Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 07 Лютий 2020 17:36

Китай: Вірус та економічни ризики

Rate this item
(0 votes)

Китайці відсвяткували старт нового року за східним календарем, але особливого оптимізму не спостерігається. Поки що Китай залишається у світових топновинах завдяки повідомленням про темпи поширення нового штаму вірусу.
Внаслідок цього скоротились обсяги туристичних поїздок до Китаю, згортаються торговельноекономічні контакти, під ризиками зриву опиняються контракти. Гонконг, де тривають протести з вимогами незалежності від Китаю, ізолюється від материка під приводом недопущення поширення вірусу.
Найбільше занепокоєння керівництва Піднебесної викликає падіння курсу найбільших китайських компаній на фондових біржах.

Правда, маючи помітні валютні резерви, Китай викупив великі обсяги акцій своїх підприємств, відновивши національний контроль за стратегічними секторами економіки.
Однак ці тенденції вже суперечать положенням компромісної китайськоамериканської торговельної угоди. Вона, навпаки, вимагає від Китаю відкриття своєї економіки для американських інвесторів. Одночасно Китай зобов’язався збільшити обсяги закупівлі американських товарів. Тим самим Трамп хоче позбавити Росію більшої частини доходів від експорту у КНР.
Утім, це вже викликає занепокоєння європейських виробників, які невдоволені американськими перевагами на китайському ринку. Найгірше, що вірус створює додаткові виклики для тенденцій розвитку світової економіки. Падіння світових цін на сировинні ресурси створює додаткові ризики для сировинної української економіки.
Жорстка система протидії поширенню вірусу засвідчує ефективність внутрішньополітичного контролю китайської еліти за ситуацією у Піднебесній. До боротьби з вірусом залучені військові і комуністи.
Важливе випробування проходить система «соціального рейтингу», коли громадяни КНР за соціально відповідальну поведінку отримують електронні бали до свого рейтингу, що підвищує їхні шанси на ринку суспільної конкуренції. Загалом Китай демонструє свою спроможність вирішувати найскладніші суспільні та економічні завдання.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».