Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 25 Сiчень 2018 17:33

Кір не дає спокою

Rate this item
(0 votes)

Кір в Ук­раї­ні не за­спо­ко­юєть­ся — має­мо но­ві чис­лен­ні ви­пад­ки за­хво­рю­ван­ня ді­тей і до­рос­лих у За­кар­пат­ті, Оде­сі, Льво­ві, Ки­єві... Ли­ше у сто­ли­ці ста­ном на 11 січ­ня 2018 ро­ку бу­ло за­фік­со­ва­но 66 ви­пад­ків за­хво­рю­ван­ня на кір, із них 54 за­хво­рі­лих — ді­ти.
Як же зу­пи­ни­ти ін­фек­цій­ну на­ва­лу на на­ші міс­та і се­ла? Про це ми роз­пи­та­ли у фа­хів­ця — кан­ди­да­та ме­дич­них на­ук На­дію ПРИ­КУ­ДУ.

— Кір — це інфекційна хвороба, збудником якої є вірус. Найчастіше на неї хворіють діти без щеплень, які відвідують дитсадки й школи. Втім, як показують останні події в Україні, дорослі та підлітки, яким не робили вакцинації, також хворіють.
Вірус кору дуже легкий і може розноситися потоком повітря, тому заразитися можна, просто перебуваючи в одному приміщенні з хворим. Однак вірус цей швидко гине у зовнішньому середовищі і не передається через побутові предмети (постіль, одяг) або третіх осіб, які контактували з інфікованими. На кір хворіють лише люди, і зараження відбувається тільки від людини до людини.
— Чи за­хи­ще­ні від ко­ру най­мо­лод­ші, тоб­то не­мов­ля­та?
— Перші півроку після народження дитина має материнський імунітет від кору, але ближче до року він слабшає і необхідна вакцинація. Якщо ж мати дитини не хворіла й не робила щеплення, дитина імунітету не матиме.
— Які ос­нов­ні симп­то­ми вка­зу­ють са­ме на кір?
— Зазвичай на кір хворіють один раз. Повторні випадки трапляються вкрай рідко.
«Заразитися може будьяка людина, що не має імунітету. Симптоми кору: висока температура, нежить, кашель, висип, іноді блювання й пронос. Часто ускладнюється пневмонією та може викликати ураження головного мозку», — повідомляє МОЗ.
Вірус кору послаблює імунітет і знижує здатність організму боротися з іншими хворобами. Від моменту зараження до захворювання минає від 7 до 21 дня. Це — прихований період хвороби.
У період захворювання починається висока температура, сильний головний біль, нежить, відсутність апетиту й слабкість. Потім — нежить, сухий кашель, збільшення лімфовузлів, запалення слизової оболонки очей (сльозотеча, світлобоязнь, інколи гнійні виділення). Рожеві крапкові висипання з’являються на другийтретій день. На слизовій оболонці ясен, щік та губ — білуваті цятки. Їх можна побачити ще до появи висипу на тілі.
На 4–5й день хвороби на шкірі голови, обличчі, за вухами з’являється висип, пізніше розповсюджується на тіло, руки й ноги. Зазвичай виглядає як дрібні рожевочервоні цятки і пухирці, що поступово перетворюються на більші плями. У цей період стан хворого може погіршуватися. Висип зникає у зворотному з появою порядку. Відтак стан хворого починає покращуватися.
— Яка ре­ко­мен­до­ва­на про­фі­лак­ти­ка мо­же за­хис­ти­ти від ко­ру?
— У людини, що перехворіла на кір, на все життя зберігається імунітет до цієї інфекції — випадки повторних захворювань одиничні.
Діти до 6 місяців, що особливо перебувають на грудному вигодовуванні, як ми вже зазначали, хворіють на кір украй рідко.
Основний спосіб профілактики цієї інфекції — активна імунізація. Вакцинацію проти кору проводять дітям у віці 12 місяців, ревакцинацію — у шість років. В Україні застосовується комбінована вакцина для профілактики одразу від трьох хвороб — кору, епідемічного паротиту та краснухи.
Імунізація проти кору також проводиться раніше не щепленим підліткам, що не хворіли на кір, у віці 15–17 років і дорослим у віці до 35 років. Тому, тим хто контактував із хворим на кір і при цьому раніше не хворів і не щеплений проти цієї інфекції, можливе проведення пасивної імунізації. Введення імуноглобуліну протягом перших днів після контакту може захистити від хвороби або забезпечити більш легкий її перебіг.
У дитячих дошкільних установах карантин установлюється для щеплених дітей, що раніше не хворіли на кір, на 17 днів від початку контакту.
— А як слід про­во­ди­ти лі­ку­ван­ня, як­що кір уже має­мо?
— Неускладнений кір лікують дома, обов’язково під спостереженням лікаря. При важкому перебігу хвороби, розвитку ускладнень можлива госпіталізація.
Лікар призначає лікування, яке допомагає впоратися із симптомами хвороби й підтримати імунітет: вітаміни А і С, жарознижуючі засоби на основі парацетамолу або ібупрофену; таблетки або мікстури для полегшення кашлю; антигістамінні засоби; судинозвужувальні краплі в ніс; краплі й мазі для очей тощо. Антибіотики призначають тільки при приєднанні вторинної інфекції й розвитку ускладнень (отит, бронхіт, пневмонія).
У кімнаті, де перебуває хворий, необхідно щодня робити вологе прибирання. Провітрювання повинні бути якнайчастіше. Штори краще тримати закритими, тому що при кору спостерігається світлобоязнь. Постільна білизна й піжама хворого мають бути свіжими.
Хворого слід часто й багато напувати простою водою, компотами, морсами, чаями. Їжа повинна бути легкою, щадною: кисломолочні продукти (кефір, йогурт, кисляк); овочеві супи; овочеві й фруктові пюре; відварене протерте м’ясо (нежирна телятина, курка, індичка).
Висип не лікують. Спочатку тіло вкривається висипаннями повністю, стає червоною плямою, згодом висип зникне. Розчісувати його не можна — можуть утворитися рани. Лікарі радять також не мочити і не розтирати висип. Поки він не зійде, варто залишатись у ліжку.
Після перенесеного кору людина дуже ослаблена: якийсь час вона може почуватися не досить добре, погано їсти, швидко втомлюватися. Її імунна система ще мінімум два місяці залишається надзвичайно сприйнятливою до будьякої інфекції. Треба оберігатися від зайвих контактів, навантажень, стресів, переохолодження тощо. Велику увагу варто приділити харчуванню, порадитися з лікарем із приводу приймання вітамінів.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».