Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 25 Сiчень 2018 17:41

Ліга націй УЄФА: що це таке?

Rate this item
(0 votes)

Єв­ро­пей­ський со­юз фут­боль­них асо­ці­ацій (УЄФА) не при­пи­няє ре­фор­му­ва­ти фут­бол і все, що сто­сує­ть­ся гри міль­йо­нів. 
Чер­го­вим кро­ком УЄФА ста­ло за­твер­джен­ня фор­ма­ту но­во­го тур­ні­ру — Лі­ги на­цій. Зма­ган­ня стар­тує во­се­ни цьо­го ро­ку. Но­вий тур­нір за­мі­нить біль­шість то­ва­ри­ських мат­чів, а та­кож ста­не час­ти­ною ква­лі­фі­ка­ції на Єв­ро-2020.

55 збірних, що входять до УЄФА, розділять на чотири дивізіони відповідно до рейтингу національних збірних того ж УЄФА (не плутати з рейтингом ФІФА). Найсильніші 12 потраплять до Ліги А і так далі.

Ліга А (12 команд): чотири групи по три команди
Ліга B (12 команд): чотири групи по три команди
Ліга C (15 команд): три групи по чотири команди і одна група з трьома
Ліга D (16 команд): чотири групи по чотири команди
Гратимуть за системою «кожен із кожним» в два кола протягом осені 2018 року. При цьому комусь доведеться зіграти за цей період чотири матчі, комусь — шість.
Чотири переможці своїх груп Ліги А зіграють у фінальній частині Ліги націй у червні 2019 року. Фінальна частина складатиметься з двох півфіналів, матчу за третє місце і фіналів і пройде на полях однієї з країн-учасниць. Господаря визначить УЄФА в грудні 2018 року. Трофей представлять 24 січня 2018 року. Призові оприлюднять пізніше, коли стануть відомі спонсори турніру.
Чотири переможці груп у Лізі B у наступному розіграші Ліги націй зіграють у Лізі А. У свою чергу, з Ліги А в Лігу B вилетять чотири команди, які посіли останні позиції в групах. І так у кожній лізі: чотири гірші команди знижуються в турнір нижче, чотири кращі йдуть у турнір вище.
У рейтингу УЄФА збірна України посідає 18-е місце і гратиме в Лізі B.

 

Від­бір на Єв­ро-2020
Реформування зазнав і відбірковий турнір Євро-2020. Нагадаємо, що оскільки турнір пройде в 13 країнах, то ніхто не отримає прямої путівки як господар. Розпочнеться відбір не восени-2018, восени буде Ліга націй, а навесні-2019 і закінчиться в кінці року. 55 збірних розділять на 10 груп по п’ять чи шість команд і по два переможці вийдуть до фінальної частини Євро-2020. Так визначать 20 учасників Євро-2020.
У березні-2020 пройдуть матчі плей-оф, але ось туди команди визначаться за підсумками Ліги націй. Кожна ліга (A, B, C, D) делегує в плей-оф по чотири кращі команди і від кожної ліги по одній команді вийде до фінальної частини Євро-2020. Так визначать ще 4 учасників Євро-2020.
Якщо команда, яка пробилася в плей-оф, вже пройшла на Євро-2020 через відбірковий турнір, то грати в плей-оф уже не буде і її місце в стиках займе наступна по успішності. Якщо ж в якійсь лізі бракуватиме чотирьох команд, які ще не пройшли кваліфікації (в Лізі A це дуже ймовірно), то добирати їх будуть з інших ліг.
Головна фішка Ліги націй у тому, що на Євро-2020 вийде мінімум одна команда з найслабшої Ліги D. Тобто той, хто в рейтингу УЄФА на аутсайдерських позиціях із 40-го по 55-е місця. А отже, у таких збірних, як Люксембург, Молдова, Казахстан, Білорусь чи Грузія, з’являється історичний шанс.

У чо­му ви­го­да но­во­го про­ек­ту?
Асоціації та тренери в ході консультацій з УЄФА стверджували, що товариські матчі не забезпечують адекватної змагальності для команд. Натомість Ліга націй створить більш значущі і конкурентні умови для команд, спеціальний календар і структуру для матчів збірних.
Для фаворитів новий турнір — це можливість вкотре зіграти між собою на топ-рівні і виграти новий трофей. Для команд-середняків і аутсайдерів Ліга націй запропонує додатковий шлях до фінального турніру Євро.
Аутсайдери отримають можливість грати в конкурентному середовищі. Немає нічого позитивного в тому, щоб раз по раз програвати сильним суперникам. Тепер же Андорра, граючи в групі з Мальтою і Вірменією, буде перемагати частіше, ніж один раз на 10 років.
Нарешті, федерації та збірні виграють від ясності в календарі, у них буде буфер між закінченням Євро і чемпіонатом світу, а також стабільний дохід.

Ре­зуль­та­ти же­реб­ку­ван­ня
24 січня у Лозаннському центрі SwissTech Convention відбулося жеребкування першого етапу Ліги націй УЄФА.
Футболісти збірної України у групі 1 другого за рейтингом дивізіону В отримали у суперники команди Словаччини та Чехії.
Лі­га А:
група 1 — Німеччина, Франція, Голландія;
група 2 — Бельгія, Швейцарія, Ісландія;
група 3 — Португалія, Італія, Польща;
група 4 — Іспанія, Англія, Хорватія.
Лі­га В:
група 1 — Словаччина, Україна, Чехія;
група 2 — Росія, Швеція, Туреччина;
група 3 — Австрія, Боснія та Герцеговина, Північна Ірландія;
група 4 — Вельс, Ірландія, Данія.
Лі­га С:
група 1 — Шотландія, Албанія, Ізраїль;
група 2 — Угорщина, Греція, Фінляндія, Естонія;
група 3 — Словенія, Норвегія, Болгарія, Кіпр;
група 4 — Румунія, Сербія, Чорногорія, Литва.
Лі­га D:
група 1 — Грузія, Латвія, Казахстан, Андорра;
група 2 — Білорусь, Люксембург, Молдова, Сан-Маріно;
група 3 — Азербайджен, Фарерські острови, Мальта, Косово;
група 4 — Македонія, Вірменія, Ліхтенштейн, Гібралтар.
Матчі групового етапу Ліги націй УЄФА будуть розбиті на шість ігрових днів, в які команди проведуть спарені поєдинки у вересні, жовтні й листопаді 2018 року.

Святослав ВАСИЛИК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».