Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 05 Жовтень 2018 11:10

Ефективне лікування простатиту

Rate this item
(0 votes)

З кожним роком усе більше чоловіків стикаються з поширеним захворюванням — простатитом. Ще донедавна вважалося, що ця проблема виникає тільки у людей похилого віку, але за останні десятиліття кількість зовсім молодих чоловіків, у яких спостерігаються ознаки запального ураження передміхурової залози, істотно зросла.
Давайте спробуємо розібратися, що це за хвороба, які її симптоми, методи діагностики, методи ефективного лікування. У цьому нам погодився допомогти фахівець — лікаруролог Михайло ПАДАЛКА.

— Що ж таке простатит?
— Простатит — захворювання простати або передміхурової залози — досить поширена хвороба чоловічої сечостатевої системи. Причини її можуть бути як інфекційного характеру, так і зумовлені іншими факторами. Наприклад, послаблення імунітету, переохолодження, сидячий спосіб життя, нерегулярне або надмірно насичене сексуальне життя, нервові перевантаження, різні інфекції.
Передміхурова залоза — один з органів репродуктивної системи чоловіка — має величину приблизно з волоський горіх і знаходиться на початку сечівника. Її функцією є вироблення секрету, який відповідає за життєздатність сперматозоїдів.
Як правило, виділяють чотири види простатиту: гострий, хронічний абактеріальний, хронічний бактеріальний і безсимптомний хронічний.
— Які найбільш характерні симптоми захворювання?
— Гострий простатит — найбільш рідкісний тип недуги, що важко перебігає і виникає через інфекції. Він має яскраво виражені симптоми: висока температура, лихоманка, гострі болі у районі таза, кров у сечі, хвороблива еякуляція тощо. При виявленні захворювання потрібна термінова медична допомога, часто — госпіталізація.
Інші форми мають хронічний характер і менш виражені симптоми, але вони більш поширені і складніше діагностуються. Ознаками хронічного простатиту є: біль у нижній частині живота і спини, дизурія, сексуальні розлади, гнійні або прозорі виділення з уретри.
При безсимптомному перебігу хвороби ніяких помітних її проявів може і не бути, а діагностика можлива лише за результатами аналізів.
— А яка категорія чоловіків перебуває у зоні ризику захворіти на простатит?
— Простатит у чоловіків зустрічається, як правило, після 25 років, причому найбільш схильні до ризику представники сильної половини, які досягли 30–35 років. Із кожним прожитим десятиліттям ризик захворіти зростає. Після сорока п’яти, за статистикою, захворювання зачіпає чи не 50% осіб чоловічої статі, тому в цьому віці рекомендується регулярно проходити обстеження, щоб виявити простатит на ранній стадії.
— До речі, а як проводиться діагностика?
— При зверненні до медустанови перше, що необхідно зробити, — пройти огляд в уролога, який зможе або точно діагностувати захворювання, або призначить додаткові дослідження. Точно виявити наявність запалення передміхурової залози дозволяють наступні методи діагностики.
Фізикальне обстеження, що включає у себе пальпацію залози лікарем для визначення її розмірів і стану. Трансректальне ультразвукове обстеження простати — простіше кажучи, УЗД, яке виконується спеціальним датчиком через пряму кишку. Дослідження секрету простати, мазка з уретри на лейкоцити і наявність хвороботворних бактерій у мікрофлорі. Дослідження еякуляту. Загальний аналіз сечі — у першу чергу на лейкоцити, білок і бактерії. Цитологічне і бактеріологічне дослідження сечі. Виявлення рівня ПСА — спеціального білка, що виробляється клітинами простати. Уродинамічне обстеження проводиться у складних випадках для більш точного установлення діагнозу.
— Які методи лікування простатиту застосовують нині?
— Сучасні методи лікування простатиту в чоловіків дуже різноманітні й залежать як від ступеня та виду захворювання, наявності ускладнень, його давності, так і від особливостей організму пацієнта.
Процедури проводяться амбулаторно і в стаціонарі — спосіб залежить від конкретної ситуації, від самопочуття хворого. Звертатися слід до фахівцяуролога і бажано в клініку, де ви зможете спочатку пройти необхідні аналізи і діагностику, а потім за результатами вам призначать відповідний курс.
Слід пам’ятати, що хворобу можна перемогти тільки при комплексному підході до лікування, не можна нехтувати жодною порадою лікаря.
— До чого зводиться лікарська терапія при простатиті?
— Медикаментозне лікування простатиту включає в себе: прийом антибіотиків, нестероїдних препаратів знеболюючої дії та альфаблокаторів. Антибіотики використовують в основному як спосіб лікування бактеріального простатиту. Найбільш часто лікарі призначають цифран, таванік, амоксициклін та інші препарати, що мають діючі речовини, такі як ципрофлоксацин, пеніцилін.
Альфаадреноблокатори призначають у хронічних випадках захворювання як знеболювальний і зменшуючий набряки простати засіб, нестероїдні засоби застосовують при гострих формах запалення.
До перших можна віднести препарати фінастерид, альфузозін та інші, до других — ібупрофен, аспірин, парацетамол — переважно у свічках: для лікування простатиту вони набагато ефективніші за таблетки. Важливо пам’ятати, що ліки мають призначатися тільки урологом, самопризначення і самолікування можуть не тільки не полегшити стан, а й погіршити перебіг хвороби.
— Коли виникає необхідність хірургічного втручання?
— Останнім часом популярність радикальних методів не така висока. Застосовується часом трансуретральна резекція передміхурової залози. Вона полягає у видаленні частини тканини передміхурової залози або всієї простати повністю з метою послаблення тиску на сечовий канал.
Результатом операції є позбавлення від симптомів запалення — ніктурії і хворобливих відчуттів. Проводиться так званим закритим способом — за допомогою резектоскопа, що знижує ризик ускладнень. Також може бути простатектомія. Йдеться про відкрите втручання — тобто про метод видалення залози за допомогою звичайних хірургічних інструментів.
— А чи можна обмежитися безопераційним методом лікування?
— В останні роки велику популярність набувають малоінвазивні методи лікування простатиту в чоловіків як найбільш дієві і при цьому не надто болючі.
Термальні методи, найпоширенішим з яких є трансуретальна мікрохвильова термотерапія. Зменшення простати досягається впливом високих температур.
Ультразвук — один із найдієвіших способів терапії. Полягає у впливі ультразвукових хвиль безпосередньо на передміхурову залозу. Плюси даної методики не тільки у позитивних результатах лікування, але й у зручності і відсутності больових відчуттів для пацієнта.
Кріодеструкція — це видалення запаленої тканини за допомогою рідкого азоту.
Лазерні методики показані для лікування хронічного простатиту. При їх застосуванні відбувається коагуляція і випар води з тканин простати. Також вплив лазером підсилює захисні функції організму і сприяє оновленню тканин.
Масаж призначають разом з іншими методами лікування, який може значно посилювати їх дію. При пальцевій стимуляції відбувається посилення кровопостачання простати, а також виведення з неї секрету, що важливо для досягнення позитивного результату лікування.
Як відомо, чоловіки часто халатно ставляться до свого здоров’я і уникають відвідування клінік при такій делікатній проблемі, як урологічні захворювання. Однак краще звернутися до лікаря і позбутися хвороби на ранніх стадіях, ніж потім боротися з її наслідками.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».