цитрусовим запахом — це натуральний репелент проти кліщів. Цю олію можна наносити безпосередньо на шкіру.
Евкаліпт. Щоб захиститися від комах, використовуйте цю олію самостійно або разом з олією цітронели. Екстракт евкаліпта може зменшити наслідки укусів кліщів і запобігти інфекції.
І, нарешті, лимон. Ефірна олія лимона відлякує кліщів, бліх та інших комах. Злегка розведіть її та розбризкайте на одяг і шкіру.
— Як ді­яти, ко­ли ми ви­яви­ли на со­бі клі­ща?
— Якщо ви раптом виявили на собі кліща, постарайтеся його видалити самі (кліщ помирає, коли капнути на нього медичним спиртом або соняшниковою олією, викручувати кліща потрібно проти годинникової стрілки).
Інший варіант дій — бігцем до медиків. Після видалення кліща місце укусу необхідно обробити спиртом або йодом. До речі, якщо ви самостійно видалили кліща, настійно рекомендуємо вам покласти його в скляну ємність, щільно закрити і віднести у медлабораторію, де проведуть відповідний аналіз, який дозволить вам у разі необхідності почати своєчасне лікування, не чекаючи появи симптомів.
Бережіть і своїх вихованців, адже вони найчастіше страждають від укусів кліщів, регулярно оглядайте їх після прогулянок, якщо ж ваш собака живе на вулиці, приділіть йому декілька хвилин, огляньте зону шиї і вуха. Якщо кліщ виявлений — негайно до ветеринара! Укушені тварини при ненаданні їм своєчасної допомоги — гинуть. Щоб уникнути укусів, використовуйте спеціальні спреї або краплі, які можете придбати в зоомагазинах. Вони допоможуть у боротьбі з кліщами.
На замітку. Незабаром почнеться період відпусток, будьте пильні. Кліщі мешкають не тільки за містом, на улюбленій дачі. Від укусів кліщів страждають і на теплих заморських курортах. Улюблені місця паразитів — ті, де шкіра найбільш тонка: зона пахв, паху, під коліном, шкіра голови. Бережіть себе!

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».