Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 26, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 16 Грудень 2016 00:37

Буде ісламський реєстр?

Rate this item
(0 votes)

Як­що так ста­не­ть­ся, то він охо­пить не гро­ма­дян США, а тіль­ки іно­зем­ців, які від­від­ують кра­їну з ві­зи­том. І це не є ні­чим но­вим в аме­ри­кан­ських за­ко­нах.

Обов’язкова реєстрація мусульман була б яскравою дискримінацією і напевно порушенням американської конституції, але вона викликає здивування через асоціацію з гітлерівською Німеччиною кінця 30-х років минулого століття, коли німецькі євреї підлягали такому самому обов’язку і загальновідомо, чим це закінчилось.
«Якщо нова адміністрація буде змушувати американських мусульман, щоб вони вписувались у якісь списки, тоді я, гордий єврей, зареєструюсь мусульманином!» — заявив Джонатан Грінблатт, голова Антидефамаційної ліги, тобто організації, яка бореться з проявами антисемітизму.

Красивий жест солідарності, але передчасний і перебільшений. Це правда, що рік тому Трамп дав привід для іронії журналістам телебачення MSNBC, які запитали його, чи загальнодержавна база даних мусульман — це добрий інструмент для боротьби з тероризмом.
«Напевно, щось таке я би використав», — відповів Трамп, не довго думаючи. Але потім уже ніколи про це не згадував, а після виборів його найближчі співпрацівники заперечували, що він узагалі коли-небудь мав такі плани.
Невже ця справа була викликана і роздмухана журналістами? Не зовсім, бо, як пояснює радник президента-електа з питань іммігрантів Кріс Кобач, реєстрація мусульман потрібна. Цікаво, що її почали проводити ще після замахів 11 вересня 2001 року за часів президентства Джорджа Буша і продовжували в перший рік президентства Барака Обами.
Цей реєстр називався NSEERS (National Security Entry-Exit Registration System). Формально він включав не тільки мусульман, а й громадян 25 країн, визначених адміністрацією Буша.
Так склалося, що у 24 країнах із цього чорного списку більшість становили мусульмани. Останньою була Північна Корея. Подорожні, які прилітали у США з цих країн, мусили відповідати на дуже доскіпливі запитання в аеропорту і з певною періодичністю мали обов’язок відвідувати імміграційного офіцера.
Чи це дискримінація? Захисники громадянських прав вважали, що так, але їхні скарги, складені під час правління Буша, не переконали суддів. Аналізуючи формально, критерієм NSEERS є не релігія, а країна. Адже президент має право не тільки на особливий підхід до будь-якої групи іноземців — він може взагалі заборонити їм в’їзд в Америку.
Обама не скасував NSEERS, а лише скасував зі списку всі 25 країн. Тому Трамп може дуже легко вже з першого дня правління повернути NSEERS — просто вписавши у чорний список ті країни, які вважатиме за потрібне. За громадянами цих країн після перетину кордону американська влада буде вести особливе «спостереження», або «моніторинг». Це має стосуватися лише чоловіків старше 16 років.
Євген ПЕТРЕНКО

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».