Це цікаво
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 13 Березень 2015 12:45

Перша дитина Землі в галактиці

Rate this item
(0 votes)

Так на­зи­ва­ють Олек­сія Ар­хи­по­ви­ча Лео­но­ва, який 50 ро­ків то­му (18 бе­рез­ня 1965 ро­ку) впер­ше у сві­ті вий­шов у від­кри­тий кос­мос.

У безодні він побував тільки 12,9 секунди, проте для подальшого поступу науки, космонавтики, майбутнього нашої планети зробив багато. Разом із командиром корабля «Восток-2» Павлом Бєляєвим Леонов дотримався плану польоту, розробленого генеральним конструктором Сергієм Корольовим, — не підніматися вище 350 км над Землею. І чи не найголовніше — уникати смертельної небезпеки, бо за бортом — глибокий вакуум, температура з одного боку скафандра +150 градусів, а в тіні -140.
Таке середовище змоделювати на Землі було просто неможливо. Тому Сергій Корольов нічого не приховував від Леонова: «Дій на власний розсуд. Ми в критичний момент нічого тобі не можемо порадити і допомогти...» Діяв. «Але через глибокий вакуум скафандр деформувався, — згадував Леонов, який неодноразово бував у Харкові, зустрічався з журналістами. — Руки вислизнули з рукавиць, а ноги — з чобіт. Опинився в скафандрі, наче у завислому стані. Довго боровся з роздутим космічним костюмом, сили закінчувались. Запас кисню підходив до кінця, тоді я на власний ризик і страх знизив у скафандрі тиск і всупереч інструкції, яка рекомендувала заходити в шлюз ногами, — пропхався в ньому спочатку головою...»


І все ж, незважаючи на труднощі і проблеми, Леонов за 12,9 секунди встиг зняти чудовий унікальний відеофільм. На Каннському кінофестивалі він отримав «Золоту пальмову гілку». Нині той деформований леоновський скафандр виставлено на огляд відвідувачам у Харківському меморіальному музеї-квартирі сім’ї Гризодубових. Ще тут демонструються скафандри космонавтів Добровольського і Волкова, син останнього — Сергій народився в Чугуєві і пішов стопами батька-космонавта.
І майже свіжа новина з Москви (наперекір жахливим із цього міста) — практично недавно Олексій Архипович надіслав до музею Гризодубових чудовий космічний малюнок із листом-поздоровленням: «Дорогі друзі, товариші, батьки, командири, прийміть подяку за науку й великі крила! Льотчик-космонавт Леонов». З’явилось останнім часом у музеї чимало гарних експонатів, тому й відвідувачів побільшало.
Іще про науку і великі крила. Перші він отримав у тодішній Кременчуцькій льотній школі (тепер училище), куди Олексій Архипович у 2010 році приїжджав на 60-ліття. А вдячні жителі цього міста одну зі своїх найкращих вулиць назвали іменем славетного першопрохідця Всесвіту, та ще присвоїли йому високе звання почесного кременчукця, додавши його до 30, котрих він удостоївся у світі.
Того ж 2010 року Леонов вітав у слобожанський столиці з 80-річчям колектив льотного університету ім. Кожедуба.
А про Чугуєв у Олексія Архиповича особливий спомин: «Тут я не тільки навчився літати на найсучасніших на той час реактивних «МіГах», високо поціновував своїх наставників, які виховали аж понад 200 Героїв Радянського Союзу! Далі з Чугуєва моя дорога пролягла в космос. Ще тут я навчився малювати, спочатку оформляв стінгазети...»
Нині Олексій Архипович виріс до справжнього художника. До 50-річчя леоновського подвигу у космосі у Чугуєві, де він служив, відкрилася виставка художніх творів Олексія Архиповича — від перших стіннівок до чудових полотен.


По второваній стежці
Перший вихід у відкритий космос у США розцінили як виклик тамтешній науці з вивчення Всесвіту. Тому американці практично відразу активізували свої зусилля у цій справі, уміло скориставшись досвідом Леонова. Їхній льотчик-випробувач Едвард Уайт у травні 1965 року 22 хвилини перебував у відкритому космосі. А всього у світі вже здійснено 240 виходів у безмежний простір. Абсолютний рекорд належить росіянину Анатолію Соловйову, на його рахунку — 16 виходів у безмежжя із загальною тривалістю понад 78 годин.
Харків’яни люблять і поважають свого кумира, як і він їх. Олексій Архипович здійснив й історичний політ, під час якого була проведена успішна стиковка за активної участі харківського виробничого об’єднання «Комунар», куди він неодноразово приїжджав.
Нині 80-річний двічі Герой Радянського Союзу працює радником першого віце-президента московського «Альфа-банку». Талановиті люди всюди знаходять застосування своїм здібностям. Леонов налагодив випуск колекційної серії пластикових банківських карт із зображенням космічних пейзажів. Той, хто бачив нашу блакитну планету з безмежжя Всесвіту, завжди звеличуватиме людину — дитину Галактики.
Підготував Віталій СТЕГНІЙ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».