Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 26, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 11 Листопад 2016 11:05

Євросоюз перед випробуванням Брекситом і Україною

Rate this item
(0 votes)

Спро­би бри­тан­сько­го прем’­єр-мі­ніс­тра Те­ре­зи Мей роз­по­ча­ти по­лі­тич­ну під­го­тов­ку до про­це­су ви­хо­ду Ве­ли­кої Бри­та­нії з Єв­ро­со­юзу (Брек­сит) дня­ми на­штовх­ну­ли­ся на су­до­вий опір.

Попередньо британський голова уряду зазначала, що Лондон буде готовий у березні 2017 року, відповідно до ст. 50 Лісабонського договору 2007 року започаткувати офіційні переговори про вихід із Євросоюзу. Однак днями лондонський суд зобов’язав уряд попередньо погоджувати всі свої кроки щодо виконання рішення референдуму про вихід із Євросоюзу із Палатою громад.
Це означає, що процес переговорів може бути відкладений на більш тривалий термін. Такі політичні маневри свідчать про досить запеклу боротьбу всередині британського істеблішменту з приводу обрання стратегічного курсу в разі виходу з ЄС.
Традиційно євроскептичні британські еліти переконують, що в такому разі Британія матиме нагоду стати центром глобального перетинання різних регіональних зон вільної торгівлі.

Таке становище їм видається найбільш оптимальним. Натомість частина британської політичної еліти, яка агітувала і голосувала проти виходу з Євросоюзу, нагадує про внутрішньополітичні ризики від реалізації виходу з ЄС.
Це може провокувати посилення відцентрових тенденцій у тій же Шотландії, яка голосувала проти виходу з ЄС. У проміжному підсумку цих дискусій у Великій Британії уряд Терези Мей подав до Верховного суду Великої Британії апеляцію з приводу початку переговорів щодо умов Брекситу. Доки у Британії триватимуть ці процедури, ЄС буде вимушений зачекати з переговорами.
Утім, від того головний біль європейських політиків не стає меншим, адже Нідерланди, які були серед країн — засновниць процесу європейської інтеграції, під впливом негативних наслідків процесу глобалізації стабільно демонструють європейські скептичні настрої. У квітні поточного року їхнім втіленням став негативний результат на референдумі щодо ратифікації Угоди про асоціацію з Україною.
За умов відсутності конструктивного рішення цієї проблеми ЄС готовий продовжити роботу з прем’єром Марком Рютте, щоб знайти вдале рішення для ратифікації Угоди про асоціацію з Україною у всіх країнах і зберегти Захід єдиним. Уряд Нідерландів вважає Угоду про асоціацію чинником стабілізації в регіоні і не готовий принести її в жертву внутрішньополітичним проблемам. Угода є найкращою відповіддю на зовнішню політику Росії, яка дестабілізує зовнішні кордони Євросоюзу.
Утім, Нідерланди вимагають радикального перегляду тексту угоди. Ідеться про категоричну відмову Україні будьколи претендувати на повноправне членство в Євросоюзі. Також висувається вимога ніколи колективно не гарантувати безпеку Україні. Громадяни України, на думку влади Нідерландів, не мають права претендувати на роботу в країнах — членах Євросоюзу.
Фактично ці «поправки» не просто редакційні, а такі, що змінюють зміст Угоди про асоціацію. Отже, якщо з ними погодяться інші країни ЄС, доведеться розпочинати переговори про розробку тексту угоди заново. Зрозуміло, що найбільше такий негативний розвиток подій порадує Кремль, адже одночасно дестабілізує Євросоюз і Україну. В такому разі угода не зможе більше виконувати мотивувальну роль у проведенні непопулярних реформ в Україні.
Але найгірше для Євросоюзу, що нідерландські ініціативи дефакто перекреслюють цінності європейської відкритості, солідарності та гуманізму, які були у фундаменті Спільного європейського дому. Розуміючи ці фатальні наслідки у разі прийняття нідерландських пропозицій, Євросоюз пропонує продовжити обговорення на саміті Євросоюзу в середині грудня.
Утім, голландські європейські скептики підготували ще один сюрприз. Нідерландська ініціативна група вже збирає підписи за проведення референдуму щодо ратифікації Угоди між Євросоюзом і Канадою про створення зони вільної торгівлі, яка була підписана 30 жовтня поточного року. Тобто фактично кількість європейських скептичних рішень, ухвалених голландським суспільством, уже наближають Нідерланди до статусу Великої Британії, яка напіввідкрила двері, що ведуть із ЄС.
Найгірше для правлячих еліт у інших країнах Євросоюзу, насамперед у Німеччині і Франції, які готуються до виборів 2017 року, неготовність запропонувати конструктивний підхід до вирішення цих проблем, що може обернутися поразкою на виборах. У середині грудня стане зрозуміло, які будуть рішення за умов дефіциту ресурсів і часу на їхнє ухвалення.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».