Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 25 Сiчень 2018 13:50

Червоний Хрест України: 100 років доброчинності

Rate this item
(0 votes)

Су­час­ні гу­ма­ні­тар­ні ви­кли­ки в усьо­му сві­ті дик­ту­ють но­ві ви­мо­ги для всіх ор­га­ні­за­цій, які за­хи­ща­ють гу­ман­ність, зла­го­ду та мир. Не ста­ло ви­нят­ком і То­ва­ри­ство Чер­во­но­го Хрес­та Ук­раї­ни (ТЧХУ), що 18 квіт­ня 2018 ро­ку від­зна­ча­ти­ме 100-річ­ний юві­лей ді­яль­но­сті.

Історія розвитку та діяльності Товариства за період з 1918 року дотепер містить у собі звитягу трудових буднів, героїзм під час воєнних баталій, жертовності під час ліквідації природних і техногенних катастроф.

У 1920-х роках Товариство організовувало безкоштовні їдальні для бідних, надавало населенню мільйони продовольчих пайків.
У 1930-х роках — допомагало подолати наслідки голоду та надавало медичні послуги у власних лікувальних та оздоровчих закладах.
У 1941—1945 роках під час Другої світової війни на фронт відправилися понад 100 тисяч медичних сестер, санінструкторів та сандружинниць, підготовлені Товариством; у цей час Червоний Хрест також став ініціатором безоплатного донорства. У 1961 році було створено патронажну службу Товариства для медико-соціальної підтримки незахищених верств населення.
У 1986 році, коли сталася Чорнобильська трагедія, Червоний Хрест займався розселенням постраждалих, надавав їм медико-соціальну, матеріальну та психологічну допомогу. За цей та наступні роки постраждалі від аварії отримали допомогу від ТЧХУ на загальну суму 35 млн дол. США, залучену завдяки співробітництву Товариства з міжнародними партнерами.
Нині Товариство працює в особливому режимі з огляду на збройний конфлікт на сході країни. Ситуація, що постійно змінюється, спонукає Червоний Хрест шукати відповіді на запитання: «Як посилити потенціал? Як надавати допомогу нужденним найефективнішим способом?»
Товариство Червоного Хреста України — це частина найбільшого у світі міжнародного гуманітарного руху — Червоного Хреста і Червоного Півмісяця. Тому посилення координації і співробітництва в рамках Міжнародного руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця — це один із пріоритетів його роботи.
Потрібно це для того, щоб залучати фінансування та експертні знання партнерів по руху — Міжнародного Комітету Червоного Хреста, Міжнародної Федерації Товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, партнерських національних товариств.
Так, у 2017 році Товариство реалізовувало близько 20 проектів, які підтримувалися саме міжнародними партнерами. А взагалі ТЧХУ співпрацює з більш ніж 40 партнерськими національними товариствами Червоного Хреста і Червоного Півмісяця.
Спільна координація зусиль є запорукою оперативного та ефективного реагування на гуманітарні виклики. Для цього, наприклад, раз на 1–2 роки в Києві Товариство проводить Партнерські зустрічі, де збирає партнерів як з України, так і з-за її меж.
Безперечно, зміцнити потенціал організацій Товариства можливо тільки при тісній співпраці з місцевими органами влади, іншими державними і недержавними структурами. Зміцнення такої співпраці залишається пріоритетним завданням для ТЧХУ і на 2018 рік.
Деякі надбання в процесі зміцнення потенціалу уже сьогодні дозволяють допомагати значно більшій кількості нужденних, а це — демобілізовані військовослужбовці, особливо ті, які отримали інвалідність унаслідок бойових дій на Сході України, сім’ї загиблих військовослужбовців, внутрішньо переміщені особи з Донецької та Луганської областей, а також традиційні отримувачі допомоги Товариства — самотні малозабезпечені літні люди, діти-сироти, багатодітні неповні сім`ї тощо.
За 2017 рік (станом на 11 грудня 2017 року) загальна кількість внутрішньо переміщених осіб (ВПО), які отримали допомогу від усіх організацій Товариства, становить 153 782 осіб, серед них найбільша кількість ВПО отримала допомогу від таких обласних організацій: Харківської — 88 200 осіб, Донецької — 22 500 осіб, Луганської — 20 290 осіб і Київської міської — 26 442 осіб.
За період 2014 р. — 1 жовтня 2017 р. Товариством була надана гуманітарна підтримка постраждалим від збройного конфлікту на Сході України на загальну суму більше 500 млн грн (продукти харчування, одяг, взуття, предмети побуту, ремонт будинків, засоби гігієни, медикаменти, лікування, оздоровлення, психосоціальна підтримка, робота мобільних медичних бригад), а також медичним закладам, де перебувають на лікуванні поранені внаслідок збройного конфлікту, на суму більше 86 млн грн.
Товариство докладає максимальних зусиль для того, щоб якомога більше громадян отримали навички надання першої допомоги. У 5 регіонах України відкрито тренінговий центр «Школа першої допомоги», який поєднує платні навчання для тих, хто не перебуває у складному матеріальному становищі, з безкоштовними тренінгами для людей, які живуть біля лінії зіткнення на Сході України, та тих, хто не в змозі сплачувати за навчання.
Окремо варто згадати про волонтерський рух Червоного Хреста. У всьому світі саме волонтери перебувають попереду в реагуванні на гуманітарні виклики, і наша країна — не виняток. Товариство докладає зусиль, аби забезпечити їм сприятливі умови для діяльності, адже вони — сила гуманітарної сфери, а їхні сучасні ідеї — поштовх до подальшого розвитку.
Уже 25 років у ТЧХУ працює Служба розшуку, що є офіційно визнаною службою в Україні, яка безкоштовно згідно з міжнародними правилами здійснює заходи щодо встановлення долі членів родин, які постраждали внаслідок збройних конфліктів та інших надзвичайних ситуацій у світі.
Щорічно Службою розшуку за запитами громадян України та від партнерських національних товариств з-за кордону починається робота у тисячах нових розшукових справах, причому близько 80% — це запити, пов’язані з наслідками Другої світової війни. А у зв’язку із сучасним конфліктом на Сході України станом на 11 січня 2018 року в Службі розшуку відкрито 757 справ із розшуку 799 осіб.
Від початку 2018 року починає діяти нова концепція членства в Товаристві Червоного Хреста України. Спираючись на досвід інших національних товариств та враховуючи традиції ТЧХУ, вдалося розробити оптимальну модель членства, що складається з індивідуальної, колективної та корпоративної форм.
Це дозволяє охопити якомога більше людей, які виявили бажання стати членами Товариства як індивідуально, так і в складі організації за місцем навчання чи роботи. Розміри членських внесків на 2018 рік: пільговий — 50 гривень, звичайний — 200 гривень, привілейований — 500 гривень. Також введено форму колективного та корпоративного членства.
Усі ці процеси покликані укріпити потенціал Національного Товариства Червоного Хреста для однієї мети — ефективної підтримки отримувачів допомоги.
Про діяльність Товариства Червоного Хреста України читайте на офіційному веб-сайті — redcross.org.ua.

 

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».