Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 24 Жовтень 2019 21:54

Суголосся Василя Забашти та його родини

Rate this item
(1 Vote)

У Муніципальній галереї мистецтв Києва відкрилася дивовижна виставка творів народного художника України Василя Забашти та його родини. Цю унікальну виставку зініціював учень митця, народний художник України, лауреат Шевченківської премії Валерій Франчук.

«Це — великий і мудрий учитель, — розповідає Валерій Франчук. — У 93 роки він самостійно організовував свою виставку! А скільком художникам дав благословення. Свого часу він благословив і мене.
Саме в таких людей міць нашої України: вони живлять кров нації, пророщують зерно на неосяжній ниві нашої давньої культури.

Митець за життя закликав любити Україну, а молодим художникам не полишати у творах образ України, бо вона така різна і така прекрасна».
Василь Забашта пішов із життя три роки тому на 97-му році життя. Довгожитель був молодшим у своїй родині з одинадцяти дітей! Митцю довелося пережити радянсько-фінську війну та Другу світову.
Закінчивши Харківський художній інститут, став прекрасним живописцем. Світ кольорів, кажуть, почав сприймати ще на руках у матері. Малював усюди, де доведеться: на стінах хати, повітки, стовбурах дерев, парканах. Замість олівця — вугілля з печі.
 Він — учасник Всеукраїнських та зарубіжних виставок. У складі першої творчої групи художників побував у Китаї.
Про нього на виставці по черзі згадують і розповідають друзі, прихильники й шанувальники митця.
Багато про художника розповідає дружина Людмила. Кому, як не їй, знати, що з перших робіт міцно сплелись у творах Василя Забашти Україна і музика: «Семен Гулак-Артемовський та Микола Глінка», «Іван Франко на етапі», «Микола Лисенко у Михайла Коцюбинського», «Спогади про Україну», «Микола Лисенко слухає Лесю Українку».
З роками все більше цікавила майстра наша справжня історія. Велика композиція «Гетьман Сагайдачний та Галшка Гулевичівна» присвячена відомій події — заснуванню Києво-Могилянської академії. Портрет тієї ж Галшки Гулевичівни перегукується з традиційними зображеннями святих.
На виставці увагою не обділена чудова робота «Чураївна». І, звичайно, який живописець не закоханий в українські краєвиди! Чистими насиченими барвами виконано серії чудових пейзажів, написаних у Седневі, Криму, Качанівці, Дешках.
До слова, саме у Дешках на Богуславщині Василь Іванович мав майстерню і робочий день розпочинав з етюдів. Мабуть, ота непоказна близькість художника до землі й дозволила створити «Соняхи», «Осінні дерева», сільські хатини, що так приваблюють розкішшю кольорів, багатством світла.
Окрім живопису Василя Забашти, на виставці представлено текстиль доньки Галини та невістки Наталії Дяченко-Забашти, графіка онуків Радима, Юрія, Ждана. Є на вернісажі й твори правнучки Дарини Бучко.
Василь Забашта — це рідкісне для творчих людей поєднання творчості і життєвих переконань. Кажуть, що в останні роки життя він утратив зір на 70%, проте малював. Художники не вірили, що він погано бачить, а лікарі не вірили, що він малює.
Вірна дружина художника Людмила розповідає, що в дружбі й любові вони прожили 63 роки. Зараз вона записує спогади, пише етюди, есе й цитує його кредо життя: «Ким би ти не був — будь Людиною, неси Любов, Добро, живи у злагоді з Природою, будь Патріотом.
Якщо Тебе Бог наділив талантом мистця-живописця — шукай гармонію кольору в природі, навколишньому світі... Якщо Тобі дав Бог бути мистцем-учителем — допомагай розвивати талант творчої особистості, навчай учитися творити, бачити сонце і зорі навіть там, де їх не видно».

 Людмила ЧЕЧЕЛЬ,
 фото авторки

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».