Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Вiвторок, 06 Сiчень 2015 19:02

Як лікувати синусит?

Rate this item
(0 votes)

З лег­ким не­зду­жан­ням або не­жит­тю нав­ряд чи хто з нас по­бі­жить у по­лі­клі­ні­ку. На­ві­що — ми ж ро­зум­ні, са­мі все зна­ємо, са­мі со­бі лі­ка­рі, та й ап­те­ка че­рез до­ро­гу. А там, на віт­ри­нах, пре­па­ра­тів скіль­ки зав­го­дно! Але ми­нає тиж­день, дру­гий, а стан не по­ліп­шу­єть­ся, дис­ком­форт дра­тує, і ми по­чи­на­ємо ро­зу­мі­ти: щось тут не так.
Ві­зит до по­лі­клі­ні­ки стає не­ми­ну­чим. Лі­кар ста­вить за­пи­тан­ня, по­тім — ог­ляд, об­сте­жен­ня, і ось вер­дикт — си­ну­сит! Що ж це та­ке? Ан­гі­на, грип, ГРЗ, гі­пер­то­нія... Цим нас не зди­ву­єш, а ось це сло­во — за­гад­ка. Тож да­вай­те з’ясу­ємо, що та­ке си­ну­сит, які йо­го симп­то­ми і при­чи­ни ви­ник­нен­ня і, го­лов­не, як лі­ку­ва­ти та­ко­го хво­ро­го? По до­по­мо­гу ми звер­ну­ли­ся до фа­хів­ця — кан­ди­да­та ме­дич­них на­ук, до­цен­та Ан­дрія Ци­ма­ра.

— Андрію Васильовичу, що таке «синусит», чому він так називається і де може «оселитися»?
— Якщо уявити людський череп у розрізі, то можна побачити навколо носа пари повітряних пустот, порожнин. Їх усього чотири і називаються вони синусами. Більш звична назва для нас — навколоносові пазухи. Ці порожнини заповнені повітрям, вкриті слизовою оболонкою і з’єднані з порожниною носа, через яку до них і потрапляє інфекція.

Синусит — це загальна назва уражень пазух. Залежно від локалізації запалення, діагноз може звучати по-різному:
l  етмоїдит — коли у процес залучені пазухи між очей, що містяться позаду носа;
l  фронтит — запалені лобові синуси, розташовані по середній лінії брів;
l  сфеноїдит — коли страждають синуси клиноподібної форми, розташовані за гратчастим лабіринтом, що, у свою чергу, розташовані між очима;
l  гайморит (багатьом відомий не з чуток) уражає верхньощелепні пазухи — між верхніми зубами і нижньою межею очниць.
— Які причини виникнення синуситу?
— Як і будь-яке захворювання, синусит може проявлятися у двох формах — хронічній та гострій. Причини виникнення хронічного синуситу зрозумілі — недолікували, запустили. Якщо протягом кількох місяців не позбутися гострого синуситу, він «пустить коріння» — і хронічна форма забезпечена. Гострий синусит найчастіше має інфекційне походження і викликаний різними бактеріями, грибами та вірусами.
А ще його розвиток можуть спричинити анатомічні особливості будови носової перетинки, найчастішою з яких є її викривлення. Синусит часом виникає і як наслідок прояву алергічної реакції. Спровокувати його появу можуть і такі захворювання, як різні форми риніту (нежиті) і муковісцидоз. Крім того, його «жертвою» можуть стати курці, а також люди, що захоплюються дайвінгом. Пірнайте обережно!
— Які симптоми характерні для синуситу?
— Вони вкрай неприємні. Тому, якщо у вас з’явилися головні болі, сильний нежить або заклало ніс, якщо відчуваєте здавлюваність у ділянці носа, очей або щік, важко дихати і з’явився кашель, — усе це серйозні підстави, щоб якнайшвидше звернутися до лікаря. Знаючи деякі специфічні симптоми, можна зрозуміти, які саме пазухи атакував синусит. Тож якщо болять ділянки навколо очей, верхньої щелепи і вилиці, на яких є ще й набряки та почервоніння, мучить сильний біль у лобовій частині, який посилюється, коли ви лягаєте, то такі симптоми характерні для гаймориту.
Етмоїдит часто викликає біль у горлі і поблизу внутрішніх куточків очей. Якщо з’явилося двоїння в очах — це симптом сфеноїдиту.
Для всіх синуситів також характерне підвищення температури тіла. Хронічний синусит менш виражений, але його перебіг більш тривалий і може супроводжуватися набридливим зубним болем.
— Як лікують хворого, якому поставлено діагноз «синусит»?
— Найпоширенішим способом лікування при гнійних формах запалення пазух є курс протизапальної та антибактеріальної терапії, оскільки вилікувати синусит без антибіотиків досить важко. Але слід пам’ятати, що застосування подібних препаратів дасть належний ефект лише в разі доведеної бактеріальної природи захворювання, адже при вірусній інфекції антибіотики не допомагають.
— А що робити з алергічним синуситом?
— Оскільки лікувати алергічний синусит потрібно антигістамінними засобами, звичайними препаратами тут не обійтися. Антигістамінні ліки відрізняються тим, що знижують сприйнятливість організму до алергену. Так вони перешкоджають розвитку подальшого подразнення і знімають симптоми запалення.
Але перед застосуванням антигістамінних препаратів слід уважно вивчити інформацію про ліки, адже засоби цієї фармакологічної групи при взаємодії з іншими медикаментами можуть дати небажані побічні ефекти. Нерідко антигістаміни викликають слабкість і сонливість.
— Чи завжди необхідні антибіотики, спреї, антигістаміни?
— Скажу одне: лікувати синусит слід обов’язково! Бездіяльність може призвести до операції. Але призначати медичні препарати може тільки лікар. Я хочу зупинитися на деяких народних рецептах, які, як відомо, безпечні, але вимагають більше клопотів.
Спочатку не рецепт, а, швидше, правило — більше пити. Здоровий ніс людини за добу виробляє близько півлітра слизу, а хворий — у п’ять разів більше. Разом зі слизом ми втрачаємо солі й рідину, які потрібно відновлювати. Для цього найкраще підійдуть свіжі соки і трав’яні чаї, апельсиновий, гранатовий або грейпфрутовий соки, розведені наполовину кип’яченою водою, і чаї з ромашкою або м’ятою, а також настій шипшини.
Якщо можете дістати ялинову смолу, то зробіть таку мазь: 200 г смоли доведіть до кипіння, подрібніть цибулину і додайте в розтоплену смолу, туди ж — 15 г порошку купоросу і 50 мл якісної оливкової олії. Усе ретельно розмішайте. Мазь використовуйте у вигляді компресу.
При синуситі корисно робити інгаляції. У половину склянки окропу додати п’ять середніх зубчиків часнику і чайну ложку яблучного оцту. Накритися ковдрою або рушником і вдихати пари хвилин 10–20. Поступово (у міру остигання) додавати у суміш окріп. Цю процедуру робити двічі-тричі на день.
Багато хто знає про те, що промивання носа є дуже ефективним способом лікування риніту та синуситу. Можна скористатися і таким рецептом: на дрібній тертці тремо цибулину, додаємо до неї чайну ложку меду і заливаємо половиною склянки кип’яченої або мінеральної води. Укутуємо і настоюємо 6 годин, після чого проціджуємо через марлю або бинт. Отриманим розчином треба промивати ніс щодня.
Народні рецепти можна використовувати як монолікування, так і в комплексі з препаратами, які призначив лікар.
Синусит дуже нав’язливий і небезпечний ускладненнями. Не дозволяйте цій недузі завдати шкоди вашому здоров’ю.
Розмовляв Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».