Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 06 Грудень 2019 14:25

Імпічмент як передвиборча технологія

Rate this item
(0 votes)

На поточному тижні президент США Дональд Трамп не тільки відвідав лондонський саміт НАТО, а й готувався разом з адвокатами до процедури надання показів у Конгресі США, де триває процедура підготовки до його можливого імпічменту.

Демократи у палаті громад скористалися з оприлюднення інформації про зміст липневої 2019 року телефонної розмови Дональда Трампа з новообраним Президентом України Володимиром Зеленським. Тоді господар Білого дому наполягав на максимальному використанні компрометуючих матеріалів на свого ймовірного опонента від Демократичної партії Джозефа Байдена.

Але кримінал знайшли у рішенні Трампа призупинити фінансування військових програм допомоги Україні, які були затверджені Конгресом США. Зрозуміло, що Трамп заперечує зв’язок між цими питаннями. Він заперечує, що шантажував Зеленського, вимагаючи компромату на Байдена.
Натомість призупинення фінансування програми військовотехнічної допомоги Україні Трамп пояснює рекордними рівнями корупції «у цій країні». Зрештою, продовження процесу підготовки до імпічменту залежить від аргументованості позиції адвокатів президентської команди.
Американська політична еліта традиційно розділилась у цьому питанні на прихильників і пристрасних опонентів Трампа. Прихильники вважають, що демократи спеціально затіяли процедуру імпічменту, аби політично ускладнити Трампу висунення на другий президентський термін.
У січні 2020 року стартують праймеріз — попередні вибори претендентів від Демократичної і Республіканської партій США. За цих обставин сам факт продовження процедури імпічменту за результатами роботи Трампа впродовж першого президентського терміну створює негативний інформаційний супровід для перспектив другого президентського терміну.
Також фанати Трампа вважають, що він чесно виконує більшість положень своєї передвиборчої програми 2016 року, що залишає за ним високі шанси на перемогу у листопаді 2020 року. Опоненти Трампа наголошують, що 1999 року демократа Білла Клінтона піддали процедурі імпічменту (нехай і не доведеної до логічного завершення) тільки за брехню громадськості. Натомість Трамп на прикладі України «узурпував президентські повноваження та втрутився у політику Конгресу», що набагато серйозніше.
Поки що найбільші передвиборчі проблеми Трампа стосуються не стільки продовження процедури імпічменту, скільки появи у передвиборчих перегонах Майкла Блумберга. Досі незрозуміло, чи висуватиме Блумберг свою кандидатуру як незалежний кандидат або кине виклик Трампу у праймеріз Республіканської партії.
Якщо Блумберг балотуватиметься від республіканців, шанси Трампа отримати імпічмент у сенаті (де демократи до листопада 2020 року мають більшість) зростуть. Найближчі шість місяців у цьому сенсі стануть визначальними.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».