Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 25 Грудень 2015 13:45

Груші не поступаються яблукам

Rate this item
(0 votes)

Яблука абсолютно заслужено вважаються «чемпіонами» серед фруктів за корисністю, оскільки вони не тільки містять багато вітамінів і мікроелементів, а й доступні за ціною. Водночас груші ні в чому не поступаються яблукам, а й де в чому перевершують їх.
Більшість так званих зимових сортів груш і раніше можна було зберігати протягом кількох місяців після збирання врожаю, а сучасні технології зберігання фруктів дозволяють ласувати смачними й соковитими плодами протягом півроку.
Між тим, переважна більшість людей вважає груші не більш ніж десертними ласощами, віддаючи перевагу яблукам як найбільш «демократичному» різновиду фруктів, що вдало поєднують користь і доступність.

Однак американські вчені виявили, що регулярне вживання груш пов’язано зі значним зменшенням ризику розвитку ожиріння.
Серйозне дослідження, присвячене вивченню раніше невідомих корисних властивостей груш, провели науковці з університету штату Луїзіана.
Вони проаналізували дані про стан здоров’я понад п’яти тисяч мешканців США. Усіх учасників також детально опитали про особливості їхнього харчування.
Виявилося, що у випробовуваних, які регулярно їли груші, ризик розвитку ожиріння був на 35 відсотків меншим порівняно з тими учасниками, які цими смачними і корисними плодами нехтували. Ефект спостерігався навіть у тому разі, якщо випробовувані з’їдали щодня лише одну грушу середнього розміру.
Учені з Луїзіани пояснюють цей ефект, насамперед, дуже високим умістом клітковини в грушах — за цим показником вони перевершують навіть яблука.
Груша середнього розміру містить 25 відсотків від добової потреби у клітковині при калорійності лише у 100 ккал.
Крім того, у грушах дуже багато калію — 1 груша містить 190 мг цього мікроелемента, вкрай необхідного для нормальної роботи серця.

Ярослав ШЛАПАК

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».