Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 26, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 01 Лютий 2019 17:58

Давоський форум і криза глобалізації

Rate this item
(0 votes)

Цьо­го­річ­ний Да­во­ський еко­но­міч­ний фо­рум від­був­ся без учас­ті аме­ри­кан­сько­го пре­зи­ден­та До­наль­да Трам­па, за­кло­по­та­но­го по­шу­ком бю­джет­но­го ком­про­мі­су з па­ла­тою пред­став­ни­ків, бри­тан­сько­го прем’єр-мі­ніс­тра Те­ре­зи Мей, яка за­йня­та ре­ані­ма­цією Уго­ди про ви­хід Ве­ли­кої Бри­та­нії з ЄС, пре­зи­ден­та Фран­ції Ем­ма­ню­еля Мак­ро­на, який на­ма­гає­ть­ся ут­ри­ма­ти вла­ду за умов три­ва­ло­го про­ти­сто­ян­ня з учас­ни­ка­ми со­ці­аль­них про­тес­тів.

Водночас форум відвідала бундесканцлер Ангела Меркель, яка закликала реформувати міжнародні організації та зберегти ефективність багатосторонніх дипломатичних зусиль.
Певні резонансні заяви з точки зору правого політичного повороту у країнах Латинської Америки зробив новий бразильський президент Жаїр Болсонару.
Українська делегація на форумі традиційно займалася спробами залучити до національної економіки іноземні інвестиції. Але рік президентських і парламентських виборів навряд чи найкращий час для втілення цих завдань.
Тим паче що жваві дискусії на форумі підтвердили загальновідомий факт, що ліберальна форма глобалізації, яка до світової економічної кризи вважалася безальтернативним варіантом розвитку, перебуває у стані глибокої кризи.
Її проявами є посилення торговельних конфліктів, передусім між США та Китаєм. За умов глобальної соціально-політичної нерівності непросто знайти прийнятні проекти, які в найближчій перспективі здатні стабілізувати світову економіку та вивести її з глибокої кризи.
Більшість експертів згодна з тезою про те, що заради виходу з кризи світова економіка потребує нового соціально-економічного укладу, який буде здатен заново запустити економічне зростання та сприяти вирішенню проблем глобальної соціальної нерівності.
Поточна запекла боротьба за перерозподіл ресурсів, інформаційні війни і кібернетичні війни, некеровані процеси зі зміною клімату планети залишають усе менше часу на вирішення стратегічних завдань. Власне, кожного року навіть спікери Давоського економічного форуму демонструють дефіцит награного оптимізму щодо темпу остаточного виходу світової економіки з кризи.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».